Dette er julens 7 slag

Dette er julens 7 slag

Julekaker er viktig. Før i tiden var ikke julen i boks før de syv slagene var bakt, og for mange er det fremdeles slik. Men hvilke kaker er det egentlig? Her får du svaret.

Julebaksten er en viktig del av førjulstiden. Lag gløgg, sett på julemusikk og finn fram oppskriftene du trenger for en hyggelig bakedag for både store og små.

De syv slag

Man kan godt dele de tradisjonelle julekakene inn i tre kategorier etter hvordan man tilbereder dem; De som stekes i jern, de som stekes i smult og de som stekes i ovn.

De opprinnelige 7 slag julekaker:

  1. Goro
  2. Smultringer
  3. Fattigman
  4. Berlinerkranser
  5. Sandkaker
  6. Krumkaker
  7. Sirupsnipper
Emblem
I dag kan man lage så mange slag man ønsker, tilføre nye kaker og utelate andre. Berlinerkranser og smultringer er fremdeles veldig populære, men færre lager sandkaker og goro.

1. Tradisjonell goro

Goro er med sitt vakre mønster et lite kunstverk i seg selv. Navnet er en forkortelse og kommer opprinnelig fra uttrykket ”gode raad”.

Emblem
Goro er ikke av de aller søteste på kakefatet og kan gjerne spises med en skive ost.

3. Smultringer

Smultringen har slektninger både i USA, Tyskland og Danmark. Har du prøvd å glasere de tradisjonelle smultringene med en sjokolade eller melisglasur? Kjempegodt! 

Deigen til smultringer blir enda enklere å arbeide med hvis du lar den stå tildekket og kjølig natten over.

Lag selv eller kjøp ferdig:

3. Fattigmann

Fattigmann skiller seg ut fra de andre variantene fordi den frityrstekes, og blir dermed ekstra sprø og god.

4. Berlinerkranser til jul

Berlinerkranser er perfekt julesnacks! Berlinerkrans er enkle å lage og forme, så disse er perfekte å lage sammen med barna. 

Berlinerkransens form er en ring lagt i sløyfe og pyntet med perlesukker.

Småkaker kan uten problem fryses i 2-3 måneder uten at smaken forringes. Så er du ute i god tid, kan du fryse kakene og ta dem ”ferske” opp av frysen til adventstiden.

5. Sandkaker

Sandkaker - eller sandbakkels - er tradisjonelle julekaker, men serveres også resten av året.

Kakedeigen klemmes ut i smurte sandkakeformer som gir dem den karakteristiske fasongen. Fyll dem med ferske bær og krem, eller andre godsaker.

Hjemmebakte småkaker i en pen kakeboks er en kjempefin hjemmelaget gave!

6. Krumkaker

Krumkaker er for mange høydepunktet på juleaften når de serveres med multekrem til dessert. Sprø, skjøre og akkurat passe søte med en vakker form og et sirlig mønster.

Kan også nytes til kaffen, gløgg, iskrem eller for seg selv.

Lag skåler av krumkaker

Du kan også forme skåler eller kurver av krumkakene når de kommer myke ut av krumkakejernet. Bare legg den myke kaken over en liten rund skål og vent til det stivner. Ta kaken forsiktig av skålen og server det du måtte ønske i.

Lag ditt eget julegodt

Lag ditt eget julegodt

Det er noe utrolig sjarmerende over hjemmelaget julegodteri. Sjokoladen drypper kanskje litt, nøttepynten henger på snei eller konfekten har litt ujevne kanter her og der, men det smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt.

7. Sirupsnipper

Sirupsnipper oser av tradisjon og jul! De er deilige, sprø julekaker med en mandel på midten og er for mange et symbol på julen.

Oppbevar dem i en tett kakeboks så holder de seg gjennom hele julen.

Lag flere julekaker

Du trenger ikke holde deg til bare de 7 slagene - hvorfor ikke bytte ut noen med pepperkaker, kokosmakroker eller serinakaker? Velg dine favoritter til førjulsbaksten

Ikke glem pepperkakene

Pepperkaker betyr for mange pynting av store hjerter med glasur i fine farger, og bygging av pepperkakehus fulle av non stop og seigmenn. For ikke å snakke om hvor gøy det er å knuse dette med en hammer på nyåret!

Klassiske kokosmakroner

Kokosmakroner er kanskje den aller enkleste julekaken å lage, ta gjerne med barna og la dem forme de små kakene selv. 

Risboller med sjokolade

Risboller er en av barnas favoritter til jul, og så enkle å lage at de gjerne kan være med å lage dem. Deilige småkaker som passer til jul eller i bursdager.

Se flere oppskrifter på julekaker

Dårlig tid? Få ferdige julekaker levert rett hjem