Bjelle gård - Kristiansand

Bjelle gård - Kristiansand

Kalvesussen Fra Bjelle Gård.

På gårdene rundt om i fylket spilte Kalvesussen en viktig rolle ved spesielle anledninger, og til julefeiring, bryllup og gravøl satte Kalvesussen en ekstra spiss på matbordet og var viktig for renommeet til gården. Det er en arv fra gamle mattradisjoner i Vest-Agder, som trolig har eksistert i langt over 100 år.

Kalvesuss er en type pålegg som kan minne om sylte, men da altså laget med kalvekjøtt.

Fra Vågsbygd til Bjelle Gamle Gård 

På midten av 60-tallet fikk Roald Rosseland og Øyvind Wikstøl en tanke om at produktet fortjente å finne veien fra bygda til byen. Kalvesussen fikk et nytt liv i Kristiansand, nærmere bestemt i Vågsbygd Delikatesse. 

Siden den gang har Rosseland og hans familie stått sammen om produktet, og Vest-Agder har fått den Kalvesussen de trenger. I 1996 ble produksjonen flyttet fra Vågsbygd til Bjelle Gamle Gård – som Rosseland eier, en gård hvor nettopp kalveproduksjon hadde stått sentralt på store deler av 1900-tallet.

Familien Rosseland er stolte over å bidra til at kulturarven ikke blir glemt, og at stadig nye blir glade i det rene og naturlige produktet til hverdag og fest.

Godt på hjemmelaget brød

Kalvesuss er et sunt og godt produkt, uten kunstige tilsetninger og konserveringsmidler eller prosesser. Det består av kalvekjøtt, litt svor fra gris, karve, pepper og salt.

Kalvesuss serveres på brød eller lefse, og er spesielt godt på hjemmelaget, grovt brød med litt majones og rødbet.

 

Kalvesussen til Bjelle Gård får du i utvalgte MENY-butikker i Agder.