Julens beste Matskatter fra Hordaland
Den verdensberømte Ostegården i Fana gir deg deilig brie til julefrokosten og i Tysnes yster et nederlandsk par en nydelig Edamer.
Pinnekjøttet får du fra Evanger og Smalahove fra Voss. Fine juletradisjoner vi aldri blir lei av. Prøv en Matskatt til jul, du også.
Smalahove og Vossakorv fra Vossakjøt
Smalahove er en sterk mattradisjon fra Voss, og helst skal det være eldhusrøkt. Smalahove fra Vossakjøt er passe salt, passe røkt og helt perfekt!
Vossakorv hører også med. Storfe og fårekjøtt er kvernet og eltet på tradisjonelt vis før pølsene stappes, modnes og røkes til perfekt smak.
Signes Raspeball
Signes Raspeball lages for hånd i Førde og er blitt kåret til Norges beste! Server raspeballen med saltkjøtt og kålrabistappe.
Pinnekjøtt fra Evanger
Pinnekjøttet fra Evanger er saltet, tørket og eldhusrøkt på gamlemåten. Det gir tradisjonsrikt pinnekjøtt med mye god smak.
Gode oster og tilbehør til jul
Jula blir ikke den samme uten god ost, og Hordaland er hjemtraktene til mange gode ystere. Dette er våre favoritter:
- Firkantbrie fra Ostegården
Denne firkantede brien fra Ostegården i Fana har en fast kjerne og et tynt lag hvitmugg. Den ystes av melk fra kyr på gården, som beiter på enger ned mot fjorden. - Fanaost fra Ostegården
Lagret Fanaost gikk helt til topps i World Cheese Awards på hjemmebane i Bergen i 2018. Osten er en halvfast ost av gouda-type og er super på julens ostefat. - Edamer fra Myrdal
Det nederlandske paret Jasper og Nynke har slått seg ned på Myrdal gård i Tysnes, Hordaland. De lager blant annet nydelig Edamerost på nederslandsk oppskrift. - Jørns chiligele fra Ostegården
Chiligeleen passer til mer enn ost. Geleen er søt, med et tydelig hint av chili og smaker godt med skalldyr og kylling.
Plommer og ramsløkpuré fra Nøring
Hos Nøring utnytter de naturens beste råvarer. Prøv disse to når du finner dem i butikken:
- Ramsløkpuré
Ramsløkpuré fra Nøring er laget av vill og frisk ramsløk som håndplukkes i Hardanger. Kun tilsatt havsalt og solsikkeolje. - Dessertplommer
Dessertplommer fra Nøring er naturens eget sukkertøy. Produsert av plommer fra Hardanger, kjempegodt til dessert, med krem og mandelstrø.
Sider og Fruktmoster fra Åkre Gård i Hardanger
På begge sider av Sørfjorden ligger frukthagene tett. Her dyrkes epler, pærer, plommer og moreller i stor skala – og det produseres sider og fruktmoster.
Det er her i de vakre omgivelsene på Nå, Åkre Gard er plassert- Og det er her Arita og Gjermund Åkre produserer Blaane fruktmost, Edel sider og Løynd fruktdestillater.
Hardanger har naturgitte forhold for fruktdyrking – milde vintre, varme somre og akkurat passe mye regn for at eple, pære, plomme og morell skal trives.