Slik oppbevarer du rester av julemat

Slik oppbevarer du rester av julemat

I jula ønsker vi at matfatene skal bugne og ofte serverer vi altfor mye. Her er mulighetene mange for å unngå matsvinn og lage nye, gode matretter av restene. Men da er det viktig at vi oppbevarer restene for god holdbarhet.

Julematen kan bli til nye kulinariske godbiter, som for eksempel potetkaker, asiatisk hoisinribbe eller små tapasretter av julepølse og kålrabistappe. For å unngå at maten blir ødelagt, er det viktig at du tar riktig vare på den. Her får du råd av MENYs egen Trygg mat-spesialist; Torill Gløersen. 

Rask nedkjøling

Det er viktig at restene blir kjølt raskt ned etter at måltidet er over. Sett fatene i kjøleskapet. Har du mye igjen, må du fordele på flere tallerkener slik at nedkjølingen går raskt. 

Tildekking

Når restene har fått kjøleskap-temperatur, putter du dem over i boks med lokk eller i en pose som lukkes, eventuelt tar plastfilm over fatet restene ligger på.

Slik bruker du restene av julematen

Slik bruker du restene av julematen

I julen skal det gjerne bugne av julemat, bakst og dessert, og da kan det bli mye rester. Vi heier på mindre matsvinn, og har derfor samlet våre beste tips og oppskrifter på restemat. Les videre for inspirasjon til sandwicher, wok og juletapas.

Frysing

Hvis du ser at du ikke vil få brukt restene i løpet av et par dager, bør du fryse dem ned. Ha i tett beholder eller pose som er lukket godt. Husk å merke med dato og innhold, for det er fort gjort å glemme hva det er. Du bør bruke restematen fra fryser innen 3 måneder.

Ulik holdbarhet

Rester av kjøtt og kjøttpølser kan fint ligge i kjøleskapet et par dager. Kokte poteter bør du bruke neste dag.