Alt du må vite om parmesan

Alt du må vite om parmesan

Parmesan er et must i pestoen, revet over en pastarett eller som snacks. Men hvordan bør den oppbevares, kan gravide spise parmesan og kan den fryses? Svarene får du her.

Parmesan er en italiensk ost med røtter helt tilbake til 1200-tallet. Osten er en av Italias største stoltheter, og ekte parmesan er godt beskyttet under DOP (Denominazione di Origine Protetta, Italias opprinnelsesbeskyttelse).

Godt beskyttet med strenge krav

Ekte parmesanost er fast, gyllen og har en god aroma. Den blir lagret lenge, minimum 12 måneder, og det er strenge kvalitetskrav til melken som brukes. Dette gir parmesanen en nydelig smak!

Navnet Parmesan, eller Parmigiano Reggiano, er så godt beskyttet at osten kun kan produseres i Parma, Reggio Emilia og Modena. Er osten laget andre steder kan den ikke selges som parmesan eller Parmigiano Reggiano.

Fast knallkjøp på parmesan:

Emblem
Visste du at man trenger 20 liter melk for å lage 1 kilo parmesan?

Trygg for gravide

Parmesan er laget av upasteurisert råmelk. Kuene som produserer melken som brukes i parmesanysting spiser kun grønt gress, og det er til og med egne regler som sier hvor mye hver ku skal melkes.

Selv om parmesan er laget av upasteurisert råmelk, gjør modningsprosessen at denne osten kan nytes av de aller fleste, også gravide.

Osten lagres så lenge at det ikke er mye fuktighet igjen, og dermed er det ingen grobunn for listeria-bakterien.

Parmesan er uunværlig i det italienske kjøkken. Det er kanskje ikke rart når den smaker så godt og kan brukes til det meste! Parmesan er uunværlig i det italienske kjøkken. Det er kanskje ikke rart når den smaker så godt og kan brukes til det meste!

Slik oppbevarer du parmesan

Parmesan bør oppbevares i kjøleskap, og bør pakkes i emballasje som puster. Da kan osten holde seg i flere måneder. Pass på å ikke oppbevare osten i nærheten av matvarer med sterk lukt.

Selv om parmesan holder seg godt og lenge i kjøleskap, vil den holde seg aller best i uåpnet originalemballasje. Ønsker du å lagre parmesan lenge, må den derfor ligge urørt i emballasjen.

Kjappe fakta om parmesan:

  • Parmesan er naturlig laktosefri
  • Du kan fryse parmesan, men den bør brukes til pizza, gratinering eller liknende etter tining. Det lønner seg dermed å rive den før du fryser den.
  • Parmesan er godt som et krydder på toppen av biff, salater, fisk og grønnsaker. Riv litt over rett før servering.

Parmesan er kanskje mest kjent som topping på en pastarett, i pastasauser og i pesto - men denne nydelige osten passer til så mye mer enn det.

Hvorfor ikke prøve parmesan i salaten? Lett salat med gode smaker av asparges, egg og bjørnebær, toppet med parmesan. Server som lunsj eller tilbehør til kylling eller biff.

Handle på nett og få alt levert hjem:

Bruschetta med pesto, parmesan og hasselnøtter

Nystekte, sprø bruchetta med pesto, parmesan og hasselnøtter er enkelt, raskt å lage og veldig godt! Passer like godt som en forrett, smårett, eller på tapasbordet.

Om du tempererer parmesanen vil den også bli enklere å skjære i delikate skiver.

Så enkelt lager du sprø bruschetta:

  1. Skjær baguetten i skiver.
  2. Drypp litt god olivenolje på skrivene
  3. Stek skivene i ovnen i ca. 10 minutter på 170 grader.

Noe du mangler?

Parmesanchips er enkelt å lage og smaker utrolig godt. Lag som snacks eller topp burgeren med noen sprø parmesanchips Parmesanchips er enkelt å lage og smaker utrolig godt. Lag som snacks eller topp burgeren med noen sprø parmesanchips

Lag sprø parmesanchips

Parmesanchips er en enkel snack eller tilbehør til middagen. Sprø chips av ren parmesanost som passer perfekt som topping på burgeren, med biffen eller i salaten.

Slik lager du parmesanchips:

  1. Sett ovnen på 180 grader.
  2. Riv parmesan på et bakepapir og stek i ovnen ca. 10 minutter.
  3. Kjøl ned og knekk opp i biter.

Hjemmelaget pesto

Pesto er en selvfølge å nevne, og med fersk basilikum og en godt lagret parmesan blir pestoen noe som løfter enhver rett til nye høyder.

Visste du at du kan bruke pesto istedenfor smør på brødskiva? Utrolig godt, spesielt med ulike skinker og kyllingpålegg. Pesto er også nydelig på pasta. Har du restepasta fra middagen? Lag en spennende lunsj med pasta, grønnsaker, kylling og bland inn pesto etter ønske. Nam!

Lag pesto selv:

Parmesan er en allrounder. Prøv den i terninger som en del av et antipasti-fat, på pasta- og pizzaretter eller revet som et krydder over kjøttretter.