Så enkelt er det å grille fisk

Så enkelt er det å grille fisk

Fisk er lett og enkel sommermat, som kan dampes, kokes, stekes, bakes og grilles – eller spises helt rå om du vil. Se våre beste tips for å grille fisk!

Fisk er veldig allsidig, og passer godt til grillen. Enten du foretrekker den naturell, marinert eller med kryddersmør finner du alt du trenger hos MENY.

Du finner ferdig filet i porsjonsstykker i fiskedisken. Lyst på noe litt utenom det vanlige? Vi fileterer gjerne fisken for deg!

Slik griller du fisk

Filet er det de fleste ønsker å grille. Det er både lett å grille og enkelt å servere. Slik griller du filet:

 • Sørg for god varme i grillen før du begynner å grille. Vent til kullet er hvitt. 
 • Filet med skinn: Legg rett på grillen, med skinnsiden ned.
 • Filet uten skinn: Kan også legges rett på grillen, men sørg for at du ikke flytter på fisken før den har fått skikkelig grillskorpe. Da vil den nemlig lettere løsne fra grillristen. Du kan også smøre fisken med litt olje før steking.
 • Grill i ca 3-4 minutter på hver side. Brunes godt på direkte varme, grilles deretter på indirekte varme.

Når er fisken klar?

Du ser at fisken er klar når den "flaker" seg om du trykker lett på den med en finger. Til større stykker fisk kan du bruke steketermometer. Husk at kjernetemperaturen stiger noen grader etter at fisken er tatt av grillen. 

 • Kjernetemperatur hvit fisk: 55°C
 • Kjernetemperatur rød fisk: 45°C

Bruk gjerne fisk med skinn på grillen - det gjør fisken mye enklere å grille! Bruk gjerne fisk med skinn på grillen - det gjør fisken mye enklere å grille!

All fisk kan grilles

All fisk kan i utgangspunktet grilles, men en god huskeregel er at det er lettere å få et vellykket resultat med fet fisk som kveite, laks, ørret, sild og makrell.

Magrere fisk kan også grilles med gode resultater, men husk på at disse fisketypene er løsere i kjøttet, og bør derfor pakkes inn i folie eller grilles i en ”grillkurv”.

Pass alltid på at grillen er ren før du starter, og sørg også for at ingrediensene får ligge i romtemperatur i minst en halvtime før grilling.
Indirekte og direkte varme på grillen

Indirekte og direkte varme på grillen

Lær deg forskjellen mellom direkte og indirekte grilling for et vellykket grillmåltid.

Slik griller du hel fisk

Hel fisk passer ypperlig på grillen. I fiskedisken finner du flere typer som er krydret med urter, kryddersmør og sitron som enkelt kan grilles med en gang du kommer hjem.

Det finnes mye god fisk å grille. Prøv sesongens makrell! Det finnes mye god fisk å grille. Prøv sesongens makrell!

Slik griller du hel fisk

 • Sørg for at grillen er god og varm. Kullet skal være hvitt før du begynner
 • Legg fisken i fiskerist/grillrist. Det gjør at den er enkel å snu uten at den faller fra hverandre
 • Grilles i 15-20 minutter for fisk på 750g-1 kg. 15 minutter dersom fisken er mindre. Snu fisken etter ca 7-10 minutter.

Prøv hel fisk på grillen:

Se hele utvalget fisk fra fiskedisken

Foliebakt fisk med grønnsaker

Torsk, laks, ørret og flyndre er noen fisketyper som passer ypperlig til å bakes i folie – enten på grillen eller i stekeovnen. 

 • Pakk noen grønnsaker inn sammen med fisken og legg gjerne på litt chili- eller urtesmør for ekstra smak.
 • Grilles i ca 10 minutter, avhengig av størrelsen på fisken.
 • Ha frisk dill og nypresset sitron på rett før servering. 

Har du alt du trenger?

Tunfisk og hval på grillen

Både tunfisk og hval egner seg godt på grillen. Disse er nærmest som biff å regne, og må derfor tilberedes på en litt annen måte enn vanlig fisk.

Tunfisk på grillen

Tunfisk er fantastisk på grillen, men det er en hårfin balanse mellom saftig og tørr. Tunfisk må ikke overstekes, så her gjelder det å passe på når den skal på grillen!

Et spennende tips er å lage tunfisk tataki, da bruner du tunfisken hardt på overflatene, men beholder en rå kjerne. Det blir både supersaftig og supergodt!

Tunfisk Tataki skal kun brunes godt på hver side og ha en helt rå kjerne. Smakfullt og skikkelig saftig! Tunfisk Tataki skal kun brunes godt på hver side og ha en helt rå kjerne. Smakfullt og skikkelig saftig!

Hvalbiff

Hvalkjøtt er som en god biff som kan stekes til ulike stekegrader. De fleste liker den med en rå til rosa kjerne - gjennomstekt kan den bli ganske tørr. Hvalkjøtt er magert, så kort steketid gir saftig kjøtt. 

For medium stekt biff:

 • Legg hvalbiffen på direkte varme på grillen
 • Grill kjøttet på ene siden til kjøttsaft pipler ut på overflaten.
 • Snu kjøttet og grill til det pipler ut på overflaten igjen.

Prøv hval og tunfisk på grillen: