Alt om sommergrønnsaken rabarbra

Alt om sommergrønnsaken rabarbra

Har du rabarbra i hagen? Sommergrønnsaken passer perfekt til enkle sommerretter, enten det er i desserter, supper, pai, salater eller saft.

Rabarbra er syrlig og knasende, og trenger å søtes før bruk. Da smaker den til gjengjeld herlig, både rå og kokt.

Norsk sommergrønnsak

Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. 

Den norske sesongen er fra juni til september, og nettopp derfor forbinder mange nordmenn rabarbra med norsk sommer. 

Kanskje minnes du rabarbraen som vokste i hagen til bestemor og som ble til supper, kompotter, grøt og kaker. 

Lang holdbarhet og syrlig smak

Den rosa grønnsaken har god holdbarhet og kan holde seg i flere uker i 2-4ºC gjerne pakket i plast. Rabarbra passer også godt til sylting, safting og tørking og kan dermed konserveres i lang tid.

Nyt stilkene, men hold deg unna bladene

Rabarbra har en svært syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og malonsyre (eplesyre). Oksalsyre er faktisk en skadelig syre, og i USA unngår de ukokt rabarbra på grunn av denne.

I Europa er vi ikke redde for å nyte rabarbraen rå da oksalsyreinnholdet i rabarbrastilker er svært lavt, og nesten all den friske syrligheten kommer fra en ganske så harmløs eplesyre.

Rabarbra dyrkes i hager, veksthus og på friland, og den norske sesongen er fra juni til september. Rabarbra dyrkes i hager, veksthus og på friland, og den norske sesongen er fra juni til september.

Men i bladene derimot er oksalsyreinnholdet mye høyere, i tillegg inneholder de også et ukjent toksin. Bladene skal ikke spises hverken rå eller varmebehandlet da bladene kan forårsake forgiftninger. Med andre ord, nyt stilkene, men hold deg unna bladene!

Visste du at fargen på stilken viser syreinnholdet? Rabarbra med grønn stilk har et høyere syreinnhold enn de røde.

Slik bruker du rabarbra

Rens rabarbraen før bruk ved å kutte av stilken på topp og bunn. Den kan eventuelt skrelles, da skallet kan være seigt å tygge.

Rabarbra kan gjerne spises rå, dyppet i sukker, men den er også svært god varmebehandlet. Den kan også bakes eller brukes i vin, i supper, kompott, salater eller som ingrediens i ulike bakeverk.