Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer

Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer

Oppdatert 10. november 2023
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.

Barnegrøtens hovedingrediens er svarthavre, et norsk urkorn som rundt årsskiftet ble fortrengt av hvit importert havre. Nå produserer 20 gårder i Østfold urkornet, uten bruk av sprøytemidler.
- Svarthavre er perfekt som råvare. Den har mindre karbohydrater og 40 prosent mer sunne fettsyrer enn vanlig hvit havre. Tilstrekkelig umettede fettsyrer er viktig for optimal utvikling. I tillegg inneholder urkornet proteiner, fiber, vitaminer, antioksidanter og mineraler, sier Ingunn Anstensrud, daglig leder i Den sorte havre.

Kun naturlige ingredienser
Hun har vært opptatt av å utvikle en minst mulig prosessert barnegrøt bestående av rene, norske, forståelige og naturlige ingredienser. I tillegg til svarthavre, består grøten av norsk økologisk helmelk.
- Siden utkornet svarthavre har mer sunne fettsyrer enn vanlig havre, og fordi vi kombinerer den med norsk melk, trenger vi ikke tilsette andre mer prosesserte fettstoffer, slik som er vanlig i andre barnegrøter. Ei heller er grøten tilsatt sukker eller salt. Svarthavren har en rundere, søtere smak, i tillegg gir den økologiske H-melken sødme, sier Anstensrud.

Hun forklarer at svarthavren er malt finere, men at den ikke har vært gjennom unødvendig prosessering eller blitt tilsatt antiklumpmidler eller konserveringsmidler.

Helt nytt baby-produkt
Den nye økologiske barnegrøtserien – som også er Nyt Norge-merket - består av fem produkter, tilpasset ulike aldersstadier. Den for de aller yngste er et helt nytt produkt på det norske markedet: Et babyprodukt kalt «tilvenning», som kan gis som forsiktig inngang til fast føde.

Kategori preget av internasjonale aktører
Den sorte havre vant MENYs Matskattstipend og et stipend på kr 300 000 høsten 2022, nettopp for sin idé om å utvikle Norges første barnematserie basert kun på norske råvarer og med en tydelig lokal identitet.

- Vi trenger en norsk barnegrøtserie laget av sunne og unike råvarer. Den Sorte Havre har lykkes med sine müsli- og havregrynprodukter, nå har de hatt mot til å bevege seg inn i barnemat-kategorien som i dag i stor grad er preget av store internasjonale aktører, sier Vegard Kjuus, MENY-sjef.

Grøtserien er i alle MENY-butikker.

Kontaktperson: daglig leder Ingunn Anstensrud i Den sorte havre, tlf. 952 03 575, ingunn@densortehavre.no