Eiker Gårdsysteri Se video

Eiker Gårdsysteri

Melk fra glade kuer blir ost i verdensklasse.

Tett oppunder skaukanten mot Holtefjellet på grensa mellom Øvre Eiker og Flesberg kommune holder Eiker Gårdsysteri til, hvor det produseres god ost fra glade kuer. Ysteriet eies og drives av Toppenhaug Samdrift, Signe R. Dahlen og Anne Marie Sando.

Da de rett før tusenårsskifte fikk nye krav fra myndighetene i forhold til fjøs og dyr, bestemte bøndene seg for å bygge et nytt, moderne fjøs – samtidig som de fikk ideen om å produsere noe godt ut av egen råvare. Det ble studietur og kursing, og det gikk ikke lang tid før de bestemte seg.

Tenk for en utrolig flott råvare melka er, at man av ett råstoff kan lage tusenvis av forskjellige gode melkeprodukter. Det er fantastisk!

Høsten 2002 sto fjøsbygget ferdig, og kuene flyttet inn i et nytt og moderne fjøs hvor de gikk inn til en ”mekanisk” budeie for å melkes. En skrape dro bort møkka rundt bena deres automatisk, og best av alt fikk de børstet av seg fra panne, over ryggen, langs siden og helt bak på halen.

- I dag har vi cirka 60 kuer som melket, og totalt cirka 210 dyr som skal mates. Mye av sommeren går med til å sørge for fôr for vinteren, forteller Anne Marie Sando.

Glade dyr gir god kvalitet

Da osteproduksjonen startet opp våren 2003, hadde de tre familiene gått flere kurs og hatt en prøveproduksjon på to oster; Holtefjell og Hvit Eiker. Sammen med utstyret fra Sveits kom det også en yster som skulle lære dem å bruke utstyret.

- Han hadde med seg oppskrifter og kulturer på tre oster til, nemlig Tilsiter, Camembert og en spesiell sveitsisk ost som kalles Mutschli. Den har vi planer om å lage større og kalle for Eiker’n, sier Anne Marie.

I tillegg har de et samarbeid med Blaafarveværket i Modum, hvor Gruveosten modnes i minimum seks måneder inne i en av gruvegangene, med stell og pleie hver tredje uke. Gruveosten og Holtefjell XO, som lagres i over ett år, er Eiker Gårdsyster svært stolte av.

Hvert sitt år har disse ostene gitt Eiker Gårdsysteri bronsemedalje i den største ostekonkurransen i verden, nemlig World Cheese Award i 2014 og 2016. Holtefjell XO ble premiert med bronse i 2017 og i 2018 fikk både Holtefjell XO og Mutschli sølvmedalje.

Kjøpt ost fra Eiker Gårdsysteri

- Det kaller jeg ost i verdensklasse. Vi føler vi har god kvalitet på ostene våre. Noe av grunnen er nok at dyra har det godt; de får samme blanding fôr gjennom hele året, og vi har spredt kalving. Dette gir et jevnt resultat på melkekvaliteten, som igjen gir et jevnt resultat på ostene, sier Anne Marie.

Med samme eiere på både fjøs og ysteri jobber de mot felles mål om et godt resultat.

- Alle finner sin favoritt blant oster. Folk er opptatt av god dyrevelferd, kortreist og miljøvennlig mat. I tillegg er mange villige til å betale litt mer for unike produkter som ikke finnes over alt. Samtidig som man får god smak på osten som er laget på fersk, ikke homogenisert melk. Det naturlige er oftest det beste, sier Anne Marie.

Avlegger du ysteriet et besøk, er den sjarmerende gårdsbutikken verdt et besøk. De kan friste med matservering med råvarer fra gården, se på kuer, kalver, hester, lam, høns og kanin!

Ostene fra Eiker Gårdsysteri får du i de fleste MENY-butikker i Norge.