Fjellgarden Hovden - Setesdal

Fjellgarden Hovden - Setesdal

Lokale råvarer og helt uten tilsetningsstoffer.

På Fjellgarden Hovden øverst i Setesdal driver ekteparet Merethe Hjemdahl og Rolf Arne Haugen produksjon av både pinnekjøtt, pølse og spekemat.

Rolf Arne er pølsemaker og har mesterbrev, mens Merethe kommer fra en slakterfamilie som har drevet med kjøtt i mange år. På tettstedet Hovden driver de med kjøttforedling og produksjon av pålegg, pølse, spekemat og ferdigproduserte varer.

I tillegg skjærer de ned en del vilt, og har rundt 50 vinterforede sauer i fjøset, og lammekjøttet brukes i produksjon.

Norske, lokale råvarer

Da Rolf Arne ble spurt om å hjelpe til med produksjon av pinnekjøtt og spekemat i 2010, fikk ekteparet låne en hytte på gården i helgene i høsthalvåret for å hjelpe til med produksjon. Da de senere ble spurt om å bo og drive gården, var det ikke vanskelig å si ja.

- Vi trivdes veldig godt, og flyttet opp i november 2011. Vi drev produksjonen, dyrene og Gamle Gard (serveringssted) frem til 2014 – da ansatte vi en kokk til å drive sistnevnte, sier Merethe.

Fjellgarden har mange produkter i sortimentet sitt, og er opptatt av norske råvarer som de kjøper så lokalt som mulig. Produktene er uten tilsetningsstoffer, fordi de vil ha dem så rene slik at alle kan spise dem uten å tenke på allergener.

Stor etterspørsel

- På høsten er etterspørselen for varene våre stor – folk er interessert i å kjøpe godt pinnekjøtt. Det tørkes i frisk fjelluft, og en del av det er røkt på tradisjonelt vis i vår egen ”røykestoge”. Vi samarbeider direkte med produsent av dyrene, altså bonden. Dermed kjenner vi godt til opprinnelsesstedet, som igjen kan være viktig for kunden når historien skal fortelles, forteller Merethe. 

Det er naturlig for oss å produsere av lam, siden vi lever i et sauedistrikt og har sau i fjøset

Fjellgarden brenner for lokalmat og mener det har en verdi for folk som er opptatt av kvalitet, dyrevelferd, opprinnelse, tradisjon, godt håndverk og ikke industri.

Produktene fra Fjellgarden Hovden får du i MENY-butikker i Agder.