Røyland gård - Engesland

Røyland gård - Engesland

Skogsgourmet og kortreiste råvarer høstet, sanket og plukket for hånd.

Midt mellom blåbær- og tyttebærtuene i bygda Engesland plukkes, saftes og syltes det til den store gullmedalje.

I Birkenes kommune på Sørlandet ligger Røyland Gård, en familiebedrift som har vært i familiens eie siden 1979. I dag drives den av Pernille og Gunnar, som står side om side på kjøkkenet i gårdstårnet og produserer alt helt manuelt.

- Røyland Gård har hele tiden vært opptatt av utnytting av naturressursene som finnes naturlig rundt oss. Høsting, sanking og foredling har vært en naturlig del av hverdagen på gården fra starten av, forteller ekteparet.

Basert på næringsrike råvarer rundt gården

Marit begynte å lage oppskrifter og produkter til husbruk, men etter hvert som de fikk flere og flere gjester på gården, var det mange som etterspurte produktene og ville ha med seg noe hjem.

- Røyland Gård hadde sin første levering i dagligvare i 2011, og har hatt jevn økning av salget siden. Produksjonen har hele tiden vært hjemme på kjøkkenet, sier driverne.

Produktene er basert på næringsrike råvarer som finnes rundt gården og som ikke blir utnyttet godt nok.

Pernille og Gunnar høster så mye de klarer selv, og lager produkter av norske, ville blåbær, tyttebær og krekling samt rips fra ripsbusker som folk ikke plukker selv og epleprodukter fra trær som ikke blir plukket og utnyttet.

De har en unik smak av naturlige, gode og norske råvarer, og det blir brukt så lite sukker som mulig for å gjøre produktene sunne og med fokus på naturlige, definerte smaker. Prøv eplegelé med granskudd, ripsgelé med vanilje og krydret tyttebærsyltetøy til ost, oppfordrer Pernille.

Røyland gård ble Årets Lokalmatgründer i 2018

Røyland gård ble Årets Lokalmatgründer i 2018

I knallsterk konkurranse ble det til slutt Gunnar Sagstuen og Pernilla Vea fra Røyland Gård som stakk av med den prestisjetunge prisen.

I sortimentet finnes både ripsgelé med vanilje, krydret blåbærgelé, krydret tyttebærsyltetøy og eplegelé med granskudd samt krekling- og tyttebærgelé.

Hvorfor er det viktig med lokale varer og produkter?

- Røyland Gård har stort fokus på bærekraft og utnytting av fantastiske naturressurser. Dette er et samfunnsansvar alle bør ha i bakhode for en bærekraftig fremtid, forteller ekteparet.

Utvalgte produktene fra Røyland Gård får du i alle MENY-butikker.