Slik tiner du reker

Slik tiner du reker

Enten du har vært tidlig ute og kjøpt frosne reker i god tid, samme dag, eller bare noen timer før middagen skal serveres – her gir vi deg gode tips når du skal tine reker.

De frosne rekene du finner hos MENY fanges i det ekstremt rene Nordishavet, hvor rekene regnes for å være av verdens beste kvalitet og for å ha en langt rødere farge enn andre områder.

- Siden tilgangen på ferske reker kan være sårbar med tanke på været langs kysten, finner du alltid frosne reker hos MENY, forteller Lars Gerhardsen, kategoriansvarlig for sjømat i MENY og medlem av MENY-Lauget. 

Frosne reker er et godt alternativ til ferske reker, og smak og saftighet kan være vel så bra.

Slik tiner du reker én dag før servering

Frosne reker blir best hvis de tines sakte over natten i kjøleskap, noe som passer perfekt om du har kjøpt reker én dag før de skal spises. Lars anbefaler å la rekene ligge i cirka 24 timer. 

- Etter 6-8 timer bør du ta en titt på rekene, og gjerne blande de litt sammen. Da sørger du for jevn tining. Legg også gjerne et lag med plastfolie over. 

Det blir en del vann når du tiner rekene. Legg dem gjerne på rist slik at vannet som tiner får rent av med én gang.
Frosne reker kan være vel så gode som ferske reker til et deilig rekemåltid! Frosne reker kan være vel så gode som ferske reker til et deilig rekemåltid!

Slik tiner du reker samme dag som de skal spises

Har du kjøpt reker samme dag som de skal spises, kan de tines på benken i romtemperatur. Velger du denne metoden, er det viktig at rekene spises raskt etter at de er tint.

Rekene tines vanligvis på 1-2 timer avhengig av mengden. 

- Dersom du skal tine større mengder reker i romtemperatur, må du sørge for å spre rekene på et større område slik at det blir jevn opptining. Det er viktig at de ikke ligger oppå hverandre, forklarer Lars.

Dette må du vite før du skal handle reker

Dette må du vite før du skal handle reker

Reker på loff med majones, sitron og dill er for mange den optimale helgekosen. Men hvor mye har størrelsen å si for smaken, og bør du velge ferske eller fryste? Vi gir deg svarene!

Husk det gode tilbehøret:

Slik tiner du reker på én time

Enten du har glemt å tine rekene eller kjøpt dem i siste liten, kan du fortsatt nyte et deilig rekemåltid.

Vi anbefaler ikke å bråtine reker i varmt vann, da kan det gå utover kvaliteten. Bruker man for mye varme når man skal tine reker, risikerer man at de blir seige.

Den raskeste måten å tine reker på uten at de blir seige, er å bruke kaldt vann. 

Slik gjør du: 

  1. Ta de frosne rekene ut av posen og legg dem i en ren bolle med kaldt vann. Ha gjerne litt salt i vannet. Rør godt.
  2. Deretter heller du av omtrent halvparten av vannet, som nå har blitt enda kaldere, og fyller på med kaldt vann.
  3. Sjekk hvordan det står til med rekene, og rør i noen minutter. 
  4. Om de ikke er helt tint til nå, har du i nytt kaldt vann og rører i et par minutter til. 
  5. Når rekene er tint, heller du av vannet. Bruk gjerne et dørslag og la rekene renne godt av seg, eller legg dem i en bolle med tørkepapir i bunnen.

Hva betyr 60/80?

Reker kommer i ulike størrelser, og er gjerne markert med tall som 60/80, 70/90 eller liknende.

Tallet indikerer hvor mange reker du får per kilo. Det betyr at det går 60-80 reker per kilo om du ser reker skiltet med 60/80.

De frosne rekene du finner hos MENY blir singelfryst fire timer etter fangst, som gir rekene en saftig og god konsistens. Dette gjør at hver og en reke er frosset, og ikke fremstår som en fryst klump.

- Det eneste du må tenke på, er at du skal rekke å tine dem i god tid før de skal spises, avsluter Lars.