Slik gjør du julebaksten litt sunnere

Slik gjør du julebaksten litt sunnere

I jula blir det mye fet mat, og mange søte julekaker. Med få og enkle grep kan du raskt gjøre julebaksten litt sunnere. Se våre tips og oppskrifter!

Det er lov å kose seg i jula, men er du en av dem som ikke ønsker å spise sukker og fet mat hele juletiden, er det enkle ting som kan gjøres - uten at det går på bekostning av den gode smaken. 

Julebaksten kan nemlig fint gjøres litt sunnere ved å bytte ut sukker, meierismør og fint mel med ingredienser som er litt sunnere. Her er noen gode tips:

Julebaksten kan fint gjøres litt sunnere ved å bytte ut sukker og fint mel med ingredienser som er litt sunnere - men som smaker like godt! Her er noen gode tips:

Gi julekakene en ny smak

Gi julekakene en ny smak

Det hender jo at det kan bli litt mye julekaker noen ganger, og da er det godt at man kan bruke dem på litt ulike måter. Vi gir deg våre beste tips!

1. Bytt ut hvetemelet med noe litt grovere

Hvetemel er godt og passer perfekt i julebakst, men du kan også bytte ut deler av hvetemelet med litt grovere, litt sunnere mel. Hvorfor ikke lage ditt eget havremel for litt mer fiberrike julekaker? 

Slik gjør du:

  1. Kjør lettkokte havregryn i en blender til du har et fint mel.
  2. Sikt melet så du kan fjerne de få store bitene som er igjen.

Og vips så har du et litt sunnere mel som passer perfekt i julens bakverk.

Du kan også erstatte noe av hvetemelet med fibra fullkornmel i de fleste oppskrifter. Kakene vil da bli tyngre, og ikke så luftige.

2. Kutt ned på sukkeret

Det er ingen hemmelighet at det går med mye sukker når man lager julekaker. Er du en som ikke er så glad i veldig søte kaker, kan du enkelt kutte ned på selve sukkermengden. 

Er du derimot en som fort savner den søte, gode smaken om du kutter ned på sukkeret, kan du erstatte sukkeret i julens kaker med for eksempel sukrin eller stevia. Dette gir i de fleste oppskrifter den samme søtningen, og er et litt sunnere alternativ.

Kjøp søtning hos MENY:

Husk at sukrin er dobbelt så søtt som sukker. Det vil si at du må bruke halv mengde.

Noen tips til kunstig søtning

Sukkererstatninger som Sukrin, skal helst ikke overstige 20% av det totale innholdet av ingredienser for å gi et godt resultat. Det betyr at melisen i kransekake ikke bør erstattes i sin helhet med Sukrin. 

Hvis du skal bake søt gjærbakst uten sukker kan det derfor være lurt å finne egne oppskrifter som er utviklet med søtstoff fremfor å erstatte sukkeret i en tradisjonell oppskrift. 

Det kan også være lurt å tilsette for eksempel rosiner, dadler eller annen tørket frukt i kakene. Det tilfører ekstra sødme.

Lag en sunnere marsipan med dadler

Bruk sukkerfrie ferdigprodukter

Visste du at det finnes både sukkerfri sirup, marsipan og sjokolade? Ønsker du å spise mindre sukker, er disse perfekte å bruke i julebakst, konfekt og ellers i hverdagen. 

Sukkerfritt til jul:

3. Kutt ned på smøret

Smøret i julens bakeoppskrifter kan være det vanskeligste å erstatte, fordi det er dette som gir spesielt de tørre julekakene den gode smaken og den sprø konsistensen.

Skal du erstatte smøret, gå får klassisk bakemargarin som Melange, som kan brukes på samme måte som meierismør. Husk å romtemperere margarin på samme måte som du ville gjort med smøret.

 

Det kan være vanskelig å få samme smak og konsistens uten smør, men mange småkaker kan fint bakes med margarin. Det kan være vanskelig å få samme smak og konsistens uten smør, men mange småkaker kan fint bakes med margarin.

Ikke all margarin egner seg til baking. Se på baksiden av pakningen, der står det beskrevet hva den kan brukes til!