Åkre gard - Hardanger Se video

Åkre gard - Hardanger

På begge sider av Sørfjorden ligger frukthagene tett. Her dyrkes epler, pærer, plommer og moreller i stor skala – og det produseres sider og fruktmoster.

Det er her i de vakre omgivelsene på Nå, Åkre Gard er plassert- Og det er her Arita og Gjermund Åkre produserer Blaane fruktmost, Edel sider og Løynd fruktdestillater.

Naturgitte forhold

Hardanger har naturgitte forhold for fruktdyrking – milde vintre, varme somre og akkurat passe mye regn for at eple, pære, plomme og morell skal trives.

I hvert fall ikke bonde

Familien Åkre har dyrket frukt i generasjoner. Men Gjermund var overbevist – bonde skulle han ikke bli. Han søkte andre veier og var innom både fisk- og oljebransjen. Og han møtte byjenta fra Bergen, Arita. Men så var det denne gården, da.

Med jobber i oljebransjen og hverdagsliv i Bergen var gården i Hardanger en hobby. Fruktdyrkingen ble opprettholdt med innsats i helger og ferier, og paret begynte å eksperimentere med produksjon av epledrikker – sider og most, etter hvert også fruktdestillater.

De registrerte interessen for produktene som fikk god mottagelse, og både eplemost og sider falt i smak hos de som fikk smake. Etter hvert ble produktene også meldt på utstillinger, bedømminger og konkurranser. Bekreftelsen på utsøkt kvalitet lot ikke vente på seg – det rant inn med hedersbevisninger og gullmedaljer.

Da gullmedaljene begynte å komme, skjønte vi at dette kunne vi satse på. 
-
Arita Åkre

Heldig sammentreff

Sakte, men sikkert ble interessen og behovet for å holde gårdsdriften i hevd tydelig. Da oljeprisen kollapset i 2015 og oljeindustrien fikk en knekk var paret klare. De droppet jobbene som prosjektleder og petroleumsfysiker, og satset for fullt som fruktdyrkere og én av kun fem, siderprodusenter i Hardanger.

Interessen for foredling av frukt har vokst betydelig, og siderklyngen i Hardanger teller 25 produsenter – halvparten av alle siderprodusenter i Norge. Gjennom sommermånedene tilbyr felleskapet populære sidercruise på fjorden og smakinger.

Arita og Gjermund er først og fremst fryktdyrkere og bønder. Men det er gjennom foredling av frukt fra egen gård, og flere gårder i bygda de klarer å skape arbeidsplasser og bærekraftig økonomi for en liten og bratt fruktgård mellom fjord og fjell.

Arbeidsplasser som skaper magisk drikke.

At det ikke bare er et eple du kan bite i, men faktisk noe som kan bli helt magisk…