Hanasand Gård - Rennesøy

Hanasand Gård - Rennesøy

På Hanasand Gård dyrker de 30 nydelige tomatsorter. Røde, gule, runde, sunne perler på en snor.

Den gamle urskogen ned mot Talgjesjøen og en lang, vakker strandlinje omkranser Hanasand Gård.

Tomatbonden Stig Jakob Hanasand vokste opp her blant tomatene, bokstavelig talt. Foreldrene parkerte barnevogna i drivhuset, og der satt han og snuste inn den friske, sødmefylte lukten av tomatplantene.

Jeg blir aldri lei lukten av ferske tomater, de lukter sommer, sol – og barndom! Sier den blide vestlendingen.

I dag henger de tett i tett, små og spretne, store og kjøttrike, gule, røde, brune. Tomateventyret startet helt tilbake i 1936 med Stig Jakobs bestefar.

- Faren min overtok driften på 70-tallet og da jeg flyttet hjem igjen i 2001, bygde jeg mitt første drivhus, forteller Stig Jacob.

Prøv tomater fra Hanasand Gård:

Mye smak av tomat

I 2016 bestemte han og kona Monica Hanasand seg for å satse for fullt. Nå var det ingen vei tilbake. Siden da har de investert 75 millioner i tomatbedriften.

I dag teller Hanasand Gård 53 ansatte, som holder styr på 19 veksthus med 40 000 kvadratmeter tomatranker og agurker.

Stig Jacob og Monica leter stadig etter nye tomatfrø og spennende smaker Stig Jacob og Monica leter stadig etter nye tomatfrø og spennende smaker

- Jeg har en enormt entusiastisk kone som også er glad i tomater og ganske eksperimentell. Det handler ikke bare om å finne de mest skinnende og søte, men søke etter andre ting i tomatene, forklarer tomatbonden. 

Plommetomatene har ikke saft i det hele tatt og de er utfordrende å dyrke, men perfekte å lage tomatsaus med. Du trenger nesten ikke koke dem inn!

Nøye utvalgte tomater

Cherrytomatene de har valgt til Jacobs Utvalgte har mye lukt, de er ikke supersøte, men proppfulle av den gode, distinkte tomatsmaken.

Cherrytomatene til Jacobs Utvalgte har mye lukt og fantastisk god tomatsmak. Cherrytomatene til Jacobs Utvalgte har mye lukt og fantastisk god tomatsmak.

Jacobs Utvalgte-klasene er ufattelig fine. For meg er dette den ultimate tomaten, selv om alle er gode til sitt bruk.

- En annen spennende tomat er Rustikktomaten, en nyhet hos MENY. Dette er store tomater i alle mulige former og farger, inkludert brune og stripete, forteller Stig Jakob.  

Humler og snylteveps

Hanasand bruker bare biologisk plantevern som snylteveps og rovmidd, som sørger for å holde skadedyr på avstand. Ivrige humler tar seg av pollineringen.

Noe av produksjonen er også økologisk, som betyr at den er uten bruk av kunstgjødsel. Gården resirkulerer alt gjødselvann og har som mål å halvere bruken av gjødsel.

For å få perfekte tomater har de finjustert balansen mellom lys, temperatur, fuktighet og co2, vanntilgang og gjødsel.

Emblem
På Hanasand Gård dyrkes tomatplantene helt fra grunn av - fra frø til ferdig plante!

Spiser stadig mer tomater

Nordmenn spiser stadig mer tomater og har fått øynene opp for norskproduserte perler.

Vi lager tomatsalater, sauser, supper og salsaer, griller tomatene og spiser de søte, små som snacks. Det gleder et tomatbondehjerte.

Hanasand Gård ligger idyllisk til ved sjøkanten. Perfekt klima for saftige, gode tomater av ypperste kvalitet! Hanasand Gård ligger idyllisk til ved sjøkanten. Perfekt klima for saftige, gode tomater av ypperste kvalitet!

- Når jeg forteller at jeg dyrker tomater, blir folk alltid engasjerte, sier Stig Jakob.

At vi har et så stort mangfold å tilby er det absolutt fineste for oss – og vi leter stadig etter nye tomatfrø og spennende smaker

Tomater fra Hanasand Gård finner du i alle MENY-butikker.