Rakfisklaget: alt du trenger å vite om rakfisk og tilbehøret

Er det din tur til å arrangerer rakfisklaget, eller vil du starte en egen tradisjon med rakfisklag? Her er noen gode råd og tips!

  • kr 93,80

    200 g

    kr 469,00/kg

    Rakfisk Filet

    Skinnfri Ca200g Signatur

Et ekte rakfisklag er ikke til å spøke med. De som virkelig elsker rakfisk og gjør stas på den hvert år med en egen fest, slurver ikke med detaljene. Her finner man andektig stemning, egne vedtekter og dyp kjærlighet til en av våre eldste matkulturskatter. Egne sanger komponeres og fremføres rundt bordet, og taler, dikt og kvad er heller ikke uvanlig å fremføre til dens ære.

De mest hardbarkede rakfiskelskere vil nok fnyse av det mest smaksrike tilbehøret som løk, rømme og rødbeter. De vil antageligvis insisterer på at fisken skal spises så ren som mulig, uten for mye innblanding av andre ingredienser og råvarer som stjeler oppmerksomhet fra fisken. Andre igjen, mener kanskje at det er en fisk det er vanskelig å stjele oppmerksomhet fra i det hele tatt…?

Hos MENY finner du både mild, lagret og vellagret rakfisk fra Valdres. Her er noe for en hver smak!

Er det din tur til å arrangerer rakfisklaget, eller vil du starte en egen tradisjon med rakfisklag? Her er noen gode råd og tips: 

Det er forskjell på smak 

Akkurat som med ost, er det stor forskjell på smaken ettersom hvor lenge produktet har fått modne. Det er fint å kunne tilby de litt mer skeptiske gjestene en mild utgave av rakfisk første gang. Så blir inngangen til rakfiskens rike ikke så brutal.

Tilbehør er viktig 

Tilbehøret bør inkludere ringerikspoteter, gode lefser, flatbrød, godt smør, ekte rømme, løk av en eller annen sort, hardkokte egg og rødbeter.

Ha noe godt i glasset 

Tradisjonell drikke er øl og akevitt, men vil du by på hvitvin er en vin med litt restsødme passende, som for eksempel en riesling. En saftig eplemost med god sødme kan også passe til. 

Lag vedtekter

Mange rakfisklag har faste vedtekter. Eksempler på dette kan være: 

1. Rakfisklagets formål er å innta og nyte rakfisk, med det til enhver tid foretrukne tilbehør. - Med mindre annet er bestemt er tilbehør: potetlefse, erteflatbrød, mandelpoteter, seterrømme, løk og dill. (For eksempel)

2. Rakfisklaget består av de medlemmer som til enhver tid er godkjent og har fulle rettigheter i laget.

3. Ansvarlig for rakfisklaget vil rullere. Med dette ansvaret følger også innkalling til årsmøte.

4. Rakfisklaget arrangerer årsmøte hvert år, første lørdagen i desember. Medlemmer har pliktig oppmøte, og må søke om eventuell dispensasjon. 

5. Under ethvert rakfisklag skal lagets rakfisksang synges.

Rakfisk - tips til servering

Enten du liker de milde eller de skarpere smakene så har MENY utvalget! Mild,...