De 10 mest stilte spørsmål om ribbe

De 10 mest stilte spørsmål om ribbe

At mange har prestasjonsangst før de skal steke ribba er det ingen tvil om. Derfor har vi satt opp ti mest stilte spørsmålene, med svar!

1. Jeg har fått ansvar for å steke ribbe for første gang, hjelp!

Følg ribbeoppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, det er lettere å få sprø svor når den er litt fetere. Damp gjerne litt ekstra lenge. Ikke glem å bruke tallerken under!

Slik steker du ribbe med sprø svor

Slik steker du ribbe med sprø svor

Over halvparten av alle nordmenn spiser ribbe på julaften, og hvert år er det like spennende å se om svoren blir sprø. Vil du være sikret knasende sprø svor og saftig ribbe? Vi viser deg hvordan du enkelt steker perfekt ribbe - hver gang.

2. Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varme opp ferdig stekt ribbe?

Ja, det går helt fint, stek den ferdig, som du hadde gjort på julaften. Det er viktig at du da får sprø svor, ellers blir den heller ikke sprø ved oppvarming. Avkjøl på benken, ikke dekk til før den er avkjølt.

Skjæres opp kald i serveringsstykker og varmes sammen med medisterkaker og pølser ca 30 min. på 200 grader.

3. Hvordan rekker jeg både ærend og ribbe på julaften? 

Vet du at du må ut å levere gaver på julaften, eller har andre ting på programmet i tillegg til ribba? Stek ribba ferdig dagen før, eller tidlig om morgenen. Ha ferdigskrelte poteter, gjør klart alt tilbehør til oppvarming. Dekk bordet dagen før.

Gjør alt klart i langpannen (se over). Når du kommer hjem setter du langpannen i ovnen, setter over potetene og varmer tilbehøret.  

5. Kan jeg fryse ferdig ribbe og fremdeles få sprø svor?

Det er vanskelig å få sprø svor etter at den er frossen. Den mister lett konsistensen og blir litt ”gummiaktig”. Velg heller å steke ribba 1-3 dager i forveien, og oppbevbar den i kjøleskap.

Rå ribbe har relativt kort holdbarhet i fryseren - kun 3-6 mnd. Det er fordi fettet harskner lett og ikke lenger smaker godt.

6. Hvor mye ribbe trenger jeg per person?

Skal du ha kald ribbe til julefrokost? Generelt beregnes ca 500 g pr. pers, da er det nok til julefrokosten også. 

7. Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden? Hva er steketiden pr. kg ribbe?

Nei! Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden.

  • Tynnribbe: Dampes i 45 minutter, stekes videre i 1,5-2 timer
  • Familieribbe: Dampes i 45 minutter, stekes videre i 2-2,5 timer

8. Kan jeg steke medisterkaker og pølser sammen med ribba?

Du kan varme opp medisterkaker og steke pølsebiter sammen med ribba de siste 20-30 minuttene av steketiden.  

Dette er forskjellen på  tynnribbe, familieribbe og juleribbe

Dette er forskjellen på tynnribbe, familieribbe og juleribbe

Det finnes mye forskjellig ribbe i kjøttdisken. Hva skal du egentlig velge av tynnribbe, familieribbe og juleribbe? her får du svarene på alt du lurer på. Dette er ribba du bør velge til jul!

9. Hvor lang holdbarhet er det på tint ribbe?

Hvis du salter og peprer den så fort den er tint ca. 3-5 dager. Rå, tint ribbe har kun holdbarhet i 1-2 dager.  

10. Jeg har kjøpt fersk ribbe, og det er 7 dager igjen til julaften. Må jeg fryse den?

På generell basis: ja. Er det så lenge til julaften, er det gambling med julemiddagen. Om du ønsker å være sikker på at du har en ribbe å servere på julaften eller første juledag, putt den i fryseren. 

Ta den ut ribba 4 dager før, tin den i ett døgn før den og saltes og pepres.

Skal du kjøpe ribbe en uke eller mer før den skal brukes kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe. Industrifrysing er bedre enn hjemmefrysing. (Mer effektiv frysing gir et bedre resultat)

Få ribbe levert rett hjem: