Edel-løk fra Holm Gård - Kvelde

Edel-løk fra Holm Gård - Kvelde

Publisert 24. oktober 2014 Oppdatert 30. april 2024
Sunt og godt tilbehør på middagsbordet.

Langs Numedalslågens bredder i Kvelde i Larvik kommune ligger jordene og produksjonslokale til Holm Gård hvor det produseres løk i mengder.

Holm Gård kom i familiens eie i 1885, og i dag er det tredje og fjerde generasjon som driver gården. Driften på gården opp gjennom årene har vært tradisjonell; husdyr og planteproduksjon. De senere årene har planteproduksjonen økt i omfang, særlig når det gjelder løkdyrking.

- På starten av 2000-tallet besøkte min far et løkpakkeri, og i avfallskassen lå det mye fin løk, men det ytre skallet var ikke lenger på – såkalt ”nakenløk”. Løken måtte dermed kastes. Min far spurte så seg selv: Hva er det forbrukeren ønsker? Er det skallet eller løken innenfor? Dette var begynnelsen på Edel-løk, forteller løkprodusent Olaf Holm.

Enklere hverdag

Da Edel-løk fra Holm Gård så dagens lys, var dette første gang forbrukere kunne kjøpe ferdigskrelt løk i norsk dagligvare. Ved å produsere ferdigskrelt løk, er Holm Gård med på å gjøre matlagningen litt enklere og bidrar til at tilgjengeligheten av en sunn grønnsak øker.

Mange setter pris på forenklinger som gjør at middagen kan lages raskere

- Løk er ikke alltid det enkleste å tilberede; noen får tårer i øynene når løken skal skrelles, og for andre oppfattes det som vanskelig å få skallet av eller man synes det blir mye avfall og bøss av skrellet som tas av, sier Olaf.

Grønnsakene fra Holm Gård får du i utvalgte MENY-butikker.

Rødløk og gul løk dyrkes på Holm gård. Dersom det ikke produseres nok, kan løken i perioder være importert.