10 tips til en perfekt nyttårsmeny

10 tips til en perfekt nyttårsmeny

At nyttårsmaten skal skinne litt ekstra, betyr ikke at den må være vanskelig å lage. God planlegging er nøkkelen til suksess.

1. Skriv liste

Selv om du ikke er en “listeperson”, skriv lister nå! Da slipper du stress når gjestene har kommet og selskapet endelig er i gang. Sorter ut alt som kan lages i forkant, gjerne dagen før.

2. Bruk gode råvarer

Uansett om du skal lage et koldtbord, fingermat, tradisjonell julemat eller en tre-retters i gourmetsjangeren, så er kvaliteten på råvaren vesentlig for et vellykket resultat. 

3. Tenk småretter

Ha småretter og fingermat stående klart på spisebordet når gjestene kommer. Et vakkert pyntet spisebord bugnende av godsaker, er deilig å sette seg inn til. Her blir også maten en del av dekorasjonen. Ferske fiken, gode rustikke brød, nøtter, tørket frukt, friske urter, oster, friske bær, spekemat og annet godt. Dette er en fryd for både ganen og for øyet!

Tapas er fantastisk festmat! Tapas er fantastisk festmat!

4. Lag buffet

Hvis selskapet er stort, kan det være lurt å ha en buffet hvor gjestene forsyner seg selv. Buffet kommer fra fransk og latin, og betyr opprinnelig "praktbord”. Så ikke spar på kruttet!

5. Tilpass menyen etter størrelsen på selskapet

Til litt større selskap er det også fint å servere større, helstekte stykningsdeler, som for eksempel fileter fra storfe, svin, elg eller reinsdyr. Helstekt kalkun eller and er også fint til større forsamlinger. Eller hva med en god, lun gryterett som har putret noen timer på komfyren?

I mindre selskap kan en tre-retters middag i gourmetklassen gjerne serveres, og du kan virkelig få vist dine evner som kokk.

6. Bestem deg for hovedrett først

Tommelfingerregelen er at man først bestemmer seg for hovedretten, og deretter planlegger forrett og dessert rundt denne. Har du en fantastisk råvare klar til hovedretten, lar du denne diktere hva som skal være i tilbehør, forrett og dessert. Husk at når planlegger en tre-retters er det fint å ha et gjennomgående tema for menyen.

Kalkun er en klassiker på nyttårsaften. Kanskje dere bare er 4? Da er det kanskje enklere å heller helsteke et kalkunbryst. Kalkun er en klassiker på nyttårsaften. Kanskje dere bare er 4? Da er det kanskje enklere å heller helsteke et kalkunbryst.

7. Balanser menyen

En annen viktig ting er å balansere menyen med smaker, teksturer, intensitet og råvarer. Hvis suppen til forrett er kremet, hovedretten serveres med fløtesaus og desserten er en panna cotta eller riskrem, blir det for mye fløte og krem.

En råvare eller ingrediens bør ikke få spille en vesentlig rolle i mer enn én rett. Det samme gjelder teksturer.

4 forslag til nyttårsmeny

4 forslag til nyttårsmeny

Kun det beste er godt nok på årets siste aften, men det er ikke alltid så lett å vite hva man skal servere. Her har vi satt sammen forslag på menyer med biff, kalkun og hummer til hjelp og inspirasjon.

8. Balanser smakene

Husk også på balanse mellom syre, sødme, salt og eventuelt hot. Smaksbildet skal være harmonisk og treffe flere sider av tungen.

Hvis søtpotetmos er det som serveres som tilbehør, er det viktig med syre og salt et annet sted på tallerkenen. For eksempel i en vinaigrette til salaten, en skvis sitrussaft over kjøttet, og kanskje soyasaus eller balsamico i sausen.

På nyttårsaften kan man gå for noe helt annet enn julemat. Kamskjell til forrett er gir en lett og frisk start på nyttårsmiddagen! På nyttårsaften kan man gå for noe helt annet enn julemat. Kamskjell til forrett er gir en lett og frisk start på nyttårsmiddagen!

9. Planlegg

En tilsynelatende avslappet vert er det viktigste for den gode feststemningen. Planlegg i god tid, skriv lister, forbered godt, skaff deg hjelp og oversikt. Da kan du sammen med venner og familie også nyte årets siste kveld.

10. Ha det gøy!

Det skal være gøy å lage mat og å invitere gjester på besøk. