Slik gjør du julebaksten litt sunnere
Det er lov å kose seg i jula, men er du en av dem som ikke ønsker å spise sukker og fet mat hele juletiden, er det enkle ting som kan gjøres - uten at det går på bekostning av den gode smaken.
Julebaksten kan nemlig fint gjøres litt sunnere ved å bytte ut sukker, meierismør og fint mel med ingredienser som er litt sunnere. Her er noen gode tips:
Julebaksten kan fint gjøres litt sunnere ved å bytte ut sukker og fint mel med ingredienser som er litt sunnere - men som smaker like godt! Her er noen gode tips:
1. Bytt ut hvetemelet med noe litt grovere
Hvetemel er godt og passer perfekt i julebakst, men du kan også bytte ut deler av hvetemelet med litt grovere, litt sunnere mel. Hvorfor ikke lage ditt eget havremel for litt mer fiberrike julekaker?
Slik gjør du:
- Kjør lettkokte havregryn i en blender til du har et fint mel.
- Sikt melet så du kan fjerne de få store bitene som er igjen.
Og vips så har du et litt sunnere mel som passer perfekt i julens bakverk.
2. Kutt ned på sukkeret
Det er ingen hemmelighet at det går med mye sukker når man lager julekaker. Er du en som ikke er så glad i veldig søte kaker, kan du enkelt kutte ned på selve sukkermengden.
Er du derimot en som fort savner den søte, gode smaken om du kutter ned på sukkeret, kan du erstatte sukkeret i julens kaker med for eksempel sukrin eller stevia. Dette gir i de fleste oppskrifter den samme søtningen, og er et litt sunnere alternativ.
Kjøp søtning hos MENY:
Noen tips til kunstig søtning
Sukkererstatninger som Sukrin, skal helst ikke overstige 20% av det totale innholdet av ingredienser for å gi et godt resultat. Det betyr at melisen i kransekake ikke bør erstattes i sin helhet med Sukrin.
Hvis du skal bake søt gjærbakst uten sukker kan det derfor være lurt å finne egne oppskrifter som er utviklet med søtstoff fremfor å erstatte sukkeret i en tradisjonell oppskrift.
Bruk sukkerfrie ferdigprodukter
Visste du at det finnes både sukkerfri sirup, marsipan og sjokolade? Ønsker du å spise mindre sukker, er disse perfekte å bruke i julebakst, konfekt og ellers i hverdagen.
Sukkerfritt til jul:
3. Kutt ned på smøret
Smøret i julens bakeoppskrifter kan være det vanskeligste å erstatte, fordi det er dette som gir spesielt de tørre julekakene den gode smaken og den sprø konsistensen.
Skal du erstatte smøret, gå får klassisk bakemargarin som Melange, som kan brukes på samme måte som meierismør. Husk å romtemperere margarin på samme måte som du ville gjort med smøret.