Alt du trenger å vite om spekeskinke

Alt du trenger å vite om spekeskinke

Hvordan lages egentlig spekeskinke, og er hva er forskjellen på de ulike modningsgradene? Her har råvarer, modningstid og produksjonen alt å si for smaken på skinken.

Å lage spekemat er en lang prosess. Det er viktig å ta seg god tid når man skal lage god spekeskinke, og det stilles krav til modning også for de rimeligste kvalitetene.

Det finnes mange forskjellige spekeskinker i butikken, men alle har sitt særegne smaksbilde. Forskjellen i råvare, modningstid og produksjonsprosess er det som gjør hver type unik. 

Smakfulle spekeskinker til enhver anledning:

Spekeskinke kan brukes i de fleste måltider, men er spesielt god på en knasende sprø bruschetta Spekeskinke kan brukes i de fleste måltider, men er spesielt god på en knasende sprø bruschetta

Slik lages spekeskinke

Stranda har lang erfaring med å produsere spekeskinke, og den produseres alltid av ferske råvarer - aldri av fryste. 

Spekeskinker lages ved å tilføre salt til det ferske kjøttet og gjennom å oppbevare kjøttet tørt og luftig slik at vannet fjernes og de gode smakene utvikles. 

Tidligere ble dette gjort i tradisjonelle norske stabbur, og gjerne slik at det ble saltet skinke når grisen ble slaktet rundt juletider.

Da var skinken til å bli smakt på når gjøken gol om våren. Den beste skinka var den som hang i stabburet til den neste sommeren.

I dag lages spekeskinkene i moderne klimarom der temperatur og luftfuktighet styres for å skape det beste resultatet. 

Lang modningstid utvikler smakene

En lang modningstid utvikler smakene i spekeskinkene, og lavt saltinnhold er med på å fremheve disse smakene. 

  • Vellagret skinke: over 6 mnd modningstid
  • Langtidsmodnet skinke: over 9 mnd mondingstid.

Mindre salt fremhever smakene

Den norske tradisjon er en ganske salt spekeskinke om vi sammenligner med skinker fra syd i Europa.

På Stranda jobbes det godt for å redusere saltnivået i spekeskinken, og det er over tid gjort saltreduksjoner på bestselgeren Strandaskinke, samtidig som det er lansert produkter med lavere saltinnhold.

Lang modningstid og mindre salt, gjør den gode smaken av skinken ekstra fremtredende.

Dette er forskjellen på de ulike spekeskinkene

Spekeskinke er ikke bare spekeskinke. Prøv en ny lagringsgrad eller en ny type neste gang du handler. Hvilken er din favoritt?

Strandaskinke - vellagra i 6 måneder

Norges suverent mest kjøpte spekeskinke. Strandaskinke er fra den mest kjøttfulle delen av skinka. Saltet etter norsk tradisjon og modnet med svoren på. Mild røyksmak. 

Renskåret Strandaskinke - vellagra i 6 måneder

Til de mange som foretrekker spekeskinken uten fett, finnes nå en variant av Strandaskinke hvor det ytre fettet er fjernet. Fettet har vært med å gi god smak underveis i produksjon, men fjernes før skiving. 

Få Strandaskinke levert rett hjem:

Langtidsmodnet Strandaskinke - vellagret i over 9 måneder

Denne bruker samme del av skinken som Strandaskinke, men det velges ut de største skinkene. Skinkene håndplukkes før de henges til modning i over 12 måneder.

En god spekeskinke som er gjort enda bedre ved lang modningstid. Denne spekeskinken er så mør at den smelter i munnen!

Prøv en av disse:

Det lave saltinnholdet i Fjellbris gjør at man også kan varmebehandle skinken, noe som gir mange nye bruksområder for spekeskinke.

Stranda Spekeskinke - lagret minst  4 måneder

God spekeskinke med lite fett fra renskåret skinkeråvare. Saltet og speket etter god, gammel tradisjon. Skinken har litt mer røyksmak enn Strandaskinke, og det er settes ikke samme krav til modningstid.

Strandafilet

Speket ytrefilet av svin, skåret i tynne og smakfulle skiver. Vi bruker mindre salt og en spesiell krydderblanding slik at du kan nyte en delikat smak med et sør-europeisk preg.

Visste du at Stranda Spekeskinke kun finnes hos MENY? Det er en pakningsvariant av Fjordskinke og er et av våre faste knallkjøp.