Festmat til Sankthansfeiringen

Festmat til Sankthansfeiringen

Sankthans, jonsok, St. hans, johannesvake, midtsommerfest – kjært barn har mange navn. Én ting vi kan være sikre på er at det er tiden for bål, musikk, dans, venner og god mat! Uansett hvor du skal feire, her er tips til mat som passer på Sankthansaften.

23. juni egentlig er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes fødsel, men for de fleste er sankthansaften en folkelig sommerfest. 

Selv om det ikke finnes noen strenge regler for hva man spiser, har god mat blitt en viktig del av feiringen. 

Grillmat til Sankthans

For mange er Santhans ensbetydende med grilling, og det store bålet utnyttes til god grillmiddag. Mange reiser på sjøen eller ut til samlingsplasser, og gjør grillmiddagen enkel med pølser, burgere og potetsalat. 

Pølser på grillen er kjapt å lage, og med godt tilbehør vil store som små kose seg. Pølser på grillen er kjapt å lage, og med godt tilbehør vil store som små kose seg.

Sjøtmat på grillen

Visste du at fisk og skalldyr i aliminiumsfolie kan varmes rett på bålet? Fisk som grilles direkte bør pensles med olje/smeltet smør for å ikke feste seg til grillristen. 

Skalldyr som krabber, reker, blåskjell og andre skjell kan tres på spidd, grilles i wok eller legges i aluminiumsfolie. 

Fisk og skalldyr i aliminiumsfolie kan varmes på grillen, eller til og med rett på Sankthansbålet! Fisk og skalldyr i aliminiumsfolie kan varmes på grillen, eller til og med rett på Sankthansbålet!

Gode grillspyd

Klassiske grillspyd er godt på grillen og enklere enn du tror. Små stykker er perfekt til små griller, og kjøtt, fisk og grønnsaker kan selvsagt varieres etter ønske. 

Klargjør grillspydene på forhånd og pensle de med en god marinade. De er enkle å frakte med seg, sørg bare for fornuftig og god innpakning.

Gjør det enkelt med ferdige grillspyd:

Emblem
Tidligere ble rømmegrøt brukt som et symbol på overflod og gode avlinger. Rømmegrøt på sankthans betød at avlingene hadde gått bra.

Rømmegrøt med spekemat

Rømmegrøt og spekemat har blitt en tradisjon for mange på sanktans. Rømmegrøten er enkel å lage og enkel å like. Toppet med sukker, kanel og litt smør, server sammen med deilig spekeskinke og friske jordbær!

Tradisjonell festmat levert på døren

Sammen med den søte og fete rømmegrøten, smaker det salte spekekjøttet enda bedre.

Deilig lam

Fikk du ikke nok lam i påsken? Med helgrillet lam eller lammelår på menyen skaper du en deilig følelse av solfest og vikingblot for hele familien.

Småretter til piknik

Småretter kan forberedes hjemme og nytes ute på pleddet. Lag wraps, sandwicher, pitabrød med pålegg, fylte horn, pastasalater og spekemat.

Fristende sommersalater fra ferskvaredisken:

Sommerlig dessert

Til dessert passer det med en sommerlig kake, friske bær og iskrem. 

Norske jordbær med krem

I slutten av juni har de norske jordbærene begynt å komme til butikkene, og da blir det lett å bestemme kveldens dessert. Gjør det enkelt, og server jordbærene med mascarponekrem, vaniljeis, fløte eller mariner de i balsamico.

Imponer med en festkake

Lag en sommerlig suksessterte toppet med gelé og bringebær. En frisk og søt kake som smaker deilig til bålfesten. 

Dessert på bålet

Fysen på noe godt etter god festmat og feiring? Her kan du utnytte varmen fra Sankthansbålet og grille marshmellows eller prøve våre gode oppskrifter på enkle desserter og snacks.

Klassiske S'mores

 S'mores er en søt snack som er spesielt populær i USA og Canada, og den er perfekt å lage på bål.

Grille marshmellows? Du kan bytte ut marshmallowsen med grillet Bamsemums. Varm et par minutter til sjokoladen så vidt har smeltet litt.
Minner om at man må søke om tillatelse dersom man ønsker å tenne bål Sankthansaften. Minner om at man må søke om tillatelse dersom man ønsker å tenne bål Sankthansaften.

God feiring!