Nyr - Nes Se video

Nyr - Nes

Finnes det lykkelige kuer? På Nes i Akershus mener de det.

Lars Kristian Grøndahl driver økologisk på Grøndalen Gård, og viderefører verdiene til foreldrene sine, Anne Birte og Hans Arild. Han er hellig overbevist om at gårdens fokus på dyrevelferd gir lykkelige kuer og kalver, som igjen gir melken helt spesielle karaktertrekk.

I Nes kommune i Akershus fylke ligger Grøndalen gård, en gammel slektsgård som ble ryddet i vikingtiden og har vært i samme slekt siden 1600-tallet.

Lars Kristian Grøndahl mener lykkelige kuer gir helt unik smak på melken Lars Kristian Grøndahl mener lykkelige kuer gir helt unik smak på melken

Siden 1983 og frem til 2018 var det Anne Birte Olsen og Hans Arild Grøndahl som drev gården. Det var også de som startet med foredling av egen melk og salg av eget slakt.

Da regnskapet og holdningen til politikerne på 90-tallet premierte stordrift gjennom priser og tilskudd, valgte Hans Arild og Anne Birte å tenke annerledes på hvordan de skulle møte framtiden som framoverlente, engasjerte, dyktige og stolte bønder. Nå har neste generasjon overtatt og viderefører de stolte tradisjonene.

Kjøp Nýr hos MENY

Nýr - ferskost fra glade kyr

Nýr - ferskost fra glade kyr

På Grøndalen gård går ku og kalv sammen, og bonden er sikker på at glade kyr gir ekstra god melk og ost. Prøv MENYs potetsalat med ferskosten Nýr.

Produksjon etter gamle tradisjoner i ny drakt

Noe som både da og nå gjør Grøndalen Gård og produksjonen av Nýr unik, er at ku og kalv får være sammen i to måneder. Kuene får mest høy om vinteren og gras fra kulturbeiter om sommeren samt litt kraftfor – med nordiske kornvarer uten soya.

De bruker ikke antibiotika mot jurbetennelse, de bruker biodiesel uten palmeolje på traktor og bil, og har solfangere og solceller som produserer varme og strøm til driften på Grøndalen gård.

Kalven får gå med mor i minst to måneder Kalven får gå med mor i minst to måneder

På gården produseres økologisk melk og slakt; av melken produseres Nýr, Nýr-myse og Nýr is og av slakt kalv, kvige og ku som selges til butikker og restauranter. Nýr-produksjonen er mye håndarbeid, og foregår etter gamle tradisjoner i ny drakt. 

Nýr er en fløyelsmyk, hvit ferskost med et tydelig friskt og syrlig preg. Osten lages av syrnet, økologisk helmelk fra lykkelige kuer med glimt i øyet, uten noen form for tilsetningsstoffer.

Med sin lave fettprosent og høye proteininnhold, er Nýr et sunt produkt som passer perfekt både på brødskiven og i desserter eller som alternativ til rømme og fløte i matlaging.

Nýr og deres meieriprodukter er Spesialitetsmerket, Debiomerket og landets første Dyrevelfersmerkede. All produksjon foregår på meieriet deres på Grøndalen gård, hvor melka blir pasteurisert, syrnet og hengt i osteposer for drenering av myse.

Nýr får du kjøpt i utvalgte MENY-butikker.