4 tips til Pepperkakehuset Se video

4 tips til Pepperkakehuset

Går du også for tradisjonell pynt på det årlige pepperkakehuset? Gjør noe annerledes i år, og la deg inspirere av eventyrlige pepperkakehus med masse farger og snop.

Hans og Grete og eventyr er inspirasjonen når Linn Kristina Linnebo-Olsen pynter pepperkakehus. Her spares det verken på melis, konditorfarge, smågodt, Non Stop eller Smarties.

Linn Kristina blir inspirert av eventyr som Hans og Grete når hun skal pynte pepperkakehus. Linn Kristina blir inspirert av eventyr som Hans og Grete når hun skal pynte pepperkakehus.

Fikk øynene opp for pepperkakehus

- Jeg fikk interessen for pynting av pepperkakehus allerede for 11 år siden. Det som trigget den var en bok om pepperkaker og pynt. Jeg så disse fantastisk flotte pepperkakene og tenkte at dette har jeg også lyst til å bli god på, forteller Linn.

Produksjonen starter hun allerede i midten av november, og de ferdige resultatene vises stolt frem på Instagram-profilen @linnkristina og på Facebooksiden @Linns Mat. 

Linn anbefaler å planlegge hvordan huset skal pyntes før du starter og bruke god tid. Linn anbefaler å planlegge hvordan huset skal pyntes før du starter og bruke god tid.

Planlegg pepperkakehuset nøye før pynting

- Mitt beste tips til pynting av pepperkakehus er å bruke god tid, og å tenke nøye gjennom valgene du tar. Jeg plukker for eksempel godteri etter farge, og planlegger nøye hvordan huset skal se ut før jeg begynner å pynte, forteller Linn.

Knuste pepperkaker er perfekt som knas på toppen av sjokolademousse eller som erstatning for noen av digestivekjeksene i ostekaken.

4 gode tips til pepperkakehuset

Det er mange måter å pynte et pepperkakehus på, men her får du noen av Linn sine beste tips til det perfekte julehuset: 

Slik bygger du pepperkakehus

Slik bygger du pepperkakehus

Det blir fort liv i stua når pepperkakehuset skal bakes og bygges. Men hvordan lykkes man egentlig med å lage et pepperkakehus som henger sammen og som står? Her er våre beste tips!

1. Slik limer du sammen pepperkakehuset

Linn bruker smeltet sukker for å lime sammen pepperkakehuset. Begynn med å sette sammen alle veggene først, og avslutt med taket.

- Mitt beste tips når du skal lime sammen et pepperkakehus er å bruke en stekepanne i stedet for en kasserolle. Da kan du ta hele siden av huset og dyppe nedi og unngår rot.

Har du alt du trenger?

2. Slik lager du vinduer

Når Linn skal lage vindu på pepperkakehuset, bruker hun gjerne en form til å stikke de ut. Da får du mye finere vindu enn om du bruker kniv til å skjære de ut.

- Jeg lager sjeldent glass i vinduene mine, men om jeg gjør så bruker jeg gelatin. Alt du trenger å gjøre, er å lime gelatinen på innsiden av huset med melisglassur. 

3. Slik lager du rosetter

Linn kaller gjerne rosettene for kruseduller. Det du trenger er melisglasur og en tynn sprøytepose. Jo tynnere pose, jo lettere er det å forme krusedullene.

Øvelse gjør mester! Øvelse gjør mester!

Begynn med å lage en krusedull, også bare fortsetter du ut med nye kruseduller i hver retning. Det tar gjerne litt tid før man får dreisen på det. Husk at øvelse gjør mester!

4. Slik pynter du taket

Monter taket til resten av huset før du pynter det. På den måten blir ikke noe ødelagt under monteringen.

- Personlig pynter jeg helst taket med bare godterier, men noen ganger lager jeg rutete tak med melisglassur. Skal du pynte taket på denne måten, er det viktig å ha en god melisglassur som ikke renner.

Smågodt og engelsk konfekt blir gjerne både stort og tungt på taket. Del det heller opp i mindre biter før det festes på taket

Pynt taket med noe godt og fargerikt