Porsjonsberegning av julemat

Porsjonsberegning av julemat

Oppdatert 13. oktober 2025
Hvor mye ribbe skal man beregne per person og hvor mye lutefisk må man kjøpe til ti? Vi gir deg oversikten over hvor mye du skal beregne per person når det gjelder julemat.

Når man bare spiser julematen noen få ganger i året, er det ikke like lett å huske på hvor mye man faktisk trenger. Kanskje du skal servere ekstra mange i år - eller bare de aller nærmeste?

Her er oversikten over hvor mye man beregner per person:

Porsjonsberegning ribbe

Klassisk ribbe med spør svor og god smak hører for mange julen til. Her får du porsjonsberegningen for voksne og barn under 12 år:

 

Voksen

Barn

Ribbe (rå)

500 g

200 g

Ribbe (rå) med medistertilbehør

400 g

150 g

Medisterkaker (som tilbehør)

100-125 g

80 g

Julepølse (som tilbehør)

100-125 g

80 g

Klassisk ribbe med sprø svor

Klassisk ribbe med sprø svor

Over 60 min
Emblem
Vil du ha litt ekstra ribbe til julefrokosten neste dag? Da kan du beregne opptil 500 gram per person.
Ribbehjelpen - time for time

Ribbehjelpen - time for time

Glem julestresset og bekymringen for en svor som ikke blir sprø. Ribbehjelpen guider deg gjennom dagen – time for time.

Porsjonsberegning av pinnekjøtt

Røkt pinnkjøtt har en kraftig, aromatisk smak, mens urøkt er mildere. Server gjerne en miks av begge. Når du skal tenke mengde per person må du også tenke på hvor mye tilbehør du skal servere. Vi anbefaler 400 - 500 g pinnekjøtt per person, men dersom du skal ha mye vossakorv holder det med 400 gram.

 

Voksen

Barn

Pinnekjøtt, før utvanning

500 g

250 g

Pinnekjøtt, før utvanning
med vossakorv som tilbehør

400 g

250 g

Vossakorv (som tilbehør)

100 g

80 g

Porsjonsberegning av tilbehøret til julematen

Alle er enige om at tilbehøret er vel så viktig når ribba, lutefisken, pinnekjøttet eller torsken skal serveres. Tilbehøret setter prikken over i-en på julemåltidet, og gir oss de gode julesmakene vi kjenner så godt.

 

Voksen

Barn

Poteter

200 g

75 g

Grønnsaker

150 g

75 g

Saus

¾-1 dl

¾ dl

Vossakorv

100 g

80 g

Julepølse

100-125 g

80 g

Medisterkaker

100-125 g

80 g

Flere gode oppskrifter på tilbehør:

Porsjonsberegning av juletorsk, rakfisk og lutefisk

For mange er lutefisk, juletorsk og rakfisk et fast innslag i både førjulstiden og julen. Skal du ha rakfisklag, lutefisklag eller bare ønsker en smak på julefisken, er dette det du må beregne:

 

Voksen

Barn

Lutefisk

500-750 g

250 g

Hel juletorsk

350 g

30 g

Rakfisk (filet, som hovedrett)

150 g

-

Rakfisk (filet, som smårett)

100 g

-

Fiskefilet

180-200 g

125 g

Porsjonsberegning av stek og helstekt filet

For mange hører skinkestek julen til, særlig med klassisk tilbehør er rødkål, poteter og saus. I tillegg serverer mange helstekte fileter i romjula, som kan være et fint avbrekk fra all julematen.

 

Voksen

Barn

Stek (surret, benfri)

250-300 g

150 g

Stek (med ben)

350-400 g

150 g

Hel filet

200-250 g

100 g

Slik serveres julens skinkestek

Slik serveres julens skinkestek

For mange hører skinkestek julen til, og den er perfekt å tjuvstarte sesongen med om du vil vente med ribben til selveste julaften. Server den med klassisk tilbehør som rødkål og poteter, eller prøv en ny vri på tilbehøret i år. Her er våre beste tips!

Porsjonsberegning av kalkun, and, gås og rype 

Kalkun er for mange en tradisjon på nyttårsaften, men også gjennom romjula. Har du slekt fra andre land, er du også kanskje vant til gås og and på selveste julaften. 

 

Voksen

Barn

Hel kalkun (rå)

500-600 g

250 g

Kalkunfilet

200 g

150 g

Hel and (rå)

500 g

250 g

Andebryst

200-250 g

150 g

Hel gås (rå)

500 g

250 g

Hel rype (rå)

1 stk

½ stk