Slik blir rå pølse saftig på grillen

Slik blir rå pølse saftig på grillen

Skal du grille eller steke rå pølser? Her får du kokkens beste råd til hvordan du tilbereder rå pølser.

Rå pølser blir ekstra smakfulle og saftige. Kokken fyrer opp grillen, skrur på stekeovnen og gir oss sine beste triks for perfekte pølser.

Rå pølser er ikke vanskeligere å tilberede enn andre pølser. Det er bare to ting du må passe på: At pølsa ikke sprekker eller blir stekt ihjel.
Kristoffer Øglend, kokk hos Prima Jæren.

Men, skulle du oversteke den litt er det ingen krise. Den blir kanskje ikke like saftig, men smaker like godt! Særlig når det er snakk om rå pølser med rundt 90 prosent rent kjøtt. 

Jacobs Utvalgte har et stort utvalg rå pølser, som blant annet spansk Chorizo, italiensk Salsiccia og tysk Bratwurst.

Prøv saftige, rå pølser:

Ikke snitt rå pølser

Første tips, du skal ikke snitte de rå pølsene. Behold dem hele. Snitter du dem, renner bare saften ut. 

- Det fine med rå pølser er potensialet. Du kan gjøre så mye med dem, lage kjøttboller, ha dem på pizza eller i pastasausen, for eksempel, sier Kristoffer.

Det du kan gjøre, er å ta skinnet av en rå chorizo, for eksempel, og tre pølsa på et grillspyd. Trykk den litt flat og – voila! Kebabspyd på grillen. En fin variasjon til festen, som du godt kan servere med salat og frisk tzatziki.

Vær nøye med varmen

Kokken pensler pølsene med olje på begge sider, før han danderer dem på grillen. De ligger ikke lenge før han snur dem.

Rå pølser på grill må du snu ofte, for å unngå at de sprekker. Særlig hvis du har kullgrill og skikkelig bra varme på grillen.

- Gi dem gjerne grillmerker før du skrur ned varmen eller steker dem ferdige på indirekte varme. Du vil ikke grille dem for hardt.

Etter rundt 12-14 minutter er pølsene ferdige. Men hvordan vet du det?

- Du ser at det begynner å piple ut saft. Det bobler litt under skinnet, som betyr at de har begynt å koke. Da skal du ta dem av varmen. Du kjenner også på dem når de er faste og fine, sier kokken.  

La pølsene hvile i fem minutter før du skjærer i dem. De utvider seg når de steker og må få tid til å trekke seg sammen, slik at ikke saften renner ut.

Mannen bak pølsene fra Jacobs Utvalgte

Mannen bak pølsene fra Jacobs Utvalgte

I 15 år har A. Idsøe laget gourmetpølser for Jacobs Utvalgte, blant annet gourmetpølsene bratwurst og chorizo.

Pølse trukket i øl

Den er god å grille som den er. Men den rå salsiccia-pølsen fra Jacobs Utvalgte er også perfekt som «ølpølse».

- Pølse trukket i øl er veldig godt! Ølet gir ekstra god smak på pølsa og et enda mer saftig resultat, sier Kristoffer.

Grovhakk en løk og surr den i en dyp stekepanne, ha i litt chili, et par fedd knust hvitløk med skallet på, surr litt til og hell over mørkt øl. Legg pølsene i ølet og la dem trekke på rundt 80 grader i fem minutter.

-  Pølsene skal ikke koke, da kan de sprekke. Og du vil at de skal være litt rå inni når du tar dem ut av ølet, fordi du skal steke dem etterpå, sier kokken.

La pølsene hvile mens du heller ut blandingen og har en god klatt smør i stekepanna. Stek i ytterligere fem minutter til de er gjennomstekt. Gi dem en fem minutters pause og server!

Pølse bakt i ovnen

Legg pølsene i en ildfast form, ha på godt med smør, gjerne litt friskt krydder som timian, litt hvitløk og inn i ovnen på rundt 200 grader. Når du tilbereder pølser med så høyt kjøttinnhold, kan du med fordel tilsette rikelig med godt smør. La steke i rundt 10-14 minutter. Se etter bobler og kjenn på dem om de er faste og klare. Enklere blir det ikke!

Enkelt og godt tilbehør

Coleslaw og aioli er tilbehør som passer godt til grillet pølse. Det kan du også enkelt lage selv, og setter prikken over i-en til ethvert grillmåltid. Prøv en av disse oppskriftene:

Kjøp ferdig hos MENY