Bønner fra Eik Gartneri - Horten

Bønner fra Eik Gartneri - Horten

På Eik Gartneri er Ronny Sten tredje generasjons bønneprodusent. Og der i gården er troen på bønneprodukter sterkere enn noen gang.

I Borre i Horten kommune ligger Eik Gartneri, hvor det produseres bønner til den store gullmedalje. Gartneriet drives av Ronny Sten, men det var hans bestefar som kjøpte gården og startet opp med produksjonen av bønner.

Ronnys far fortsatte med dette da han tok over gården, men overlot denne delen av gårdsdriften til Ronny og hans bror på starten av 2000-tallet.

- Jeg skulle bli bonde

- Broren min og jeg ble ”flasket opp” med gårdsdrift, og det ble en stor del av vår hverdag fra barnsben av. Vi var små ”bønnespirer” som så, lærte og bidro opp gjennom hele barndommen. Det var aldri noen tvil om at jeg skulle fortsette med dette når jeg ble voksen. Jeg skulle bli bonde – og jeg skulle dyrke bønner, forteller Ronny. 

I dag har Ronny også brorens andel av bønneproduksjonen, og er hovedansvarlig for denne. Men, han får god hjelp, både av sine foreldre og sine 22 dyktige sesongarbeidere, som bidrar til planting og høsting.

Og fremtiden ser lys ut – både for alle som produserer og spiser bønner, ifølge Ronny.

Bønner er både gode og smakfulle i seg selv, men passer også perfekt sammen med alt av fisk og kjøtt og i enhver salat.

- Det gleder meg stort at stadig flere oppdager alle mulighetene som finnes med disse fantastiske vekstene. Bønner er også kjempesunne. Fattige på kalorier, men svært rike på næringsstoffer som kostfiber, protein og folat. Bønner inneholder rett og slett svært mye av det kroppen trenger, sier han.

På Eik Gartneri dyrkes det både aspargesbønner, brekkbønner, voksbønner, bondebønner og snittebønner. De første frøene blir sådd i slutten av april, og underveis foretas gjødsling, sprøyting, luking og radrensing frem til høsting mot slutten av juli på det første feltet. 

- Det blir sådd med 10 dagers intervaller, slik at vi kan høste gjennom hele sommeren og levere ferske produkter kontinuerlig. Bønnene blir tresket og deretter vasket og sortert før de settes på kjøl, før transport til en MENY-butikk nær deg, forteller Steen. 

Bønnene fra Eik Gartneri får du i utvalgte MENY-butikker.