Slik tilbereder du makrell og pir

Slik tilbereder du makrell og pir

Lite gir så herlig sommerfølelse som stekt makrell! Du kan fiske den selv eller kjøpe makrellen på butikken. Vi tipser hvordan du sløyer og renser makrell, og hvordan tilberede den for å få perfekt resultat.

Makrellen er kommet! Og når makrellen kommer, ja da er det endelig sommer. Mange anser fiskens ankomst i ferskvarediskene som et sikkert sommertegn. Makrellen er en typisk fet fisk, svært rik på omega 3.

 • I sesong: mai - september
 • Bruksområder: koking, steking, sylting, røyking og grilling.

Spesielt på Sørlandet er makrellen en yndet gjest. Den er både trofast og lettlurt, så for dem som ikke får så mye fisk på kroken resten av året, er makrell ekstra morsomt å fiske. 

Unge makreller kalles for pir. De er små i størrelsen, men mange mener piren er den aller beste makrellen du kan få tak i!

Handle årets ferske makrell hos MENY:

Slik sløyer du makrell:

For å håndtere en hel makrell trenger du først og fremst en skarp og god fiskekniv og et godt underlag.

 1. Løft opp gjellene, gi et lite snitt i halsen, så et lite snitt videre i hodet.
 2. Sett kniven inn ved rumpa (sitter midt under fisken) og dra kniven opp mot hodet.
 3. Skrap ut innvollene og ta så tak inn ved hodet og dra ut at som sitter der også. Skyll godt.

Om du synes det er vanskelig å få ut alt som sitter under ved hodet, kan du skjære hodet helt av med en gang - da går sløyingen som en lek! 

Har du ikke lyst til å sløye selv? Spør oss om hjelp! Våre matarbeidere hjelper deg gjerne med både sløying og filetering.

Slik helsteker du makrell 

 1. Start med å lage små snitt i skinnet på den ferdigsløyde makrellen. Dette gjør at varmen fordeles bedre i fisken, samtidig som at du kan helsteke den i panna uten at fisken krøller seg. Du kan også fjerne hodet, men dette er ikke nødvendig.
 2. Krydre fisken utvendig og innvendig med salt og pepper. Du kan også vende makrellen i mel hvis du ønsker det.
 3. Stek makrellen i smør i en stekepanne til den er gyllen på begge sider, og gjennomstekt.
Emblem
Visste du at makrellen må svømme - også i søvne - ellers synker den?

Slik fileterer du makrell

Det eneste du trenger for å filetere makrell er en skarp fileteringskniv, og en stødig fjøl.

 1. Lag et snitt fra nakken, like bak sidefinnen og ned mot bukfinnen. Skjær forsiktig til kniven treffer ryggbenet.
 2. Legg kniven ned i snittet, og før kniven lags med ryggbenet mot halen. Før kniven helt ut, slik at fileten løsner.
 3. Snu makrellen og gjenta fileteringen på den andre siden.
 4. Fjern de lange beina som sitter nederst på fileten, ned mot bukhulen. Beina som sitter som en stripe midt i fileten gjør vi ikke noe med, for da vil hele fileten falle fra hverandre. Ofte er disse beina så tynna at de kan spises. Hvis du allikevel ønsker å fjerne dem, så er dette enklest etter at makrellfileten er stekt.
 5. Skyll makrellfiletene forsiktig i kaldt vann og tørk dem godt før videre tilberedning.
Om du vender makrellfileten i mel får fisken en sprøere stekeskorpe, samtidig blir det mindre sjanse for at selve fisken henger fast i stekepanna. Om du vender makrellfileten i mel får fisken en sprøere stekeskorpe, samtidig blir det mindre sjanse for at selve fisken henger fast i stekepanna.

Slik steker du makrellfilet

 1. Krydre makrellfileten med salt og pepper.
 2. Vend så filetene i mel. Da oppnår man en sprøere stekeskorpe, samtidig som at det er mindre sjanse for at selve fisken henger fast i stekepanna. 
 3. Stek makrellfileten i stekepannen med til den er gyllen på begge sider, og akkurat gjennomstekt. Dette tar ca 2-3 minutter på hver side. Tiden vil variere etter hvor tykk makrellfileten er.
Bruker du grovt rugmel til panering av makrellen, blir det smakfulle makrellskinnet ekstra sprøtt og får en god tekstur.

Slik griller du makrell

Grilling av makrell gjør du på samme måte som når du helsteker makrell, men istedenfor å steke makrellen i smør, så pensler du den med litt rapsolje før du legger den på grillen. 

Grill makrellen på direkte varme med skinnsiden ned og til den er gyllen på en side før du snur den.

Et godt tips for å lykkes med fisk på grillen er at du snur fisken sjelden. Da dannes det en grillskorpe på fisken, som gjør at du fint kan snu den uten av fisken faller fra hverandre.

Så enkelt er det å grille fisk

Så enkelt er det å grille fisk

Fisk er lett og enkel sommermat, som kan dampes, kokes, stekes, bakes og grilles – eller spises helt rå om du vil. Se våre beste tips for å grille fisk!

Tilberedningstid

Uansett hvordan du velger å tilbedere makrell, så vil tiden variere noe. Makrell er tykk i den ene enden og smal i den andre, og dette gjør at fisken blir fortere ferdig ved halen enn lenger opp. 

Den smale delen blir ferdig på tre minutter mens den tykke delen trenger ca sju minutter. Tiden vil variere etter hvor stor makrell du har fått tak i!