Slik koker du kraft på rekeskall Se video

Slik koker du kraft på rekeskall

Etter et rekelag sitter man igjen med masse rekeskall, som ofte blir kastet. Vi ønsker å tipse om hvordan du kan lage god kraft på dette skallet, som du senere kan bruke til for eksempel fiskesuppe. Se stegene i video.

Ikke kast rekeskallet

Skallet du sitter igjen med etter et rekelag, eller et skalldyrfat, er et supert utgangangspunkt for knallgod kraft som du kan bruke i en  fisk- og skalldyrsuppe senere, eller i en saus.

Du kan koke kraft på skall fra reker, hummer, sjøkreps eller kreps. Du kan bruke én type skalldyr, eller du kan blande flere.

Dette trenger du: 

  • En stor kjele
  • Litt olje
  • Grovhakkede grønnsaker
  • Skalldyrskall
  • Tomatpuré
  • Vann
Se hvordan

Slik koker du kraft

  1. Finn frem en stor kjele, litt olje og tomatpure, skalldyrskallet og det du har av grønnsaker som kan sette ekstra god smak. 
  2. Grovhakk grønnsakene. 
  3. Ha i olje, grønnsaker, skall og en god spiseskje tomatpuré. La frese i et par minutter på medium varme mens du rører. 
  4. Tilsett vann. Det skal være nok til at alle skallene dekkes av vannet. Du kan også erstatte noe av vannet med hvitvin om du ønsker. Kok opp. 
  5. Fjern skummet som danner seg på toppen når kraften koker med en spiseskje.
  6. La kraften koke i ca 30 minutter. 
  7. Sil kraften, og pass på å presse skallene godt ned slik at du får ut all den gode smaken. 

Kraften er nå klar til bruk! Du kan velge å koke den enda lenger, slik at den reduseres og får en kraftigere smak. Du kan også fryse kraften om du skal bruke den senere.

Det er viktig at du bruker ferske skall. Får du ikke kokt kraft dagen etter at du har spist skalldyr, kan du fryse skallene ned og koke kraft senere.

Krydder du kan bruke i kraft

I tillegg til grønnsakene kan du velge å krydre kraften med salt, pepper, hvitløk, chili og andre gode smaker.

Likevel anbefaler vi å være forsiktig med dette da det begrenser hva du kan bruke den til senere. Ofte kan det være bedre å krydre sausen eller suppen senere, enn å gjøre det på forhånd i kraften. 

Emblem
Ved å variere grønnsakene du tilsetter, vil du også variere smaken på kraften. Bruk det du har hjemme som utgangspunkt. Fennikel, gulrot, stangselleri, sellerirot og purreløk passer perfekt i en skalldyrkraft.
Dette må du vite før du skal handle reker

Dette må du vite før du skal handle reker

Reker på loff med majones, sitron og dill er for mange den optimale helgekosen. Men hvor mye har størrelsen å si for smaken, og bør du velge ferske eller fryste? Vi gir deg svarene!