Slik oppbevarer du kokt ris og pasta riktig

Slik oppbevarer du kokt ris og pasta riktig

Publisert 22. august 2022
Er det farlig å spise rester av kokt ris eller pasta? Hvis ris og pasta blir ivaretatt riktig, er det ingenting i veien for å spise det senere. Les hvordan du oppbevarer maten trygt for å varme opp neste dag.

Det beste er å ikke koke mer ris eller pasta enn det du trenger. Har du bommet og ønsker å ta vare på restene for å spare lommeboka og unngå matsvinn, er rask nedkjøling veldig viktig.

Slik håndterer du kokt ris og pasta på en trygg måte:

  • Sørg for nedkjøling til kjøleskaptemperatur innen 2 timer.
  • Oppbevar i boks med lokk og i kjøleskap som holder rundt 4 grader Celsius.
  • Holdbar i kjøleskap i 2 dager. 

Et tips når du skal kjøle ned er å bruke et kaldt vannbad som du setter beholderen med ris ned i. Pasta avkjøles effektivt ved å putte den i en sil og spyle kaldt vann over.

Holdbarhet

Ris og pasta er tørre produkter med lang holdbarhet så lenge de oppbevares tørt.

Når du har kokt ris eller pasta er holdbarheten kort; 2 dager i kjøleskap forutsatt at dette har en temperatur som er kaldere enn 10 grader Celsius.

Bakterie som overlever koking

Ris og pasta kan inneholde en bakterie som kan overleve koking. Denne bakterien vokser ikke i den tørre risen eller pastaen, men overlever «sovende» her.

Når ris eller pasta er kokt, vil bakterien våkne og vil kunne begynne å formere seg. Det dannes da giftstoffer som ikke blir borte ved ny varmebehandling. For å være trygg handler det om å håndtere ris/pasta på en slik måte at bakterien ikke klarer å formere seg.

Rester av pasta kan bli en god pastasalat i matboksen. Rester av pasta kan bli en god pastasalat i matboksen.

Lag noe godt av restene

Ris kan fint brukes i restemat som rislapper, risotto eller stekt ris.

Pasta kan brukes i en pastasalat eller grateng.  

Hvor lenge kan pasta oppbevares i matboks (i romtemperatur)? Det finnes matbokser med kjøle-element og små kjølebager. Vi anbefaler å bruke en slik om man skal ha med pastasalat hjemmefra om morgenen for å spise den til lunsj eller senere.