Mannen bak pølsene fra Jacobs Utvalgte

Mannen bak pølsene fra Jacobs Utvalgte

I 15 år har A. Idsøe laget gourmetpølser for Jacobs Utvalgte, blant annet gourmetpølsene bratwurst og chorizo.

Albert Idsøe er lidenskapelig opptatt av pølser. De har vært en del av livet fra han var født.

- Jeg putter all min kreativitet i pølsene. De er unike fordi de har en god umami i bunn, og herfra kan du skape hva du vil. Litt som å lage sjokolade. Du har en kvalitetsråvare, så tilfører du, trekker fra og spisser til du får noe folk liker. Du kan mene mye rasjonelt om mat, men grunnlaget for suksess er at det smaker godt! 

Albert ser det som sitt samfunnsansvar å lage skikkelig mat. Han samarbeider tett med Jacobs Utvalgte for å få gourmetpølser ut til folket.

Både røkte og rå kvalitetspølser er tilgjengelig hos alle MENY-butikker Både røkte og rå kvalitetspølser er tilgjengelig hos alle MENY-butikker

- Vi spiller ball med Jacobs Utvalgte, vi tester ideer sammen og har en felles forståelse for hvor vi vil. Kokkene ved Kulinarisk Akademi er også alltid involvert, for å oppnå best mulig resultat

Ti år med Jacobs Utvalgte

Da NorgesGruppen og MENY lanserte serien Jacobs Utvalgte i 2009, fikk Idsøe-pølsene en sentral rolle. Det startet med gourmetpølsene Bratwurst og Chorizo, som satte gode pølser på matkartet, og som fremdeles går så det suser – ti år etter.

Siden har det blitt 14 ulike varianter fra Idsøe, inkludert flere rå pølser. Råvaren er svin og lam med kvalitetsstempelet Jæren Smak.

Kjøttet får han fra naboen Prima Jæren, som samarbeider tett med lokale bønder. Det sikrer høy kvalitet og dyrevelferd fra start.

A. Idsøe er sjette generasjon pølsemaker - godt håndverk ligger definitivt i blodet! A. Idsøe er sjette generasjon pølsemaker - godt håndverk ligger definitivt i blodet!

Prima Jæren betaler bøndene mer for at de skal følge deres retningslinjer. Grisene får større tumleplass, rotematerialer, aktivitetsgjenstander og garantert skikkelig tilsyn.

- Dyrene skal ha det godt. Da blir også kvaliteten bra og vi kan betale bedre. Vi er strenge på fôringsrutiner og stiller med egne veterinærer. Samarbeidet fungerer svært bra, sier Anders Hellegaard, markedssjef i Prima Jæren.

Kjøp pølsene til A. Idsøe hos MENY:

Håndverksarv

Albert har en anstendig arv å ta vare på, som han fikk av faren da han var 21.

- Far så at det fungerte og tok sjansen. Når du er ung har du en god egenskap, du bare kjører på og gjør ting. Men far var med helt til 2008, sier Albert.

Det gikk bra. Albert tok arven, pølsemakeriet og butikken, med 20 millioner i årlig omsetning og økte til 220 millioner. Det var viktig for ham å vokse. 

- Ulempen med en liten bedrift er at du jobber hele tiden. Alle fortjener å gjøre andre ting enn å bare gå på jobb, sier pølsemakeren.

Eventyret startet for over 190 år siden, da Tore Idsøe åpnet et lite slakteri i Stavanger, populært kalt «Issebuå». Albert Idsøe er sjette generasjon. Ingen sa høyt at han måtte overta, men forventningen hang i lufta som eimen av røkt pølse. Han utdannet seg til pølsemaker etter ungdomsskolen.

- Det er kjekt! Kommer det kontant. Han elsker jobben. Har mye energi som får fritt utløp i en mildt sagt hektisk hverdag.

Disken bugner av forskjellige pølsevarianter. Idsøe mener det er viktig å prøve nye krydder og kombinasjoner. Disken bugner av forskjellige pølsevarianter. Idsøe mener det er viktig å prøve nye krydder og kombinasjoner.

Albert lærte av restaurantsjefene i Stavanger. Av den franske pølseskolen. Og han tok et viktig grep ved å samarbeide med dagligvarehandelen. Jacobs Utvalgte bidrar til at kvalitetspølsene ikke lenger er forbeholdt jærbuen.

- Rå pølse er et sunnere alternativ og bruksområdene uendelige. Du kan slenge den på grillen, ha den på pizza, i kjøttsaus, rulle kjøttboller til tapas. Den er nydelig, sier pølsemakeren.

Nå kan folk rundt om i landet nyte grovkvernede pølser med 80-90 prosent rent kjøtt. Råvarene er av absolutt beste kvalitet, tilsatt skikkelige krydder og gode oster. Siden lanseringen av Jacobs Utvalgte har mange også fått lære forskjellen på røkt og rå pølse.

Kvalitet over disk

Albert er opptatt av kvalitet. Av å bevare historien. Pølse- og kjøttdisken er sannsynligvis landets lengste. Her inne bugner det med fersk kjøttpudding, chipotle, geitost fra Munkeby, Valrhona-sjokolade, italiensk pasta og sauser i lange baner.

«Aller beste butikk» henger i glass og ramme på veggen, en kåring av Stavanger Aftenblad. Det har blitt noen priser siden butikken åpnet dørene i 1828. Albert ser positivt på fremtiden. Han ser at interessen for ekte håndverk bare øker.

- Vi må alltid være hundre prosent ærlige og tilby mat av god kvalitet, som er produsert riktig. Og jeg må passe på at jeg ikke blir for gammel i en verden hvor alt er to tastetrykk unna. Dagens forbruker er fantastisk opplyst, og det er bare å henge med i svingene.