Ti retter du bør ha til tapas

Ti retter du bør ha til tapas

Tapas er perfekt når du skal ha mange gjester. Det finnes mange småretter som passer på tapasbordet, men dette er de 10 mest vanlige.

Om du har vært i Spania og spist tapas, er sjansen stor for at du har fått servert mange av disse klassikerne.

Lag rettene hjemme med disse enkle oppskriftene og få med deg tips til hva du kan få ferdig rett fra matbutikken. 

1. Spansk tortilla 

Potettortilla, eller tortilla de potatas, er en av de mest populære tapasrettene. En smakfull omelett av potet som er enkel å lage.

 Server en av disse - eller begge, på tapasbordet:

2. Asparges

En av de mest populære grønnsakene til tapas er asparges om sommeren og aspargesbønner ellers. De er allsidig og kan serveres sammen med både skinke, spekeskinke eller bacon. 

Server alene eller med sitronolje eller spekeskinkesmør.

3. Spanske kjøttboller Albóndigas

De spanske kjøttbollene Albóndigas er et «must» på tapasbordet. Det er simpelten små, krydrede kjøttboller i tomatsaus som er enkle å lage.

Kjøp ferdige, rå kjøttboller. Stek de i en panne og la putre i en kjele sammen med tomatsaus, krydder og løk.

4. Martinert scampi - Gambas al pil pil

Scampi i chili og hvitløk, også kalt gambas al pil pil, smaker fantastisk og er et fast innslag på tapasbordet i Spania. 

Server scampi med godt brød. Dypp brødet i oljen for å fange opp de deilige saftene i pannen etter hvitløksskalldyrene.

5. Padrón peppers

Pimientos de Padrón er små, grønne paprika fra Spania. Disse stekte grønne paprikaene hører til tradisjonell spansk tapas og passer godt på koldtbordet.

Prøv en ny vri på paprikaen. Alt du trenger er litt olivenolje og salt:

6. Patatas Bravas

Patatas bravas betyr ildfulle poteter på spansk og er en av de mest populære tradisjonelle tapasrettene. Ovnsbakte poteter med en spicy tomatsaus og ofte aioli.

Patatas bravas passer også godt til koldtbordet eller som tilbehør til grillmaten.

7. Spansk ost 

I Spania er det tapasost som gjelder. Kjøp et utvalg oster, osten Manchego bør være en av de men kjøp de du liker. 

  • Manchego: Smaksrik ost med aroma av fåremelk. Den er noe salt med en lang og mild ettersmak av nøtter. 
  • Ibericò: Mild ost av geit, sau- og kumelk. Et godt alternativ til Manchego
  • Queso de Cabra: Geitost marinert i rødvin. Rødvinen gir den litt søte osten en syrlig ettersmak.

Skjær osten skiver eller staver, og server på et fat. Dander gjerne med oliven, fiken, eller annen bær og frukt som passer godt sammen med ost.

8. Stekt chorizo 

Chorizo er en enkel og smakfull rett som forsvinner i en fei fra tapasbordet. Stek rå eller røkt chorizo lett i pannen, og du har en god rett som er ferdig på 1-2-3. Et must på tapasbordet!

Mat som skal serveres kaldt kan legges opp allerede dagen i forveien, pynt fatene, dekk til og sett kjølig.

9. Grillspyd 

Mat på spyd passer godt på tapasbordet. Tre kylling, grønnsaker, svinekjøtt eller lignende på spyd eller tannpirkere sammen med oliven, ost eller hvilken som helst smakskombinasjon du liker.

Grillspyd: smakskombinasjoner, grilltider og marinader

Grillspyd: smakskombinasjoner, grilltider og marinader

Lag ulike grillspyd med familiens favoritter av grønnsaker, kylling, fisk og kjøtt, og tre på et grillspyd. Vi tipser om gode kombinasjoner, grilltider og marinader.

10. Bacondadler

Søtt og salt i skjønn forening. Bacondadlene er enkle å lage og har en tendens til å gå unna på tapasbordet. 

Slik gjør du:

  1. Skjær et snitt i hver daddel på langs og ta ut steinene. Om du ønsker, skjær ost i små staver, legg stavene i dadlene og trykk sammen.
  2. Surr rundt en halv skive bacon og fest med en liten tannpirker.
  3. Legg de på grillen eller i stekepannen ca. 3-4 minutter.

Skal du lage tapas til mange? Gå for spleiselag! Spør gode venner om de kan ta med en rett hver.

Ikke glem aioli, brød og oliven

Oliven og aioli er en selvfølge på tapasbordet sammen med godt brød! Aioli er hvitløksmasjones som fås i hele middelhavsområdet og passer perfekt til brød og tapasretter.