Støtter utfasing av karragenan

Støtter utfasing av karragenan

NorgesGruppen, som MENY er en del av, har gjennom eget bærekraftfond gitt økonomisk støtte til Orkla Foods Norge og TINE for at de sammen skal finne alternativer til karragenan i norske matvarer.

Hva er karragenan?

Karragenan er et finmalt pulver, produsert av rødalger som vokser i Atlanterhavet. Det er et vanlig tilsetningsstoff i mat og drikke, som brukes som stabilisator for jevn konsistens samt som fortykningsmiddel. 

Mulig negativ effekt på mage- og tarmhelse

I Norge er det stort fokus på mage- og tarmhelse, og det anslås at 8-25 % av befolkningen opplever utfordringer med dette. Karragenan, som er et vanlig tilsetningsstoff i mat og drikke, blir trukket frem som det som har størst negativ påvirkning på tarmhelse av de godkjente tilsetningsstoffene. EFSA har en bestilling ute til de europeiske forskningsmiljøene om å få innsendt ny og bedre dokumentasjon knyttet til karragenan. Dette fordi ulike publiserte artikler konkluderer ulikt ift. karragenan sin effekt på tarmhelse.

Orkla og TINE faser ut karragenan

Orkla og TINE ønsker å innta en «føre-var» holdning til bruk av tilsetningsstoffer. De ønsker å ligge i forkant, både i avvente av en mulig endring fra EFSA, men også fordi forskning og spesielt forbrukerønsket går i retningen av at karragenan er en uønsket og usunn ingrediens i norske matvarer. NorgesGruppen støtter denne føre-var-holdningen og arbeidet for å finne gode alternativer til et tilsetningsstoff som potensielt kan ha ugunstige helseeffekter, og spesielt for den store forbrukergruppen som har problemer med mage- og tarmhelse. Å ligge i forkant med kunnskap om å finne gode alternativer vil også kunne være med å bidra til å styrke norsk konkurransekraft og muligheter for flere til å lære om nye løsninger.

I hvilke produkter finnes karragenan?

Allerede nå vil du oppleve at karragenan er fjernet fra mange produkter, men det har typisk blitt brukt i lettprodukter der man ønsker å skape en mer kremet konsistens, som kokosmelk, sjokolademelk og rislunsj, samt melkefrie allergiprodukter. Tilsetningsstoffet har også blitt mye brukt i pålegg som skinke og leverpostei, og finnes fortsatt i mange typer fløteis. 

Dersom du ønsker å unngå karragenan er vårt beste tips å lese innholdsfortegnelsen på produktene. Spiser du rene råvarer og hjemmelaget mat vil du også få i deg mindre tilsetningsstoffer enn om du spiser ferdigmat og ferdigretter.

Bevis på at det nytter å si ifra

Det at flere produsenter nå fjerner karragenan fra sine produkter, er et godt bevis på at det nytter å bruke sin forbrukermakt. Vi i MENY vil alltid ha som mål å selge det som våre kunder ønsker, og tilpasse oss når det det viser seg at noe burde gjøres annerledes.