Dette trenger du til spekefatet
Utvalget av spekemat er stort. Uansett om du skal sette sammen et spekefat til koldtbord, eller servere forrett, lunsj, snacks, middag eller kvelds, gjør du lurt i å ta utgangspunkt i klassikerne spekeskinke, spekepølse og fenalår.
Så mye spekemat trenger du
Skal du sette sammen et spekefat med både spekemat og mye tilbehør som eggerøre, rundstykker og brød trenger du mindre enn om du hovedsaklig skal servere spekemat. Med lett tilbehør som flatbrød og rømme beregner du mer.
- Spekefat med tilbehør: ca 130 g per person
- Spekefat med lett tilbehør: ca 150 g per person
Tilbehør til spekemat
Spekemat er en svært allsidig råvare som kan serveres på mange måter, og med mye forskjellig tilbehør. En tommelfingerregel er å holde deg til tilbehør som er friskt, søtt og mildt.
Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17. mai-frokosten.
Frukter som melon, jordbær, nektarin og fersken gjør seg godt til det salte kjøttet. Prøv for eksempel å marinere frukten i litt balsamico først, så får du kjempefin balanse mellom det søte, salte og syrlige.
Har du alt du trenger?
Huskeliste til spekefatet
Dette trenger du til et klassikt spekefat til 10 personer:
- 750 gram ulike typer spekeskinke i skiver.
- 750 gram ulik type spekemat, som morrpølse, salami og fenalår
- Eggerøre: 1 egg per pers
- 400 g grønn salat (40 g per pers)
- 400 g potetsalat (40 g per pers)
- 400 g waldorfsalat (40 g per pers)
- 100 g cumberlandsaus (10 g per pers)
- 200 g rømme/aioli (20 g per per pers)
- 100 g remulade (10 g per pers)
- 200 g pepperrotkrem (20 g per pers)
- Flatbrød
- Melon i skiver
Hvilken spekeskinke til spekefatet?
Spekeskinke er noe det de fleste liker, så en tommelfingerregel er at du kan fylle opp halvparten av fatet med dette. Usikker på hvilke type skinke du bør gå for?
Klassisk Strandaskinke, westfaler, italiensk parmaskinke eller spansk serranoskinke er en sikker vinner. Kombiner gjerne de ulike typene.
Resten av fatet fyller du med ulike typer pølser, morr, fenalår og salami
Handle alt du trenger levert rett hjem:
Slik bruker du rester av spekefatet
Har du igjen rester, pakker du disse godt inn og legger dem i kjøleskapet. Spekemat kan brukes på utallige måter sett bort fra det tradisjonelle spekematmåltidet med rømme, eggerøre eller potetsalat.
Spekeskinke passer godt til en pastarett, på pizzaen, i suppe, eggepanne eller på tapasbordet.
Prøv en av disse oppskriftene: