Jerseymeieriet - supermelk fra liten ku Se video

Jerseymeieriet - supermelk fra liten ku

Det eneste som er stort her på gården, er ambisjonene. Vi har høye ambisjoner.

- Da vi i 2001 startet melkeproduksjon med Jerseykyr var det ikke mange som hadde troa, forteller Per Ådne.

- Kyrne er mindre, og produserer mindre melk enn en vanlig NRF-ku. Men vi satset. Vi tror nemlig at verden trenger en liten ku som slipper ut mindre klimagasser og som gir kvalitetsmelk som smaker bedre og er mer næringsrik. Jerseykua er nisjen vår, og hele grunnen til at vi turte å satse på gårdsmeieri, forklarer Sonja. 

Det er den spesielle Jerseymelka som gjør produktene våre unike.

Herikstad Gaard er et familiebruk med melkeproduksjon, gressforet storfekjøtt, sauehold, høns, utegris om sommeren og to hester.

Gården ligger på Herikstad rett sør for Bryne i Rogaland. Der driver Sonja og Per Ådne gressbasert husdyrproduksjon og legger stor vekt på å være mest mulig selvforsynt med fôr til dyrene våre. De bruker heller ikke soya eller annet langreist fôr.

Kyrne har tilgang til store beiter rundt Herikstad gard Kyrne har tilgang til store beiter rundt Herikstad gard

Dyrevelferd er grunnlaget

Høy dyrevelferd er selve grunnlaget for driften på gården. Dyrene er ute så mye som mulig gjennom året. Beitetiden starter i midten av april og varer som regel til midten av oktober.

For sauene varer den omtrent til jul. Kyrne kalver i romslige binger med halm. De går sammen med kalven i ca. 14 dager før kalven blir flyttet over til "ammetantene". Dette er kyr som er spesielt flinke til å oppdra kalver. Hos "ammetantene" går kalven sammen med andre kalver og får en svært god start på livet.

Kyrne blir melket i robot, de hviler på vannseng og har en spiseplass hver. Fjøset på Herikstad gard er et romslig kaldfjøs med naturlig ventilasjon.

Kalvene går med "ammetanter" Kalvene går med "ammetanter"

Fra kanaløya Jersey

Jerseyrasen stammer fra Jersey øya i Den engelske kanal. Rasen har vært i Norge siden slutten av 1800-talet. Jerseykyrne er små og nette. De er nysgjerrige, oppmerksomme og har en stor personlighet. De er lette på foten og liker seg svært godt på beite.

100 % A2A2 melk

Melken til Jerseykua er helt spesiell. Den har ca. 50 % høyere fettinnhold, 30 % høyere proteininnhold og over 20 % høyere vitamin og mineralinnhold enn annen kumelk. Melka er mer gul enn hvit på fargen, det kommer av det høye innholdet av betakaroten, et  A-vitamin.

Melken er 100 % A2A2. Det vil si at den har det opprinnelige genetiske varianten av betakaseinet i melk. Personer med melkeprotein-intoleranse kan oppleve at de tåler denne melken bedre enn annen melk.

Melken fra Jerseykyrne er såkalt A2A2 melk som også de med melkeprotein-intoleranse opplever å tåle bedre Melken fra Jerseykyrne er såkalt A2A2 melk som også de med melkeprotein-intoleranse opplever å tåle bedre
Emblem
Melken fra Jerseymeieriet er A2A2 melk. Mange med melkeprotein-intoleranse opplever å tåle denne melken
Vinnere av Matskattstipendet 2023

Vinnere av Matskattstipendet 2023

Sild gikk til topps i Norges største lokalmatpris, og Juviksild mottar kr. 300 000 som vinner i MENYs Matskattstipend. Jerseymeieriet får kr. 150 000 for å videreutvikle produkter av A2A2-melk. Klokk & Co får kr. 150 000 for å utvikle en sunnere brus basert på norske og naturlige råvarer.

Fra studietur til eget meieri

Jerseymeieriet er i dag den eneste produsenten av meieriprodukt basert på ren jerseymelk.  Jerseymeieriet har sitt utspring i gårdsdriften og den spesielle Jerseykua.

Hadde det ikke vært for Jerseykyr hadde vi nok ikke startet et eget meieri.
                                                       - Sonja

Gjennom nettverket i Europeisk Jersey Forum kom Sonja og Per Ådne i kontakt med et tysk par og ble invitert på studietur til gårdsmeieriet deres hjemme på gården i Tyskland. Der så de at det å foredle den energirike jerseymelken gir helt andre produkter enn melk fra andre kuraser.  

Rett før jul i 2021 tok de sats og bygde sitt eget meieri.

Jerseymeieriet tilbyr både fersk melk og fløte, yoghurt, smør, rømme og ost. Jerseymeieriet tilbyr både fersk melk og fløte, yoghurt, smør, rømme og ost.

Alt er laget fra bunnen

Nå satser de på småskalaproduksjon fra egne kyr og produserer yoghurt, fersk melk, ekte smør, fyldig rømme, is og andre prima produkt. Meieriet er rigget for å produsere alle typer meieriprodukt, også ulike typer ost. 

Alt som produserer i meieriet er laget fra bunnen av. Det tar den tiden det tar når melken skal separeres, fløten skal syrnes til rømme, og rømmen etter hvert skal kinnes til smør. For å få ett kilo smør trenger man rundt 15 kilo melk – og godt med tid.

For det et finnes ingen snarvei til god mat, avslutter hun.

Kjøp produktene fra Jerseymeieriet

Produkter fra Jerseymeieriet får du i flere MENY-butikker rundt om i landet:

 • Trøndelag - MENY Moholt og MENY Solsiden
 • Elverum - MENY Elverum
 • Sogn - MENY Sogndal
 • Bergen - MENY Knarvik, MENY Ravnager, MENY Åsane Storsenter, MENY Sartor, MENY Oasen, MENY Dolviken, MENY Os og Lerøy Mat Galleriet
 • Haugesund - MENY Aksdal og MENY Oasen, Nordheim
 • Stavanger-området - Helgø MENY Hundvåg, Helgø MENY Tasta, Helgø MENY Herbarium, Helgø MENY Stokka, Helgø MENY Mariero, Helgø MENY Sandnes, Helgø MENY Sandved og Helgø MENY Bogafjell
 • Kristiansand - MENY Vågsbygd, MENY Albert,og MENY Sørlandsparken
 • Grimstad - Arendal - MENY Krøgenes
 • Skien/Porsgrunn-området - MENY Lietovet, MENY Saga, MENY Flåtten, MENY Brotorvet
 • Larvik/Sandefjord/Tønsberg/Horten - MENY Gloppe, MENY Indre Havn, MENY Stokke, MENY Nøtterøy, MENY Teie Torg,  MENY Åsgårdstrand og MENY Borre
 • Kongsberg - MENY Stortorvet
 • Hønefoss - MENY Kuben
 • Drammensområdet - MENY Krokstadelva, MENY Union Brygge, MENY Konnerud
 • StorOslo - MENY Hagaløkkveien, MENY Holmen, MENY Sandvika Storsenter, MENY Høvik, MENY CC-Vest,  MENY Røa, MENY Ringnes Park, MENY Bjølsen, MENY Lamberseter, MENY Nordstrand, MENY Jessheim, MENY Ski, MENY Ski Storsenter og MENY Drøbak
 • Østfold - MENY Mosseporten, MENY Wilbergjordet