Tradisjonell lutefisk

Tradisjonell lutefisk

Ingredienser

Lutefisk

2,5 kg lutefisk
800 g mandelpoteter
400 g bacon i terninger
1 stk sjalottløk
1 ss olivenolje
4 stk aprikos, tørket
2,5 dl fiskebuljong
0,5 dl kremfløte
salt
pepper
maisennajevner, lys

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Lett

En oppskrift på tradisjonell lutefisk til jul. Deilig lutefisk servert med ertestuing, bacon og gode poteter er norsk tradisjon på sitt beste. Noen vil ha brunost, sirup eller sennep i tillegg, lutefisken har mange venner.

  1. For folk som er glad i lutfisk beregner man ca 500-750 g per person. Er du VELDIG glad i lutefisk beregner man opptil 1 kg per pers.
  2. Bakt i ovn: Dryss over salt minst en time eller to før tilberedning, da får du fast og fin fisk. Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en stor ildfast form. Dekk langpanna med aluminiumsfolie og sett fisken i forvarmet ovn ved 225° C i 25-40 minutter, alt etter tykkelsen på fisken. Pass på at aluminiumsfolien ikke kommer i kontakt med fisken, da aluminium reagerer med lut.
  3. Kokt i kjele: Dryss over salt minst en time eller to før tilberedning, da får du fast og fin fisk. Legg fisken med skinnsiden ned i en kjele. (Ulike kjeler kan brukes, men de må ikke være av aluminium fordi aluminium reagerer med lut, og både kjele og fisk blir misfarget.) Hell på ca 1 dl vann pr kg fisk. Legg på lokk, og kok opp. La fisken trekke på svak varme i ca. 10 minutter. Pass fisken godt så den ikke "forsvinner" i kjelen. Fisken er klar når den akkurat flaker seg om du trykker lett på den.
  4. Sennepssaus: surr finhakket sjalottløk i olje i ca. 1-2 minutter.Tilsett sennep og rør om. Skjær aprikos i små terninger og rør inn, hell på fiskebuljong og kremfløte. La sausen koke forsiktig på svak varme i ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper, og jevn eventuelt med maisenna.
  5. Lutefisk spises med mye forskjellig tilbehør, men det vanligste er nykokte poteter, massevis av sprøstekt bacon og smeltet ribbefett, sennep og ertestuing.