Slik oppbevarer du rester av julemat
Julematen kan bli til nye kulinariske godbiter, som for eksempel potetkaker, asiatisk hoisinribbe eller små tapasretter av julepølse og kålrabistappe. For å unngå at maten blir ødelagt, er det viktig at du tar riktig vare på den. Her får du råd av MENYs egen Trygg mat-spesialist; Torill Gløersen.
Rask nedkjøling
Det er viktig at restene blir kjølt raskt ned etter at måltidet er over. Sett fatene i kjøleskapet. Har du mye igjen, må du fordele på flere tallerkener slik at nedkjølingen går raskt.
Tildekking
Når restene har fått kjøleskap-temperatur, putter du dem over i boks med lokk eller i en pose som lukkes, eventuelt tar plastfilm over fatet restene ligger på.
Frysing
Hvis du ser at du ikke vil få brukt restene i løpet av et par dager, bør du fryse dem ned. Ha i tett beholder eller pose som er lukket godt. Husk å merke med dato og innhold, for det er fort gjort å glemme hva det er. Du bør bruke restematen fra fryser innen 3 måneder.
Ulik holdbarhet
Rester av kjøtt og kjøttpølser kan fint ligge i kjøleskapet et par dager. Kokte poteter bør du bruke neste dag.