Slik lykkes du med wok

Slik lykkes du med wok

Wok er en god måte å lage raske middager med mye grønnsaker og spennende smaker. Må man ha wokpanne, hvordan woke frosne grønnsaker og er wok sunt? Her er alt du trenger å vite før du lager wok.

Wok er den perfekte hverdagsmiddagen. Det er raskt, kan bestå av få ingredienser og har store variasjonsmuligheter.

En perfekt middag når man skal bruke opp det man har i kjøleskapet, skal ha et raskt måltid eller prøve nye og spennende smaker.

Her har du tipsene som gir deg en perfekt wok

  • Bruk en varm panne
    Du får et bedre resultat når alt stekes i en varm panne, og oljen sprer seg dessuten bedre når pannen er god og varm.
  • Bruk riktig olje 
    Bruk en olje som tåler høye temperaturer som rapsolje, druefrøolje og soyaolje. Hvis du steker med olje som ikke tåler høy temperatur kan woken lettere få en brent smak.
  • Stek i flere omganger
    Kjøttet og grønnsakene stekes hver for seg. Har du mye kjøtt eller grønnsaker kan du også være nødt til å dele opp og steke i flere omganger. Dette sikrer sprø grønnsaker og saftig kjøtt. 
  • Ikke stek for lenge
    Spesielt grønnsakene skal kun varmes opp i oljen og fremdeles beholde mye av sprøheten sin. Strimlet kjøtt blir også fort overstekt og tørt, så pass på!
Ønsker du mer smak, kan du bruke peanøttolje eller sesamolje når du woker.

Må man bruke wokpanne?

Wokpanne er ikke nødvendig for å woke - du kan fint bruke stekepannen. Men en wokpanne har noen fordeler om du lager mye wok.

En wokpanne er nemlig laget av tynt metall i en buet form som fordeler varmen godt, og vil derfor steke fortere, jevnere, og med mindre olje.

Alt du trenger for å lage wok med kjøttpølser, nudler og grønnsaker:

Stek kjøttet først

Begynn woken med å steke kjøttet eller fisken raskt i pannen. Ta det ut før du begynner å steke grønsakene.

Emblem
Har du rester av kylling, svin, biff eller tofu? Skjær det opp i strimler eller terninger og ha det i woken for ekstra protein.
Fiskewok – raskt, godt og enkelt

Fiskewok – raskt, godt og enkelt

Glem mange ingredienser, kutting og lang steketid! Plukker du med deg ferdig fiskewok fra fiskedisken, er middagen klar i en fei.

Stek i omganger

Skal du lage wok til mange er det lurt å steke i omganger slik at maten blir stekt, ikke kokt.

Dette er ekstra viktig hvis du bruker frosne grønnsaker, ettersom disse kjøler ned panna.

Rekkefølgen på grønnsakene

Begynn med grønsakene som trenger lengst steketid.

Ikke stek for lenge

Steker du grønsakene for lenge mister de sprøheten. De fleste grønnsakene skal ha en liten fast kjerne når de er ferdigwoket.

Emblem
Ta en titt i kjøleskapet og bruk opp grønnsaker som begynner å bli litt slappe eller som du har igjen fra tidligere måltider. Paprika, løk, gulrøtter, brokkoli og squash er godt i wok.