Slik koker du egg

Slik koker du egg

Å koke egg er verdens letteste sak - eller? Det er ikke alltid like lett å få egget slik du vil ha det. Lær hvordan koke det perfekte egg om du vil ha bløtkokt egg, smilende eller hardkokt egg.

Kokt egg er en kjær frokostfavoritt for Nordmenn, men kunsten å koke det perfektet egget er ikke bare enkelt. Egg kokes nemlig på forskjellige måter avhengig av hva de skal brukes til og hvordan man foretrekker å spise dem.

Bløtkokte egg har delvis stivnet hvite og bløt plomme. Smilende egg har stivnet hvite, bløt plomme i midten og fast plomme i kanten, mens hardkokte egg har stivnet hvite og fast eggeplomme.

Koketid for romtempererte egg:

  • Bløtkokt egg: 4-6 minutter
  • Smilende egg: 7-8 minutter
  • Hardkokt egg: 8-10 minutter
Emblem
Egg inneholder alle vitaminer - unntatt C-vitamin?

Før du koker egg

Egg skal ligge i kjøleskapet, men kan gjerne tas ut kvelden før du skal bruke de og la de ligge på kjøkkenbenken. En fordel ved å bruke romtempererte egg er at de ikke sprekker like lett under koking.

Et triks om du har glemt å ta eggene ut: Stikk et par hull i den butte enden av egget, det skal gjøre skallet mindre sårbart for å sprekke. Det er når luften ikke kommer raskt nok ut av egget at eggeskallet sprekker. 

Under koking

Det er en rekke ulike faktorer som påvirker hvor lang tid egget trenger på å koke – i tillegg til om du foretrekker egget ditt hardt, bløtt eller midt imellom:

  • Størrelsen på egget
  • Eggets temperatur ved kokestart
  • Høydemeter over havet

Eggene bør være romtempererte ved koking. Kjøleskapskalde egg trenger ca et halvt minutt lenger koketid. Eggkoking til fjells krever 1 minutt lenger koketid. 

Beregn koketiden fra eggene er lagt i og juster tiden etter eggets størrelse.

Etter koking

Når eggene er ferdigkokt skal de tas opp av vannet med én gang og avkjøles i kaldt vann, slik at ikke kokeprosessen fortsetter. 

Ønsker du varme egg til søndagsfrokosten, kan litt avkjølte egg legges i et kjøkkenhåndkle. Avkjøl hardkokte egg i iskaldt vann like lenge som de kokte.

Unngå mørk ring rundt eggeplommen

Hvis de hardkokte eggene ikke avkjøles godt nok, kan det bli en grønn kant rundt plommen. Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel.

Grønnfargen er slett ikke skadelig, men heller ikke særlig delikat. For å unngå dette er det viktig at kokte egg avkjøles i kaldt vann om de ikke skal spises med det samme.

Koke egg på fjellet

I høyden koker vann ved lavere temperaturer enn 100 grader celsius, som betyr at det er umulig å varme vannet opp til 100 grader og derfor tar det lenger tid å koke egg på fjellet. 

I følge Norsk fjellheim, krever hardkokte egg ca. 10% lenger koketid i 1000–1500 meters høyde. Altså ca. 1 min ekstra.

Har du nok egg i kjøleskapet?