Verdens beste tøy

Verdens beste tøy

Tøying og bevegelighetstrening av stramme muskler kan gjøre så du får mindre vondt i kroppen. Her er en fin oppvarmingsdrill som så beskjedent kalles: Verdens beste tøy!

Kroppen vår adapterer stillingene vi bruker den i. Kjenner du deg igjen i en hverdag der du sitter mer enn du står eller går? Eller løfter ensidig? Sitter du mye på kontor blir særlig hofteleddsbøyeren, brystmuskelen og nakkemuskelen stram, noe som kan gi ryggvondt og nakkevondt. Ensidig arbeid i butikk kan også gi smerter forskjellige steder i kroppen.

En slik skjevhet kan på sikt gi oss mye tull med kroppen vår. Vi er ikke sterkere eller mykere enn vårt svakeste/strammeste ledd. Faktisk kan en stor del av muskel- og skjelettproblemene i samfunnet skyldes ubalanse på grunn av feilbelastning. Styrketrening og aktivering av svake/inaktive muskler sammen men tøy av sterke/stramme muskler kan være med på å balansere dette og gi en bedre fungerende kropp.

Har du 3 minutter å avse hver dag?
Her er en øvelse som kan gjøre kroppen din godt. Dette er en tøy som ikke uten grunn heter: the worlds greatest stretch. Det som er så bra med denne funksjonelle strekken er at den aktiverer og tøyer både sete, bakside lår, hofteleddsbøyer, muskler på innside lår, legger og ryggmuskulatur.

En perfekt tøy å gjøre om morgenen før jobb eller før du skal gå en tur, sykle, løpe eller kanskje ha en økt med styrke. Øvelsen gir energi og overskudd, og kan minne litt om yoga fordi det er en strekk som utføres som en serie. Du kommer garantert til å merke fremgang da balansen mellom flere muskler i kroppen din blir bedre.

Her er tøyeøvelsene:
Det er åtte øvelser til sammen, og disse kan du gjøre hvor som helst. I hver posisjon skal du telle til 15.

1. Trekk pusten godt inn, senk skuldrene og kjenn at du er i balanse. Fokuser på et punkt foran deg.

2. Finn balansen og kjenn at du aktiverer kjernemuskulaturen: løft høyre kne mot brystet, trekk skuldrene godt sammen og brystet opp og frem. Kjenn at du har strammet rumpa, har utstrukket bein og står stabilt.

  

3. Deretter tar du et godt steg fremover og kjenner en god tøy i hofteleddsbøyeren før du plasserer hendene på låret. Strekk så ut bakre bein ved å stramme muskulaturen i låret og presse hælen i bakken. Kjenn tøyen fra rumpe ned mot hæl på bakre bein.

4. Plasser så begge håndflatene dine ned på innsiden av fremste bein - og prøv å unngå å krumme ryggen. Strekk deg i en fin linje. Fortsatt skal bakre hæl presses mot bakken. Kjenn tøyen i ryggen og bakside lår.

 

5. Løft så opp høyre arm (hvis høyre bein er frem) og roter til samme side som fremste bein. Løft opp armen mot himmelen og kjenn den gode tøyen i brystryggen og sete.

6. Kom tilbake til forrige posisjon, men nå plasserer du høyre arm på utsiden av høyre kne.

 

7. Løft deg så opp, finn balansen og kjenn en god tøy på baksiden av låret ditt. Hold fokus på rett rygg og strakt bakbein.

8. Kom tilbake i høy posisjon med lave skuldre og god balanse.

 

Gjenta dette på motsatt bein. Når du er ferdig, stå rett opp, og kjenn forskjellen. Jeg merker at blodsirkulasjonen kommer i gang, og kroppen er litt mer harmonisk.