God spekemat fra Tind passer til alt

God spekemat fra Tind passer til alt

På Stranda produserer TIND norsk spekemat med mye smak og lite salt. Spekematen er like god til eggerøre og flatbrød som til fisk, på pizzaen eller i en herlig pastarett.

I vill vestlandsnatur mellom dype fjorder og snøkledde fjelltopper produseres spekematprodukter under merket TIND.

Kjøp spekemat fra Tind hos MENY

Her bruker de norske, og mest mulig lokale, råvarer i produksjonen. Med et minimalt saltinnhold og egne urte- og krydderblandinger har TIND utviklet en klar signatur på sine produkter. Hvert produkt har sin egen historie og sin unike smak.

Tiden bestemmer

I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i over tusen år, og metoden blir fortsatt benyttet i produksjon av spekemat i dag. Ikke bare for konserveringens skyld, men også for å bevare lokale tradisjoner, og ikke minst for den gode smaken speking gir.

– Det å speke betyr at produktet saltes og tørkes før det henges opp på stativer til modning. Alt kjøtt kan i utgangspunktet spekes, forteller Svein Andreassen, merkevaresjef i TIND.

Tid er en viktig del av produksjonen hos TIND – en produksjon som ikke kan stresses. Den populære Coppaskinken trenger som regel å henge i tre til fire måneder, mens marinert og speket lammelår kan modnes i nærmere ni måneder. 

Norsk spekeskinke til hverdag og fest

Norsk spekeskinke til hverdag og fest

Visste du at norsk spekemat er minst like god til tapas som spansk og italiensk? Sett sammen nydelige smaker fra lokale produsenter og be venner på tapaskveld!

– Om vi henger en Coppa til speking i dag, så kan noe av den være ferdig om to måneder, mens resten kanskje er ferdig om fire måneder. Dette er utfordrende, og kan være et dilemma for mange små produsenter av håndverksmat, sier Svein.

Under spekeprosessen følger TINDs erfarne medarbeidere med på kjøttet. De kjenner, presser, lukter og smaker. Det er store variasjoner i hvor godt kjøttet tar til seg krydder og hvor lenge hvert produkt må henge, og dette fører til at ingen produkter fra TIND er helt like.

Bestselgeren Coppa

TIND er stolte av den gode, smakfulle Coppaskinken som har blitt et populært pålegg i de mange hjem.

Tradisjonelt er Coppa et italiensk og korsikansk svinepålegg, og man kunne oversatt Coppaskinke til vellagret, speket svinenakke. Men siden Coppa er et innarbeidet ord – spesielt hos matfolket – har TIND valgt å beholde det originale navnet.  

– På den måten drar vi litt av det sydeuropeiske inn i det norske. Så og si all produksjon av Coppa er naturell, det vil si at den kun saltes og spekes. Det som skiller vår Coppa er at vi tilsetter en egen krydderblanding som påvirker produktet bra og gir en veldig god smak, forteller Svein.

Spekemat er allsidig og kan nytes året rundt. Alle varer fra TIND har lang holdbarhet og tåler litt tid i romtemperatur. Krydder og urter kommer til sin fulle rett når spekematen er romtemperert.

 – Kald spekemat smaker minimalt. Du må gi produktet litt tid slik at alle aromaer kommer frem. Når du har spist og skal legge kjøttet tilbake i kjøleskapet, er plast og spekemat ingen god kombinasjon. Den aller beste måten å oppbevare speket kjøtt på er i for eksempel en tøypose eller i matpapir, forklarer Svein.

Server spekematen varm eller kald

Svein forklarer ulike bruksområdene for spekematen i en pyramide. Det nederste steget er fundamentet – det tradisjonelle med eggerøre, rømme og flatbrød.

Neste steg er spekemat med frukt og grønt som for eksempel jordbær, melon eller asparges – perfekt til forretter og som snacks. Den øverste delen av pyramiden er å bruke speket kjøtt som ingredienser i varmretter som pasta og pizza, eller som garnityr på varm fisk.

3 enkle og spennende spekefat

3 enkle og spennende spekefat

Spekemat er nydelig mat på varme sommerdager, og kan gjerne kombineres med sesongens frukt og bær. Vi gir deg våre beste tips til sommerens 3 spekefat.

- Matglede er viktig for oss i TIND. Ved å løfte frem forskjellige og inspirerende måter du kan bruke spekemat på, håper vi at folk blir kreative på kjøkkenet, sier Svein.

Spekemat er så mye mer enn kun det tradisjonelle, selv om det tradisjonelle også er veldig godt.
Server spekeskinke på pizza, i salaten eller i en deilig risotto Server spekeskinke på pizza, i salaten eller i en deilig risotto

Som en liten aktør er TIND avhengig av gode sparringspartnere som ser verdien i produktene. Svein forteller at MENY har vært toneangivende og gitt dem muligheter til å prestere. Og han er stolt av å være en del av arbeidet med Matskatter.

– Der har MENY virkelig satt seg i førersetet, sier Svein før han legger til:

– Vi ser ikke på andre, norske produsenter av spekemat som konkurrenter, men mer som samarbeidspartnere.

Vi er alle opptatt av å bygge matglede og kreativitet rundt norskprodusert spekemat.