Yes I can!

Yes I can!

De fleste er generelt for dårlige til å si at vi er flinke til noe, eller at vi har troen på at vi klarer noe vi ikke har gjort før. Å ha tro på at du vil lykkes i det du gjør, er viktig for å nå dine mål. Noen er mer selvsikre enn andre. For noen er dette medfødt, men for de fleste er dette noe som kan læres opp.

Hvordan bli bedre på å tro på seg selv? Her er mine tips: 

Sett deg mål

Å sette deg mål, for så å nå dem, gir en utrolig tilfredsstillende følelse. Du har klart noe og du har bevist både for deg selv og dem rundt deg at du duger. Har du ikke mål, vil du heller ikke oppleve mestring på samme måte.Under Mål på side 140 vil du finne mer informasjon om hvordan du kan sette deg gode mål. Styrkemål er i seg selv gode mål for å bygge opp selvtilliten. Regelmessig styrketrening vil gjøre at du blir sterkere og løfter tyngre. Resultatene vil komme, svart på hvitt. Du startet kanskje med å løfte 60 kilo i markløft, etter en periode med regelmessig trening løfter du kanskje 90 kilo. 50 prosent økning, en prestasjon du kan være stolt av. Du kan! Bygg selvtillit gjennom å bli sterkere.

Indre prat med deg selv

Hvis du hadde skrevet ned alle tankene som hadde svirret rundt i hodet ditt i løpet av en dag hadde du blitt forbauset. Mest sannsynlig hadde du både hatt tanker som er positive og negative. Noen er flinkere til å prate positivt med seg selv enn andre. Under «Zip It/ Klapp igjen» på side 226 kan du lese mer om hvordan du bør se farvel til negative tanker. Du bør heller fokusere på de positive. Tanker og kroppslige følelser henger sammen. Tenker du positive tanker over tid vil du oppleve en mer positiv stemning i kroppen. Begynn med å smile til deg selv i speilet, fortsett med å tenke noe positivt om deg selv på vei til jobb. Heng lapper rundt om i hjemmet. Jo flere situasjoner du fokuserer på det positive i hverdagen din, jo mer vil du merke at du blir mer positiv. 

Positiv egoisme

Å være tilstede for alle til enhver tid gjør at vi kan miste oss selv, og våre egne følelser. Det er ikke negativt å prioritere seg selv innimellom. Å ha en arena der du kan være alene og gjøre noe som er godt for kroppen din og som vil gi deg mer overskudd, er ikke egoisme i negativ forstand. Det er positivt, og vil komme dem rundt deg til gode. Alle bør ha arenaer der vi opplever mestring og «Ja, jeg kan»-følelse! Styrketrening er en god arena for dette. 

Visualisering

Vi har vel alle hørt at øvelse gjør mester. Dette gjelder også styrketrening. Visste du at du kan trene på å bli sterkere uten å løfte en eneste vekt? Innimellom kan du tenke deg gjennom situasjoner før du opplever dem. Hodet er der, kroppen er der, konsentrasjonen er der, og du går gjennom situasjonen i hodet ditt. Den eneste forskjellen er at du ikke utøver den. Likevel vil det å visualisere forberede kroppen på treningen. Prøv dette før du skal løfte en øvelse eller gjøre noe du ikke har trent på så mye før. Du skal se det vil ha innvirkning på prestasjonene dine.