Alt om sommergrønnsaken rabarbra

Alt om sommergrønnsaken rabarbra

Har du rabarbra i hagen? Sommergrønnsaken passer perfekt til enkle sommerretter, enten det er i desserter, supper, pai, salater eller saft.

Rabarbra er syrlig og knasende, og trenger å søtes før bruk. Da smaker den til gjengjeld herlig, både rå og kokt.

Kanskje minnes du rabarbraen som vokste i hagen til bestemor og som ble til supper, kompotter, grøt og kaker. 

Ikke i hagen? Kjøp hos MENY:

Norsk sommergrønnsak

Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. Den norske sesongen begynner i juni, og nettopp derfor forbinder mange rabarbra med norsk sommer. 

  • Sesong: Juni til september
  • Oppbevaring: I kjøleskapet (2-4 ºC)

Rabarbra har god holdbarhet og kan holde seg i flere uker i kjøleskapet om den pakkes i plast. 

Rabarbra passer godt til sylting, safting og tørking, og kan dermed konserveres i lang tid.

Spis rabarbrastilker, ikke bladene

Rabarbra har en svært syrlig smak på grunn av oksalsyre og eplesyre. Oksalsyre er skadelig, og i USA unngår de rå rabarbra på grunn av denne syren.

I Europa spiser vi rå rabarbra med god samvittighet, siden oksalsyreinnholdet i stilkene er lavt, og den syrlige smaken hovedsakelig kommer fra ganske så harmløs eplesyre.

Rabarbraens blader har derimot et høyt innhold av oksalsyre og et ukjent toksin, og bør ikke spises - verken rå eller varmebehandlet. Nyt stilkene, men unngå bladene!

Visste du at fargen på stilken viser syreinnholdet? Rabarbra med grønn stilk har et høyere syreinnhold enn de røde.
Rabarbra dyrkes i hager, veksthus og på friland, og den norske sesongen er fra juni til september. Rabarbra dyrkes i hager, veksthus og på friland, og den norske sesongen er fra juni til september.

Slik bruker du rabarbra

Rens rabarbraen før bruk ved å kutte av stilken på topp og bunn. Den kan gjerne skrelles, siden skallet kan være seigt å tygge.

Rabarbra kan gjerne spises rå, dyppet i sukker, men den er også svært god varmebehandlet. Den kan også bakes eller brukes i vin, i supper, kompott, salater eller som ingrediens i ulike bakeverk.

Saftig rabarbrakake

Lag den perfekte sommerkake med rabarbra! Server gjerne med søt vaniljeis eller vaniljekrem, og server til kaffen eller når du får gjester. 

Klassisk rabarbragrøt

Server den kjente og klære klassikeren rabarbragrøt, eller rabarbrakompott, som en deilig sommerdessert. Tilsett gjerne vaniljestang for ekstra god smak, og server med sukker og fløte eller pisket krem.

Forfriskende rabarbrasaft

Herlig oppskrift på rabarbrasaft slik mormor pleide å lage den! Server gjerne som den er med isbiter, eller bruk saften i drinker og mocktails.

Hjemmelaget syltetøy med rabarbra og jordbær

Bruk to av sommerens beste ingredienser i et smaksrikt syltetøy. Sur rabarbra og søte, norske jorbær er en uslåelig kombinasjon. Ha syltetøyet på brødskiva, i bakst eller i desserter.