Ti retter du bør ha til tapas
Om du har vært i Spania og spist tapas, er sjansen stor for at du har fått servert mange av disse klassikerne.
Lag rettene hjemme med disse enkle oppskriftene og få med deg tips til hva du kan få ferdig rett fra matbutikken.
1. Spansk tortilla
Potettortilla, eller tortilla de potatas, er en av de mest populære tapasrettene. En smakfull omelett av potet som er enkel å lage.
Server en av disse - eller begge, på tapasbordet:
2. Asparges
En av de mest populære grønnsakene til tapas er asparges om sommeren og aspargesbønner ellers. De er allsidig og kan serveres sammen med både skinke, spekeskinke eller bacon.
Server alene eller med sitronolje eller spekeskinkesmør.
3. Spanske kjøttboller Albóndigas
De spanske kjøttbollene Albóndigas er et «must» på tapasbordet. Det er simpelten små, krydrede kjøttboller i tomatsaus som er enkle å lage.
4. Martinert scampi - Gambas al pil pil
Scampi i chili og hvitløk, også kalt gambas al pil pil, smaker fantastisk og er et fast innslag på tapasbordet i Spania.
5. Padrón peppers
Pimientos de Padrón er små, grønne paprika fra Spania. Disse stekte grønne paprikaene hører til tradisjonell spansk tapas og passer godt på koldtbordet.
Prøv en ny vri på paprikaen. Alt du trenger er litt olivenolje og salt:
6. Patatas Bravas
Patatas bravas betyr ildfulle poteter på spansk og er en av de mest populære tradisjonelle tapasrettene. Ovnsbakte poteter med en spicy tomatsaus og ofte aioli.
7. Spansk ost
I Spania er det tapasost som gjelder. Kjøp et utvalg oster, osten Manchego bør være en av de men kjøp de du liker.
- Manchego: Smaksrik ost med aroma av fåremelk. Den er noe salt med en lang og mild ettersmak av nøtter.
- Ibericò: Mild ost av geit, sau- og kumelk. Et godt alternativ til Manchego
- Queso de Cabra: Geitost marinert i rødvin. Rødvinen gir den litt søte osten en syrlig ettersmak.
8. Stekt chorizo
Chorizo er en enkel og smakfull rett som forsvinner i en fei fra tapasbordet. Stek rå eller røkt chorizo lett i pannen, og du har en god rett som er ferdig på 1-2-3. Et must på tapasbordet!
- Lyst til å prøve en annen vri? Se oppskrift på stekt chorizo med persille her
9. Grillspyd
Mat på spyd passer godt på tapasbordet. Tre kylling, grønnsaker, svinekjøtt eller lignende på spyd eller tannpirkere sammen med oliven, ost eller hvilken som helst smakskombinasjon du liker.
Flere oppskrifter på grillspyd:
10. Bacondadler
Søtt og salt i skjønn forening. Bacondadlene er enkle å lage og har en tendens til å gå unna på tapasbordet.
Slik gjør du:
- Skjær et snitt i hver daddel på langs og ta ut steinene. Om du ønsker, skjær ost i små staver, legg stavene i dadlene og trykk sammen.
- Surr rundt en halv skive bacon og fest med en liten tannpirker.
- Legg de på grillen eller i stekepannen ca. 3-4 minutter.
Ikke glem aioli, brød og oliven
Oliven og aioli er en selvfølge på tapasbordet sammen med godt brød! Aioli er hvitløksmasjones som fås i hele middelhavsområdet og passer perfekt til brød og tapasretter.