Håndlagde pølser til topps i Norges største lokalmatpris

Håndlagde pølser til topps i Norges største lokalmatpris

Publisert 24. september 2021
Metervare vinner MENYs Matskattstipend 2021 og får kr. 300 000 for å utvikle nye pølser og fremme pølsemakeryrket. Balholm får kr. 200 000 for å redde norske plommer inn i nye desserter. Thorbjørnrud Ysteri får kr. 100 000 for nye oster og nytt formidlingssenter. Lokalmat er mer populært enn noen gang.

- Aldri før har finaleheatet vært så sterkt. Det er givende å se hvor mye kunnskap, pågangsmot og kreativitet som bor i lokalmatprodusentene, sier Vegard Kjuus, jurymedlem og MENY-sjef.  

Håndlagde pølser til topps i Norges største lokalmatpris 

Metervare fra Sinsen i Oslo stikker i år av med hovedprisen i MENYs Matskattstipend.

Metervare vant årets hovedstipend på kr 300.000. F.v: Eivind Haalien (NorgesGruppen), Espen Lie (MENY) , Helge Tungen, Brit Selebø og Vegard Kjuus (MENY) Metervare vant årets hovedstipend på kr 300.000. F.v: Eivind Haalien (NorgesGruppen), Espen Lie (MENY) , Helge Tungen, Brit Selebø og Vegard Kjuus (MENY)

- Metervare lager unike pølser basert på gamle produksjonsmetoder, håndarbeid og bestemorsteknikker. Bedriften har tilført pølsekategorien noe nytt med sine rene og gode pølser, og nå har de nye varianter på gang, blant annet en polskinspirert og en rå pølse i ring. Metervare gjør også en viktig jobb i å bygge stolthet rundt det utdøende pølsemakeryrket, sier Kjuus.

- Vi er utrolig stolte, fornøyde, og ydmyke over at vi vant! Stipendet vil gjøre det lettere å få realisert alle planene våre og bidra til økt vekst. Jeg må få takke alle de ansatte i Metervare, sier Brit Selebø i Metervare.

Metervare - Oslo

Metervare - Oslo

Metervare ble etablert i 2013 som en kjærlighetserklæring til pølser og spekemat. Det er en kjærlighet våre kokker og pølsemakere deler med mange nordmenn.

Redder plommer fra kasting

Balholm fra Sogn har vært sentral i utviklingen av fruktdrikker i Norge. Nå får produsenten et MENY- stipend for å utvikle nye og spennende desserter av plommer, som ellers ville blitt kastet. Fra før har bedriften reddet mange utsorterte epler inn i sine drikker.

Balholm fikk stipend på kr 200.000 til videreutvikling av plommeprodukter. F.v: Eivind Haalien (NorgesGruppen), Espen Lie (MENY) Gard Eitungjerde Høyvik, Tuba Ardic og Vegard Kjuus (MENY) Balholm fikk stipend på kr 200.000 til videreutvikling av plommeprodukter. F.v: Eivind Haalien (NorgesGruppen), Espen Lie (MENY) Gard Eitungjerde Høyvik, Tuba Ardic og Vegard Kjuus (MENY)

- Balholm lager svært gode produkter som markedet vil ha. Eksempelvis er fruktdrikken Sprudlande Margaret en av vekstvinnerne i MENY i sommer. Det blir spennende å få gode plommeprodukter inn på markedet og samtidig bidra til bedre ressursutnyttelse av en flott, norsk råvare, sier Kjuus.

Balholm - Balestrand

Balholm - Balestrand

Ingenting tilsatt og ingenting tatt ut.

Gauda-inspirerte oster

Thorbjørnrud Ysteri på Hadeland, som har bidratt til en rivende utvikling innen norsk håndtverkost, mottar et stipend for utvikling av tre nye og unike kvalitetsoster, blant annet to gauda-inspirerte guloster.

For å komme tettere på dyra og få maksimal ferskhet på melken, flyttes ysteriet fra Thorbjørnrud Hotell til Øvre Kjekshus gård.

Thorbjørnrud Ysteri fikk stipend på kr 100.000. F.v: Eivind Haalien (NorgesGruppen), Espen Lie (MENY), Olav Lie-Nilsen, Yngve Strøm Tingstad, og Vegard Kjuus (MENY) Thorbjørnrud Ysteri fikk stipend på kr 100.000. F.v: Eivind Haalien (NorgesGruppen), Espen Lie (MENY), Olav Lie-Nilsen, Yngve Strøm Tingstad, og Vegard Kjuus (MENY)

- Vi er imponerte over utviklingen til Thorbjørnrud Ysteri og hvordan bedriften bidrar til å bygge opp kunnskapen om landbruk og matproduksjon, sier Kjuus.

