Norsk spekeskinke til hverdag og fest Se video

Norsk spekeskinke til hverdag og fest

Visste du at norsk spekemat er minst like god til tapas som spansk og italiensk? Sett sammen nydelige smaker fra lokale produsenter og be venner på tapaskveld!

Norsk spekemat holder et skyhøyt nivå, både på smak og kvalitet. Og utvalget har aldri vært bedre.

Hos MENY kan du velge mellom lokalproduserte skinker og spekepølser, som er merket som Matskatter i butikken på grunn av sin opprinnelse og unike kvalitet. Her er noen tips til den perfekte tapaskvelden – eller lunsjen.

Emblem
Beregne rundt 150 gram spekemat per person og server alt sammen med noe godt i glasset. Petter Johannesen i MENY-Lauget.

Raskt og supergodt

For et fullkomment og raskt tapasmåltid basert på spekemat, sett sammen minst tre-fire ulike spekeskinker og spekepølser kombinert med en eller to gode oster, noe grønt, litt frukt og brød eller kjeks.

Søt, saftig melon er perfekt tilbehør til de salte og smakfulle skinkene Søt, saftig melon er perfekt tilbehør til de salte og smakfulle skinkene

Fra Ask Gård på Jevnaker får du blant annet Pablo, en nydelig chorizo full av smak, laget på klassisk vis med spansk, røkt paprika.

En slagkraftig chilisalami og en populær fennikelsalami med grønn pepper lager de også. Alle pølsene er økologiske og passer ypperlig på tapasbordet.

Smakfulle spekepølser du bør prøve

Norsk chorizo fra Smedstuen og Rødvinssalami fra Bjerke Spekemat er andre smaksrike og krydrede Matskatter, som er fine å servere gjestene.

ASK Spekehus

ASK Spekehus

På ASK Spekehus ved Jevnaker, et lite steinkast fra gården hvor alt startet lages deilig spekemat inspirert av italienske tradisjoner, mild og sterk pizzasaus og frossenpizzaene Slegge og Jåla som holder restaurantkvalitet.

Disk opp med Coppaskinke og godt modnet spekeskinke fra Tind på Stranda i Sunnmøre. Begge er vellagrede og møre skinker med lite salt og mye smak.

Spekeskinke og melon er en svært så vellykket kombinasjon, og cantaloupe og honningmelon er søte melontyper som passer utmerket til skinkene. 

Husk å temperere spekematen litt før du serverer den, slik at smakene kommer frem.

Server gode, norske oster til spekematen

Til tapas vil du gjerne ha en eller to harde oster av god kvalitet. Den fete og runde Bufarosten fra Valdres Ost er laget på stølsmelk fra kyr på sommerbeite og er en sikker vinner til festbordet.

God til tapasen er også den sagnomsuste Fanaosten fra Ostegården i Bergen. Sjekk ellers det store utvalget gode norske oster hos MENY, og se etter matskattmerket!

Emblem
Skjær ostene i trekanter eller rektangler, og server dem gjerne med tørket frukt som dadler, svisker eller fiken.

Godt tilbehør til tapasen

Den norske aspargesen fra Hvasser er i sesong på våren og inn i sommeren – og perfekt til gode skinker. Kok aspargesen i få minutter slik at den fremdeles har litt «bite», alternativt stek den på panna eller bak den i ovnen.

Til spekemat-tapas er en skål med frisk og syrlig potetsalat veldig godt. Vi anbefaler nyheten MENYs potetsalat med Nýr, som er en syrlig, økologisk ferskost fra Grøndalen gård.

Du kan fint kombinere norsk asparges med greske eller italienske oliven på samme tapasbord. Husk grillet eller ferskt brød til – og gjerne olivenolje med balsamico eller friske urter til å dyppe brødet i.

Alternativt kan du lage lekre bruschetta med olivenolje toppet med spekemat. Her er en variant med spekepølse og agurkmiks, men du kan også bruke fenalår eller en mør og god skinke. 

Bruschetta er perfekt å toppe med spekemat. Bruschetta er perfekt å toppe med spekemat.

Lefserull er perfekt til tapas

Lefserull med spekeskinke eller fenalår er også perfekt til tapas! Prøv med kremost og ruccula, og skjær rullene i pene munnfull-biter. Eller gjør det enkelt og server et bedre flatbrød til. 

Prøv Røros Flatbrød som er bakt etter gammel oppskrift, eller takkestekt flatbrød fra Østerdalen Hjemmebakeri.

Videreutviklet spekematens gamle tradisjoner

Vi har lange tradisjoner her i landet for speking som en effektiv konserveringsmetode. Det ble brukt mye salt og hurtig speking for å oppnå lavest mulig pris, noe som førte til produkter med mye saltinnhold og lite karakter. Slik er det ikke lenger!

- De siste årene har flere latt seg inspirere av spekemat fra middelhavslandene som kjennetegnes av mindre salt og lengre modningstid. Det gir rom for mer karakter og spennende smaker i produktet, forteller Espen Schøning Lie, kokk og leder av MENY-Lauget.

Tradisjonell festmat

Spekemat er festmat. Til bryllup og andre store begivenheter har vi i Norge tradisjonelt servert smaksrik rømmegrøt til spekematen. Prøv spekskinke med MENYs fløyelsmyke, ferdige rømmegrøt med økologisk Rørosrømme.

Festmat til Sankthansfeiringen

Festmat til Sankthansfeiringen

Sankthans, jonsok, St. hans, johannesvake, midtsommerfest – kjært barn har mange navn. Én ting vi kan være sikre på er at det er tiden for bål, musikk, dans, venner og god mat! Uansett hvor du skal feire, her er tips til mat som passer på Sankthansaften.