Tradisjonell lutefisk

En oppskrift på tradisjonell lutefisk til jul servert med godt tilbehør som ertestuing, bacon, sennepsaus og gode poteter. Her får du fremgangsmåten på lutefisk bakt i ovn og kokt i kjele, slik at du kan velge selv.
Tradisjonell lutefisk

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. For folk som er glad i lutfisk beregner man ca 500-750 g per person. Er man veldig glad i lutefisk beregner man opptil 1 kg per pers.
  2. Bakt i ovn: Dryss over salt minst en time eller to før tilberedning, da får du fast og fin fisk. Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en stor ildfast form. Dekk langpanna med aluminiumsfolie og sett fisken i forvarmet ovn ved 225 grader i 25-40 minutter, alt etter tykkelsen på fisken. Pass på at aluminiumsfolien ikke kommer i kontakt med fisken, da aluminium reagerer med lut.
  3. Kokt i kjele: Dryss over salt minst en time eller to før tilberedning, da får du fast og fin fisk. Legg fisken med skinnsiden ned i en kjele. (Ulike kjeler kan brukes, men de må ikke være av aluminium fordi aluminium reagerer med lut, og både kjele og fisk blir misfarget.) Hell på ca 1 dl vann pr kg fisk. Legg på lokk, og kok opp. La fisken trekke på svak varme i ca. 10 minutter. Pass fisken godt så den ikke "forsvinner" i kjelen. Fisken er klar når den akkurat flaker seg om du trykker lett på den.
  4. Sennepssaus: Surr finhakket sjalottløk i olje i ca. 1-2 minutter.Tilsett sennep og rør om. Skjær aprikos i små terninger og rør inn, hell på fiskebuljong og kremfløte. La sausen koke forsiktig på svak varme i ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper, og jevn eventuelt med maisenna.
  5. Underveis koker du mandelpotetene i en annen kjele til de er møre. Stek baconbitene i en stekepanne til de er sprø.
  6. Lag ertepuré: Kok opp ertene med litt vann og en klype salt (frosne erter trenger kun et raskt, skikkelig oppkok). Hell av vannet og kjør ertene sammen med smøret i en hurtigmikser eller stavmikser til puré. Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold puréen varm.
  7. Server gjerne også med smeltet ribbefett, og grov sennep setter prikken over i-en!