Norske alternativer til populære, utenlandske ostene
På topp 10-lista over de mest solgte ostene fra MENYs disker med håndverksost og håndskåret ost, finner du både fransk brie i flere varianter, spansk machego, italiensk parmesan og den franske blåmuggosten Saint Agur. Men heldigvis er de norske håndverksostene på stigende kurs. Her gir vi deg tipsene til de norske variantene du ikke må gå glipp av. Prøv et norsk ostefat og norsk ost til den greske salaten, i vegetarburgeren, på pizza og pasta!
- Da vi foretok samme sjekk av salgstall rett før oste-VM i Trondheim i 2023 var alle de ti bestselgerne franske eller fra andre europeiske land, sier Espen Lie.
Norske oster til topps i World Cheese Awards
Tre ganger har norske oster gått helt til topps i World Cheese Awards, på norsk omtalt som oste-VM. Kraftkar fra Tingvollost vant i 2016, Fanaost fra Ostegården i 2018 og Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri i 2023. I tillegg har mange andre norske håndverskoster gjort det svært godt i World Cheese Awards - i konkurranse med over 4000 oster.
Til tross for at norske ysterier høster internasjonal anerkjennelse, putter vi nordmenn fremdeles langt flere importerte håndskårne oster i handlekurven.
Til tross for at norske ysterier høster internasjonal anerkjennelse, putter vi nordmenn langt flere importerte håndskårne oster i handlekurven. Blant de 10 mest solgte i MENY, er alle importert fra land i Europa, seks fra Frankrike.
- Noe av forklaringen ligger nok i at det tar tid å endre folks vaner. På 1990-tallet kunne vi nesten telle norske sorter på en hånd: Norvegia, Nøkkelost, Jarlsberg, Ridderost, Port Salut, gammelost og brunost, sier Espen Lie.
Han er kokk, leder av MENY-Lauget, kategorisjef for ferskvare i MENY og dommer i oste-VM.
Prøv en norsk ost neste gang:
Oppblomstring av ysterier i Norge
Han forteller at en osterevolusjon startet i Norge tidlig på 2000-tallet. Da dukket de første små ysteriene opp. De produserte etter gamle håndverksteknikker og vektla geografiske tilhørighet og lokale identitet.
I 2008 hadde vi kun noen få oster fra norske gårdsysterier i MENY,
nå har vi ca. 250 unike oster fra over 50 ysterier.
- Ostene er laget på melk fra ku, geit og sau. Innovasjon, kvalitet og delingskultur preger det norske ystemiljøet, og det blir det gode oster av, sier Lie.
Unike, norske råvarer gir ekstra god ost
Alle håndverksoster har sin særegne smak, farge, lukt, konsistens og tekstur. Dette fordi de lokale beiteforholdene og dyrerase påvirker melka, men også fordi ysteriene har ulike yste- og lagringsmetoder.
- Stadig flere velger norske oster på ostefatet, inkludert flere restauranter. Likevel er det mange som ikke velger dem, og det tror jeg skyldes at de ikke har smakt dem. Her har vi i MENY en jobb å gjøre. Først og fremst fordi ostene er så gode, men også fordi vi må utnytte de norske råvarene, ivareta norsk matkultur og sikre et levende distrikt-Norge, sier Lie.
Gode norske matlagingsoster
Lie opplever at mange automatisk velger oster fra utlandet i matlaging. Han heier på norske alternativer.
- Det er like godt eller bedre enn parmesan med en vellagret Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri revet over pastaen, eller hva med en Fønix fra Stavanger ysteri som alternativ til gorgonzola i pastasausen? sier Lie
En quattro formaggio pizza kan like gjerne være på fire norske oster, for eksempel Kubbeost fra Rueslåtten, Raudberg fra Himmelspannet, Mozzarella fra Winther Ysteri og Råblå fra Grindal ysteri.
10 utenlandske på topp i ostedisken
Vi har laget en liste over norske oster som dekker samme bruksbehov som de utenlandske ostene. Prøv norsk neste gang du handler ost!
-
Brie de Paris (hvitmuggost fra Frankrike)
Norsk: Valdres Brie fra Valdresmeieriet
-
Manchego 9 mnd (fastost fra Spania)
Norsk: Leirgrøv fra Hol ysteri (geitemelk), Afrodite fra Thorbjørnrud ysteri (sau- og geitemelk)
-
Parmesan Reggiano (fastost fra Italia)
Norsk: Vellagret Fanaost fra Ostegården, Vellagret fjellost fra Myrdal, Holtefjell XO fra Eiker.
-
Brie Coeur de Lion (hvitmuggost fra Frankrike)
Norsk: Camembert fra Eiker Gårdsysteri, Bæråscammen fra Strandli gård
-
Saint Agur (blåmuggost fra Frankrike)
Norsk: Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri, Kraftkar fra Tingvollost, Råblå fra Grindal ysteri, Fønix fra Stavanger Ysteri, Golvertind fra Strandli gård
-
Gruyere Grottelagret (fastost fra Sveits)
Norsk: Bufar fra Valdresmeieriet, Rød Ku fra Thorbjørnrud ysteri
-
Brie President (hvitmuggost fra Frankrike)
Norsk: Dovre Brie fra TINE
-
Brie de Meaux (hvitmuggost fra Frankrike)
Norsk: Brilliant Brie fra Thorbjørnrud Ysteri, Brie fra Ostegården
-
Saint Albray (rødkittost fra Frankrike)
Norsk: Raudberg fra Himmelspannet, Ridderost fra Tine
-
Cambozola (mild blåmuggost, fra Frankrike)
Norsk: Himmelsk Blå fra Gangstad Gårdsysteri, Vismann fra Tingvollost, eller Blå Viking fra Snertingdal ysteri.
Flere gode norske alternativer
-Vi spiser jo stadig mer internasjonalt, forteller Lie. Mozzarella er nesten hverdagskost, og stadig flere har lært å sette pris på gresk halloumi. Smelteosten Mont D’or som har sesong fra sen september til mai, seiler også opp på listen over høyt skattede oster. Det samme gjelder forskjellig ferskoster som brukes både i desserter og kaker. Da er det godt at vi har mange gode norsk alternativer å tilby kundene vår, avslutter han.
Under har vi listet norske alternativer.
-
Mozzarella (ferskost fra Italia)
Norsk: Snøball Mozzarella fra Winther Ysteri, Sørlandsk Mozzarella fra Osteverkstedet
-
Halloumi (stekeost fra Kypros)
Norsk: Steike fra Strandli gård
-
Mont D’or (smelteost fra Frankrike)
Norsk: Granstubben fra Gangstad Gårdsysteri
-
Ricotta (ferskost fra Italia)
Norsk: Nýr fra Grøndalen gård
-
Fetaost (gresk saltlakemodnet fåremelksost)
Norsk: Salatost fra Gangstad gårdsysteri eller Salatost fra Valdremeieriet