Tiltak mot matsvinn gir resultater!

Tiltak mot matsvinn gir resultater!

Publisert 22. januar 2019
For å redusere matsvinnet, har MENY flere tiltak i butikk. Blant annet «Omplassert frukt og grønt», «Gårdagens brød» og samarbeid med «Too Good To Go». I 2018 berget vi hele 500 tonn mat fra å ende som avfall! Fortsett å hjelpe oss i kampen mot matsvinn.

- Vi har fortsatt mye å gå på, men er glade for å se at mange av våre tiltak mot matsvinn gir effekt. Dette er vårt viktigste samfunnsbidrag. Å kaste spiselig mat er hverken økonomisk, etisk eller miljømessig bærekraftig. Målet er å kaste 50 prosent mindre spiselig mat innen 2025, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonsrådgiver i MENY.

Kommunikasjonsrådgiver i MENY, Nina Horn Hynne, brenner for at vi sammen skal redusere matsvinnet. Kommunikasjonsrådgiver i MENY, Nina Horn Hynne, brenner for at vi sammen skal redusere matsvinnet.

Spart 50 000 måltider

MENY samarbeider også med app’n «To Good to Go», noe som har bidratt til en besparelse tilsvarende 50 000 porsjoner i 2018. Dette er omtrent en dobling fra 2017.

Butikkene pakker mat de har til overs i forundringsposer og registrerer dem i en app, så kjøper kunder posene for en billig penge mot henting 15 minutter før stengetid. Kundene vet ikke innholdet, det varierer, men ofte er det varer fra ferskvaredisken. 

- Dette er et eksempel på nye løsninger vi i MENY heier på, ikke minst fordi dette er en vinn-vinn-situasjon og svinn er ekstra utfordrende nettopp i ferskvaredisken, sier Horn Hynne.

Redd overskuddsmat med Too Good To Go

Redd overskuddsmat med Too Good To Go

Hver dag gjør våre butikker en innsats for å unngå matkasting. MENY samarbeider med Too Good To Go for å redde mat som er til overs.

Logistikk og veldedighet

Mange MENY-butikker har dessuten avtaler med veldedige organisasjoner som tar imot mat som nærmer seg holdbarhetsdato. I 2018 ga MENY mat til en verdi av nesten seks millioner kroner.

I tillegg til svinntiltak ute i butikk, jobbes det aktiv på bakrommet med å sikre at varebestillingene blir så presise som mulig. Og ser butikkene at de har bommet, prises varene ned når de nærmer seg dato for holdbarhet.

Slik kan du hjelpe MENY i kampen mot matsvinn

 • Kjøp «Gårsdagens brød» om du vet at du skal spise brødet samme dag eller skal lage ostesmørbrød, krutonger e.l.
 • Se om noe i kurven for «Omplassert frukt og grønt» frister. Fordelen her er at du kan kjøpe stykkevis.
 • Ta en titt på de nedprisede varene i egen kjøledisk eller se etter varer med oransje etikett. Kanskje gjør du et kupp! De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
 • Velg varer med kortere holdbarhet om du vet at du skal bruke dem innen kort tid. Skal du for eksempel lage pannekaker samme dag, kan du kjøpe melken med kortest holdbarhet.
   

Dette kan du gjøre hjemme

 • Planlegg innkjøpende dine så du ikke har alt for mye til overs.
 • Rydd i kjøleskapet så du vet hva du har.
 • Server rester eller lag nye retter av mat som er til overs.
 • Oppbevar maten riktig.
 • Bruk sansene dine (se, lukt, smak) når mat er utgått på dato.