Dette trenger du til spekefatet Se video

Dette trenger du til spekefatet

Et spekefat er enkel festmat og kos i hverdagen. Spekemat gjør seg godt på koldtbordet, til St.Hansfeiringnen eller som en lett lunsj. Her er tipsene som gjør spekefatet til en suksess på festdager, oppskrifter og tips til hvordan du kan bruke restene.

Utvalget av spekemat er stort. Uansett om du skal sette sammen et spekefat til koldtbord, eller servere forrett, lunsj, snacks, middag eller kvelds, gjør du lurt i å ta utgangspunkt i klassikerne spekeskinke, spekepølse og fenalår. 

Så mye spekemat trenger du 

Skal du sette sammen et spekefat med både spekemat og mye tilbehør som eggerøre, rundstykker og brød trenger du mindre enn om du hovedsaklig skal servere spekemat. Med lett tilbehør som flatbrød og rømme beregner du mer.

  • Spekefat med tilbehør: ca 130 g per person
  • Spekefat med lett tilbehør: ca 150 g per person
Dette er forskjellen på spekemat og spekepølse

Dette er forskjellen på spekemat og spekepølse

Å speke betyr å tørke, og er vår eldste form for konservering av kjøtt. Det ligger generasjoner av god, norsk mattradisjon bak den spekematen vi serverer i dag. Men hva er egentlig forskjellen på spekemat og spekepølse? Vi gir deg svaret.

Tilbehør til spekemat 

Spekemat er en svært allsidig råvare som kan serveres på mange måter, og med mye forskjellig tilbehør. En tommelfingerregel er å holde deg til tilbehør som er friskt, søtt og mildt.

Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17. mai-frokosten. 

Frukter som melon, jordbær, nektarin og fersken gjør seg godt til det salte kjøttet. Prøv for eksempel å marinere frukten i litt balsamico først, så får du kjempefin balanse mellom det søte, salte og syrlige.

Har du alt du trenger?

Huskeliste til spekefatet

Dette trenger du til et klassikt spekefat til 10 personer: 

  • 750 gram ulike typer spekeskinke i skiver.
  • 750 gram ulik type spekemat, som morrpølse, salami og fenalår
  • Eggerøre: 1 egg per pers
  • 400 g grønn salat (40 g per pers)
  • 400 g potetsalat (40 g per pers)
  • 400 g waldorfsalat (40 g per pers)
  • 100 g cumberlandsaus (10 g per pers)
  • 200 g rømme/aioli (20 g per per pers)
  • 100 g remulade (10 g per pers)
  • 200 g pepperrotkrem (20 g per pers)
  • Flatbrød
  • Melon i skiver
Minst halvparten av spekematen bør bestå av skinker av ulik sort, siden det er dette det oftest går mest av. Resten kan bestå av ulike spekepølser og spekekjøtt. Velg gjerne noe røkt og noe urøkt for variasjon.

Hvilken spekeskinke til spekefatet?

Spekeskinke er noe det de fleste liker, så en tommelfingerregel er at du kan fylle opp halvparten av fatet med dette. Usikker på hvilke type skinke du bør gå for?

Klassisk Strandaskinke, westfaler, italiensk parmaskinke eller spansk serranoskinke er en sikker vinner. Kombiner gjerne de ulike typene.

Resten av fatet fyller du med ulike typer pølser, morr, fenalår og salami

Handle alt du trenger levert rett hjem:

3 enkle og spennende spekefat

3 enkle og spennende spekefat

Spekemat er nydelig mat på varme sommerdager, og kan gjerne kombineres med sesongens frukt og bær. Vi gir deg våre beste tips til sommerens 3 spekefat.

Slik bruker du rester av spekefatet

Har du igjen rester, pakker du disse godt inn og legger dem i kjøleskapet. Spekemat kan brukes på utallige måter sett bort fra det tradisjonelle spekematmåltidet med rømme, eggerøre eller potetsalat.

Spekeskinke passer godt til en pastarett, på pizzaen, i suppe, eggepanne eller på tapasbordet.

Prøv en av disse oppskriftene:

Denne oppskriften på focaccia-pizza er med spekeskinke, basilikum og mozzarella, er like god som den er rask! Denne oppskriften på focaccia-pizza er med spekeskinke, basilikum og mozzarella, er like god som den er rask!