Lag noe godt med bringebær

Lag noe godt med bringebær

Lite smaker så godt og sommerlig som friske bringebær. Lag syltetøy, bringebærkake eller friske salater - de passer nemlig til det meste! Men når er de norske bringebær modne og hvilke typer finnes det egentlig? Her er alt du trenger å vite om bringebær!

Friske, søte bringebær er en bærfavoritt hos de fleste av oss, og de er prikken over i-en til enhver dessert, kake eller iskrem. I tillegg passer de perfekt til smoothies, i frokostblandinger og yoghurt og til og med i salater og middagsretter. 

Kjøp friske bringebær hos MENY

Når er bringebær i sesong?

Norske bringebær er tilgjengelig fra slutten av juni til september.

Du finner friske bringebær hos MENY året rundt, og utenom den norske sesongen kommer bringebærene fra Spania, Holland, Mexico og Portugal. 

Oppbevaring av bringebær

Bringebær har svært kort holdbarhet, og bør oppbevares i kjøleskap. Der holder de i 1-3 dager. 

Hvis du vil få bærene til å holde litt lenger, kan du ha dem på en lufttett glasskrukke, da holder de i opptil 1 uke. Pass på at alle bærene som legges i krukken ikke er bløte eller har blitt mugne. Mugg sprer seg lett på bringebær. 

Rekker du ikke spise opp bringebærene? Legg dem i fryseren! Bringebær holder lenge i fryseren, og da kan du enkelt lage syltetøy, saft og andre godsaker når du har tid.
Fra juni til september får du tak i norske bringebær i butikkene. Akkurat når bærene kommer, varierer litt fra sesong til sesong Fra juni til september får du tak i norske bringebær i butikkene. Akkurat når bærene kommer, varierer litt fra sesong til sesong

De beste bringebærene

Akkurat som med jordbær og epler, finnes det flere sorter bringebær. Dette er de vanligste typene du finner i butikken.

  • Glen Ample - Den vanligste bringebærsorten. Modner middels tidlig og gir store, røde bær med god holdbarhet.
  • Asker - Små, lyserøde og runde bær som modner midt i sesongen. Smaken kan minne om villbringebær.
  • Veten - Gir mørke, store og avlange bær. Syrlige, bløte bær som egner seg spesielt godt til sylting. 

Er bringebær egentlig sunne? 

Man kaller ofte frukt og bær for "sunt smågodt", men hvor sunt kan det egentlig være når de er så søte?

Heldigvis er det ingen grunn til å begrense seg når man spiser bringebær. De inneholder masse fiber og få kalorier, noe som gjør dem til perfekt snacks. Spis og kos deg med god samvittighet!

Forskjellen på villbringebær og vanlige bringebær

Du har kanskje sett buskene med bringebær i hagen, i skogkanten eller langs andre kratt og busker - klassiske villbringebær. Vi skiller mellom villbringebær og hagebær som er typen du får kjøpt i kurver på butikken.

  • Villbringebær er mindre, men har en sterkere smak og lukt enn hagebær. 
  • Hagebringebær er store og saftige, men har en mildere aroma. De er er den eneste typen som selges i butikk. 
Emblem
Røde bringebær er mest vanlig i Norge, men kommer også i varianter som er svarte, gule, oransje og hvite?
Slik sylter, safter og fryser du bær

Slik sylter, safter og fryser du bær

Når kjøkkenet er fullt av selvplukkede eller kjøpte bær, er det duket for å lage hjemmelaget syltetøy, rørte bær, gele og saft. Lyst til å prøve? Lag selv med syltebær fra MENY!

Slik bruker du bringebær

Bringebær er gode som de er, med litt fløte eller pisket krem - men kan også brukes i mange andre retter. Her er våre favoritter:

Klassisk bringebærsyltetøy

Like godt på brødskiven som til pannekaker, kakefyll og i frokostblanding. Bringebærsyltetøy er populært både til hverdags og fest, og lager du med norske bringebær kan du nyte smaken av sommer langt ut på vinteren.

Emblem
Et gammelt kjerringråd mot hikke er å spise 1-2 skjeer bringebærsyltetøy?

Clafoutis med bringebær

Clafoutis er en fransk dessert, en slags kake, der en slags pannekakerøre helles over bær. Med mandelmel og revet marsipan får denne kaken ekstra god smak.

Brokkolisalat med bringebær

Superenkel og sommerlig salat som kan lages på 1-2-3! Med en frisk bringebærvinaigrette er dette en frisk salat som passer godt til kjøtt, kylling og fisk. 

Emblem
Bringebærplanten stammer fra Asia og kom til Norden på begynnelsen av 1700-tallet?

Frisk smoothie med yoghurt og bringebær

En digg frokostsmoothie med yoghurt, bringebær, rips og litt honning for ekstra god smak. Passer også godt som et lett mellommåltid eller som noe godt og avkjølende på varme dager. Topp gjerne med hele bringebær.

Panna cotta med bringebærsaus

Topp en fløyelsmyk panna cotta med deilig bringebærsaus. Denne italienske desserten med fløte og ekte vanilje smaker ekstra godt til smaken av friske bær. Lag sausen selv av friske bringebær!