Tradisjonell lutefisk

En oppskrift på tradisjonell lutefisk servert med godt tilbehør som ertestuing, bacon, sennepsaus og gode poteter. Her får du fremgangsmåten på lutefisk bakt i ovn og kokt i kjele, slik at du kan velge selv.
Tradisjonell lutefisk

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Tips!

Prøv også sirup eller brunost til lutefisken for ekstra sødme.

Slik gjør du

  1. For folk som er glad i lutfisk beregner man ca 500-750 g per person. Er man veldig glad i lutefisk beregner man opptil 1 kg per pers.
  2. Bakt i ovn: Dryss over salt minst en time eller to før tilberedning, da får du fast og fin fisk. Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en stor ildfast form. Dekk langpanna med aluminiumsfolie og sett fisken i forvarmet ovn ved 225 grader i 25-40 minutter, alt etter tykkelsen på fisken. Pass på at aluminiumsfolien ikke kommer i kontakt med fisken, da aluminium reagerer med lut.
  3. Kokt i kjele: Dryss over salt minst en time eller to før tilberedning, da får du fast og fin fisk. Legg fisken med skinnsiden ned i en kjele. (Ulike kjeler kan brukes, men de må ikke være av aluminium fordi aluminium reagerer med lut, og både kjele og fisk blir misfarget.) Hell på ca 1 dl vann pr kg fisk. Legg på lokk, og kok opp. La fisken trekke på svak varme i ca. 10 minutter. Pass fisken godt så den ikke "forsvinner" i kjelen. Fisken er klar når den akkurat flaker seg om du trykker lett på den.
  4. Sennepssaus: Surr finhakket sjalottløk i olje i ca. 1-2 minutter.Tilsett sennep og rør om. Skjær aprikos i små terninger og rør inn, hell på fiskebuljong og kremfløte. La sausen koke forsiktig på svak varme i ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper, og jevn eventuelt med maisenna.
  5. Underveis koker du mandelpotetene i en annen kjele til de er møre. Stek baconbitene i en stekepanne til de er sprø.
  6. Lag ertepuré: Kok opp ertene med litt vann og en klype salt (frosne erter trenger kun et raskt, skikkelig oppkok). Hell av vannet og kjør ertene sammen med smøret i en hurtigmikser eller stavmikser til puré. Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold puréen varm.
  7. Server gjerne også med smeltet ribbefett, og grov sennep setter prikken over i-en!
Underveis koker du mandelpotetene i en annen kjele til de er møre. Stek baconbitene i en stekepanne til de er sprø.