Spiser du bedre, trener du bedre

Spiser du bedre, trener du bedre

Å trene riktig og regelmessig er godt for både kropp og sjel. Mange glemmer dessverre at maten er vel så viktig for at økten skal få størst effekt. Du kan tenke på det som at mat er drivstoffet for kroppen – den fungerer ikke uten.

Det er viktig å spise nok og riktig mat før en treningsøkt. Du fyller vel ikke en dieselbil med bensin? Sånn er det for kroppen vår også. En dårlig middag i dag, kan påvirke treningsøkten din i morgen.

Hva er riktig mat?

Et godt balansert måltid som inneholder både protein, karbohydrater og fett er fint før trening, men det kommer også an på hva du skal trene og hvordan.

Hvis du for eksempel skal løpe maraton kan det være lurt å spise mat med mye karbohydrater slik som pasta, ris, korn og brødmat. Dette fyller nemlig glykogenlagrene dine og sørger for at kroppen er full av energi.

Fisk og kylling med masse grønnsaker en sikker vinner. Husk også å spise nok mat, slik at du ikke går ”tom for bensin” før treningen er ferdig.

Emblem
Det er anbefalt å spise hovedmåltidet 2-3 timer før treningen?

Gode retter før treningsøkten

Er du lei av kylling og ris? Her har vi samlet noen av våre favorittretter som passer godt før trening.

Drikk nok vann

Det er også viktig å få i seg nok vann både før, under og etter treningen. Vi taper mye væske når vi svetter, og hvis vi ikke fyller på blir kroppen slapp og man presterer dårligere.

Vann er absolutt det beste, men litt saft eller en sportsdrikk kan anbefales når treningen varer over en time, som for eksempel i et maraton.

God mat etter trening

Rett etter trening er det fint med noe lett, som en banan, yoghurt eller havregrøt, og deretter et større måltid i timene etterpå. Her er noen gode oppskrifter til mat etter økten:

 

Oppskriftene under passer perfekt til etter trening:

Grov sandwich med tomat, avokado og ost

Yoghurt og cottage cheese, toppet med müsli og syltetøy

- Brødskiver med proteinrikt pålegg som ost og skinke

 

Og du? Spis en banan rett etter trening, og deretter et større måltid i timene etterpå.

Husk å se på riktig mat og drikke som noe helhetlig, og ikke bare de dagene du trener eller skal løpe maraton.

En dårlig middag i dag kan påvirke treningsøkten din i morgen.

 

God trening!