Thorbjørnrud Ysteri – prisvinnende oster fra Hadeland

Thorbjørnrud Ysteri – prisvinnende oster fra Hadeland

På Hadeland, nærmere bestemt på vakre Jevnaker, ligger ærverdige Thorbjørnrud hotell der bonde, eier og hotell-direktør Olav Lie-Nielsen gir sine gjester helt spesielle matopplevelser.

Rekordvekst i lokalmat

Etter ti års aktiv satsing på lokalmat, tilbyr MENY nå 4000 lokalmatprodukter fra 450 leverandører.

- Matskattene beriker utvalget, gir økt kvalitet, representerer norsk matkultur og gir lokale arbeidsplasser. Dessuten viser våre salgstall at nordmenn i økende grad vil ha kortreise produkter med en unik historie og en lokal identitet, sier Kjuus.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (juryleder) viser frem vinnerne. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (juryleder) viser frem vinnerne.

Så langt i år har MENY en vekst i salg av lokalmat på 15,6 prosent. Veksten i fjor var på hele 16,2 prosent. De største kategoriene er fersk fisk/skalldyr, kjøtt/delikatesser og meieriprodukter, mens ost er varegruppen med størst vekst.

For MENY handler satsingen på lokalmat om mer enn å tilby kvalitetsprodukter. Mange av lokalmatprodusentene utnytter de lokale naturressursene, ivaretar det biologiske mangfoldet og er opptatt av dyrevelferd, jordforvaltning, naturvern og matsvinn.

Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021

Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021

Seks av 450 lokalmatprodusenter har nådd gjennom nåløyet som finalister i MENYs Matskattstipend 2021. Kandidatene brenner for godt håndverk, lokale råvarer, høy kvalitet og produktutvikling. Juryen, bestående av blant annet landbruk- og matminister Olaug Bollestad, offentliggjør vinnerne til høsten.

Årets seks finalister: Balholm, Galåvolden Gård, Jentene på tunet, Metervare, Stavanger Ysteri, Thorbjørnrud Ysteri.

JURYENS BEGRUNNELSE 

Metervare, Sinsen i Oslo – hovedstipend på kr. 300 000

Metervare tar vare på et viktig håndverksfag; pølsemakeryrket. Oslo-bedriften, lokalisert på Sinsen, lager unike pølser basert på gamle produksjonsmetoder, håndarbeid og bestemorsteknikker og bygger stolthet rundt et utdøende yrket ved å ta til seg flere lærlinger og holde foredrag og pølsekurs, blant annet for skoler.  

Metervare lager dessuten fantastisk gode pølser, og tilfører kategorien noe nytt: Pølsene har høyt kjøttinnhold, består av rene råvarer, naturlige ingredienser og er smakstilsettes med selvplukkede urter fra nærområdet.  
Nå ønsker Metervare å utvikle nye, unike produkter som rå pølse i ring, en polsk-inspirert pølse, en kyllingpølse og nye sauser. 
 
Balholm, Balestrand i Sogn - stipend på kr. 200 000

Balholm har i en årrekke, med sin stayerevne og fokus på innovasjon og bærekraft, produsert fruktdrikker av svært høy kvalitet og vært sentral i utviklingen av ciderprodukter i Sogn. Produktene er frie for tilsetningsstoffer og representerer dessuten god ressursutnyttelse: De er laget med lokale, utsorterte epler som råvare.  

Nå ønsker familiebedriften å redde plommene – ca. 15 prosent av avlingene kastes. Familiebedriften i Balestrand ønsker å utvikle nye desserter, som hermetiske plommer. Dette er spennende ut fra et bærekraftperspektiv, men også fordi det er lite plommeprodukter på det norske markedet.  

Thorbjørnrud Ysteri på Hadeland - stipend på kr. 100 000

Thorbjørnrud Ysteri har gjennom mange år vist både kreativitet og gjennomføringsevne. Ysteriet produserer spennende oster av svært høy kvalitet, og melken kommer fra kyrene, sauene og geitene fra egen gård på Hadeland.

Ysteriet flyttes nå fra Thorbjørnrud Hotell til gården Øvre Kjekshus, dette for å komme tettere på dyra og få maksimal ferskhet på melken. På gården bygges det også et nytt formidlingssenter for besøkende. Ysteriet skal utvikle nye oster, blant annet to gauda-inspirerte guloster; en på sauemelk og en på kumelk, samt en ferskost som et alternativ til kjøtt eller tofu.