10 retter du bør ha til tapas

10 retter du bør ha til tapas

Tapas er småretter skapt for å deles, sosial mat der alle kan finne noe de liker. Tapas kan være både snacks, koldtbord eller hovedrett. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til spansk aften.

Vellagret Manchego, møre skinker, tykke og lune potetomeletter, scampi, grønnsaker, baguette og aioli er alle ingredienser som vi husker fra spanske restauranter. Vi har gjenskapt noen av de mest populære oppskriftene, slik at du kan servere tapas hjemme. Eller hva med å be gjestene ta med seg én rett hver?

Slik lager du spennende juletapas

Slik lager du spennende juletapas

I julen er det ofte mange selskap, med store middager, brunch eller koldtbord. Hva med å servere småretter inspirert av spansk tapas, men med smak av norsk jul?

1. Tortilla de potatas

Spansk omelett, på spansk kalt tortilla de potatas, er en tykk omelett med skivet potet. Du kan få den servert helt enkel, eller med mør løk, spinat, bacon eller annet. Her kan man lage sin egen vri, og det meste er lov.

Se også oppskrift på vegetar, med vårløk og grønnkål:

2. Padrón peppers

Pimientos de Padrón er små, grønne paprika fra Spania. De fleste er milde i smaken, men innimellom kan det dukke opp en som er sterkere så pass på. Du tilbereder dem enkelt i en stekepanne med litt flaksalt og olivenolje. 

3. Albóndigas, spanske kjøttboller

Albóndigas betyr kjøttboller, og serveres i krydret tomatsaus. Lag dem fra bunnen av, eller kjøp ferdige kjøttboller og lag kun sausen. 

Kjøp ferdige, rå kjøttboller. Stek de i en panne og la putre i en kjele sammen med tomatsaus, krydder og løk.

4. Spansk ost 

I Spania er det tapasost som gjelder. Kjøp et utvalg oster, osten Manchego bør være en av de men kjøp de du liker. 

  • Manchego: Smaksrik ost med aroma av fåremelk. Den er noe salt med en lang og mild ettersmak av nøtter. 
  • Ibericò: Mild ost av geit, sau- og kumelk. Et godt alternativ til Manchego
  • Queso de Cabra: Geitost marinert i rødvin. Rødvinen gir den litt søte osten en syrlig ettersmak.

Skjær osten skiver eller staver, og server på et fat. Dander gjerne med oliven, fiken, eller annen bær og frukt som passer godt sammen med ost.

5. Gambas al pil pil

I denne tapas retten freser vi scampi i chili, hvitløk og olje, og skviser over frisk sitron til slutt. Avhengig av hvor i Spania du befinner deg finner du retten under navnet gambas al pil pil, eller gambas al ajillo. Noen ganger får du også servert med sjampinjong. I vår oppskrift har vi laget en vri med sweet chili saus.

Server scampi med godt brød. Dypp brødet i oljen for å fange opp de deilige saftene i pannen etter hvitløksskalldyrene.

6. Patatas Bravas

Patatas bravas betyr ildfulle poteter på spansk og er en av de mest populære tradisjonelle tapasrettene. Ovnsbakte poteter med en spicy tomatsaus og ofte aioli.

Patatas bravas passer også godt til koldtbordet eller som tilbehør til grillmaten.

7. Stekt chorizo 

Krydret chorizo i biter, tilberedt i cider eller hvitvin er spesielt populært i sør-Spania. Vi har laget en variant med eplejuice, eplerbiter og løk.

Mat som skal serveres kaldt kan legges opp allerede dagen i forveien, pynt fatene, dekk til og sett kjølig.

8. Pintxos

Pintxos er skivet baguette med noe godt oppå. Det kan være biter av spansk omelett, manchego, serranoskinke, grillet paprika eller hva som helst.San Sebastian er spesielt kjent for denne typen tapas, og utvalget er ofte stort og fargerikt.

9. Serranoskinke og melon

Salt serranoskinke og søt melon er en populær kombinasjon, og et veldig enkelt tips. Server melon i tynne båter, gjerne kuttet nesten igjennom så de blir enklere å spise. Også populær her hjemme med norsk spekeskinke.

10. Bacondadler

Søtt og salt i skjønn forening. Dadler har blitt veldig trendy, og den søte smaken er populær i både småretter og i desserter. Surret i salt bacon gir de en helt annen smaksopplevelse. Vi anbefaler å bruke tannpirkere for å holde dem samlet.

Slik gjør du:

  1. Skjær et snitt i hver daddel på langs og ta ut steinene. Om du ønsker, skjær ost i små staver, legg stavene i dadlene og trykk sammen.
  2. Surr rundt en halv skive bacon og fest med en liten tannpirker.
  3. Legg de på grillen eller i stekepannen ca. 3-4 minutter.

Skal du lage tapas til mange? Gå for spleiselag! Spør gode venner om de kan ta med en rett hver.

Ikke glem aioli, brød og oliven

Oliven og aioli er en selvfølge på tapasbordet sammen med godt brød! Aioli er hvitløksmasjones som fås i hele middelhavsområdet og passer perfekt til brød og tapasretter.