Lag ditt eget julegodt Se video

Lag ditt eget julegodt

Det er noe utrolig sjarmerende over hjemmelaget julegodteri. Sjokoladen drypper kanskje litt, nøttepynten henger på snei eller konfekten har litt ujevne kanter her og der, men det smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt.

Marsipan, karameller, konfekt og småkaker er slett ikke vanskelig å lage selv. Når du først er i gang og har ingrediensene i skapet, kan det være greit å lage mer enn en type julegodt.

Ingrediensene for å lage julegodt varierer noe fra oppskrift til oppskrift, men disse er det lurt å ha i kjøkkenskapet om du planlegger å bake i julen:

  • Basisvarer til baking
    Mel, sukker, egg, melk, bakepulver, vaniljesukker og smør er noe du alltid bør ha liggende.
  • Kjekt å ha i skapet
    Melis, kremfløte, sirup, kokos, kokosfett, kakao, kokesjokolade og nøtter brukes også mye i både julebakst og snacks. 

Kjøp det det du trenger:

Småkaker og snacks med kokos

Det blir ikke helt jul uten kokosboller og kokosmakroner. Den eksotiske kokosen er smaken av jul for mange, og de passer perfekt til kaffen eller julekosen. 

Både kokosboller og kokosmakroner er enklere å lage enn du tror, og det er ekstra stas å kunne servere noe hjemmelaget. I tillegg er de perfekte å gi bort til noen du er glad i.

Flere gode oppskrifter med kokos:

Emblem
Mange småkaker og snacks som brente mandler holder godt i lufttette beholdere, noe som gjør dem til perfekte julegaver!

Nøtter til jul

Brente mandler, kransekake, skåler med valnøtter og hasselnøtter er noe vi ikke kommer utenom til jul. Spis dem som de er, eller lag noe godt av nøttene til jul!

Er ikke brente mandler noe for deg, hvorfor ikke prøve glaserte pekannøtter eller lage din egen honning- og valnøttblanding til ostefatet?

Prøv også disse gode oppskriftene med nøtter:

Hjemmelaget konfekt og sjokoladetrøfler til jul

Hjemmelaget konfekt og sjokoladetrøfler til jul

Kjøpmann Marvin Våge lager hvert år deilig hjemmelaget julekonfekt med vennegjengen på sitt årlige konfektverksted. Bli inspirert til å lage konfekt, trøfler og godteri - det er enklere enn du tror!

Ristede nøtter

Liker du best nøtter på egenhånd kan også riste nøtter i ovnen - da får du fram den nydelige smaken. Du kan riste den i pannen, men det er lettere å få et godt resultat i stekeovnen.

Slik rister du nøtter i ovnen:

Hasselnøtter, macadamia, pekannøtter, valnøtter og mandler stekes i ca 10-15 minutter.

  1. Sett ovnen på 160 grader.
  2. Spre nøttene du ønsker å riste på et bakepapirkledd stekebrett.
  3. La de stå i ovnen i ca 5-7 minutter før du snur på dem.
  4. Stek ferdig i ytterligere 5-8 minutter. De skal ha blitt gylne, men ikke svidd.

 

Hasselnøtter får et veldig bittert skall når den ristes, så det bør fjernes før de spises. Det kan du enkelt gjøre ved å gni nøttene i et kjøkkenhåndkle når de er ferdig ristet.

Hjemmelaget marsipan

Marsipan er veldig lett å lage selv, og du kan også lage litt sunnere marsipan om du synes det blir mye snacks og godteri i julen. 

Dypp marsipanen i sjokolade, kakepynt eller lag deres egne julegriser. Her er det kun fantasien som setter grenser!
Lag hjemmelaget marsipan til jul

Lag hjemmelaget marsipan til jul

Marsipan hører julen til og er en perfekt gave å gi bort. Lag den fra bunnen av eller kjøp ferdiglaget marsipan, for den blir alltid som hjemmelaget med litt figurforming, sjokolade og konditorfarger. Her er våre beste tips!

Om du ikke vil lage marsipan selv, har MENY et stort utvalg marsipan som du kan forme, farge - eller bare spise som dnen er. Hvorfor ikke lage marsipan med barna og ha et lite juleverksted hjemme?

Julegodt med dadler

Dadler er også noe vi spiser ekstra mye av i julen, og det er ikke rart! Den søte, tørkede frukten passer ypperlig som snacks. Hvorfor ikke by på litt sunnere marsipan og konfekt med dadler? Nam!

Prøv en av disse oppskriftene:

Karameller og konfekt

Fløtekarameller, kandisert appelsinskall og hjemmelaget konfekt passer perfekt til julekosen. G bort i gave, eller lag til familien. 

Fløtekarameller er mye enklere å lage enn du tror. Prøv oppskriften vår over og by på lekre, hjemmelagde fløtekarameller hele julen gjennom.

Flere oppskrifter på gode konfektbiter:

Andre gode konfektbiter er rocky road - en deilig blanding av sjokolade, nøtter, frukt og marshmallows - perfekt til både store og små.

Klassiske småkaker til jul

Risboller, Sarah Bernard, syltetøykaker, peppernøtter og en lang liste andre småkaker er et must i julen. Det blir rett og slett ikke jul uten! 

Risboller kan lages hele året, men nytes oftest rundt juletider. I tillegg er vi spesielt glade i Sarah Bernard, peppernøtter, brune pinner, serinakaker og 

Prøv en av disse gode oppskriftene:

Gi bort hjemmelaget godteri i gave

Du kan bruke syltetøyglass til godteriet og pynte lokket med stoff og sløyfe. Det kan være lurt å strø litt melis over slik at godteriet ikke fester seg til hverandre.

Lag spiselige julegaver

Lag spiselige julegaver

Hjemmelagde julegaver er koselig både for den som gir og den som får. Her er våre beste tips og oppskrifter på smakfulle gaver du kan gi bort til den som har alt.

Du kan også pakke godteriet i en eske med Cellofan eller silkepapir. En ide er å dekorere en gammel konfekteske med julepapir og bruke innholdet til å plassere konfekten.

Eller hva med å lage store kremmerhus av gråpapir som du pynter med stjerner og en rød sløyfe og fyller dem med herlig julegodt.