Lag hjemmelaget marsipan til jul Se video

Lag hjemmelaget marsipan til jul

Marsipan hører julen til og er en perfekt gave å gi bort. Lag den fra bunnen av eller kjøp ferdiglaget marsipan, for den blir alltid som hjemmelaget med litt figurforming, sjokolade og konditorfarger. Her er våre beste tips!

Marsipan er en juletradisjon for mange, enten man lager selve marsipanen fra bunnen av eller bruker ferdig marsipan. Morsomst er det når man gjør det med familie og venner, eller kan gi det bort til noen man er glad i.

Oppskrift på hjemmelaget marsipan:

 • 500g mandler
 • 500g melis
 • 2 stk eggehvite
Det er lettest å lage innviklede figurer med mye detaljer med ferdigmarsipan fra butikken.

Dette trenger du for å lage marsipanfigurer

 • Marsipan (hjemmelaget eller ferdig)
 • Konditorfarge eller pastafarge
 • Pynt som kokesjokolade, kakao, nøtter, nonstop, kokos, pyntegele, kakepynt, og mokkabønner.
 • Redskaper som pensel, kjevle, sil, modelleringskniv og en spiss trepinne.
 • Melis for klissete deig
 • Gjerne et underlag av silikon eller plast å bake på. 

Kna deigen myk før du begynner. Bruk melis når du skal kjevle og forme marsipan slik at den ikke blir klissete og vanskelig å forme.

Ikke tid til å lage selv? Kjøp ferdig marsipan:

Slik farger du marsipan

For å farge marsipan i sterke farger trenger du konditorfarge, pastafarger eller gelefarger.

Pasta- og gelefarger er tykkere i konsistensen enn de vanlige konditorfargene og gir også enda sterkere farger. Du finner dem i utvalgte MENY-butikker i bakeavdelingen. 

Ønsker du å farge marsipanen brun? Bland inn kakao!
Litt sjokolade og strøssel kan være mer enn nok pynt om du synes det er vanskelig å lage figurer Litt sjokolade og strøssel kan være mer enn nok pynt om du synes det er vanskelig å lage figurer

Kna fargen godt inn og begynn med lite farge. Bland heller inn farge flere ganger til du får så sterk farge du ønsker, framfor å blande inn alt for mye på en gang. Bruk gjerne hansker - fargen sitter godt!

Husk konditorfarge til marsipanen:

Slik former du marsipanfigurer

Når du skal forme marsipanen er det bare fantasien som setter grenser. Har du ikke jobbet mye med marsipan før kan du holde deg til enkle figurer uten for mange detaljer.

Tips til enkle figurer

 • Ulike frukt og grønnsaker
 • Snømenn og juletre
 • Roser
 • Former som hjerter, stjerner og kuler
 • Enkle dyr som julemus og julegris
Skulle du ikke ha noe hell med figurene, er kan du alltids lage marsipankonfekt. Her er det enkle former som gjelder, og det er pynten som løfter marsipanen til nye høyder.
Lag enkle figurer som en marsipanmus med mandelflak til ører - eller bruk kakeformer og mønster til å lage lekker marsipan til jul. Lag enkle figurer som en marsipanmus med mandelflak til ører - eller bruk kakeformer og mønster til å lage lekker marsipan til jul.

Bruk modelleringskniven til å skjære og lage merker, fuktig pensel til å feste og trepinnen til å hulle og forme. Her er det kun fantasien som setter grenser, så prøv deg fram! 

Hjemmelaget konfekt og sjokoladetrøfler til jul

Hjemmelaget konfekt og sjokoladetrøfler til jul

Kjøpmann Marvin Våge lager hvert år deilig hjemmelaget julekonfekt med vennegjengen på sitt årlige konfektverksted. Bli inspirert til å lage konfekt, trøfler og godteri - det er enklere enn du tror!

Konfekt og marsipankuler

Ønsker du mer konfektaktig marsipan, kan du pynte marsipanen med sjokolade, nøtter, strøssel, tørket frukt, kokos eller kakao. Velg dine favoritter!

Innviklede figurer mer mye detaljer er lettest å lage med ferdigmarsipan fra butikken, men mange mener at hjemmelaget er best på smak. Dermed er hjemmelaget marsipan et sikkert valg om du vil lage konfekt av enkle figurer.

Marsipankjærligheter er enkle å lage og smaker helt fantastisk! Marsipankjærligheter er enkle å lage og smaker helt fantastisk!

Slik lager du marsipankuler på pinne

En enkel men spennende måte å servere marsipan på, er som kuler på en pinne. De minner om cake pops - men med marsipan istedenfor.

At de er på pinne gjør det også mye lettere å dekke dem i sjokolade og andre godsaker.

 1. Rull marsipankuler i cirka samme størrelse som en vanlig kjærlighet på pinne. Bruk mel eller melis dersom marsipanen er klissete.
 2. Stikk en pinne av tre (grillpinner, kakestikker e.l) inn i marsipankulen.

3. Smelt kokesjokolade i et varmt vannbad. Rør godt til alt er smeltet.

Å smelte sjokolade bør alltid gjøres i vannbad. Har du ikke muligheten til det, kan du smelte sjokoladen i mikroen i 15-30 sekunders intervaller. Rør godt mellom hver gang, og ikke la den stå for lenge!

4. Dypp marsipankulen i sjokolade og vend på pinnen for å spre sjokoladen jevnt.

5. Dypp den sjokladedekkede marsipankulen i strøssel, hakkede nøtter, kokos eller skivede mandler.

Du kan også velge å helle striper av sjokolade med en skje over den hvite marsipankulen i stedet for å dyppe den.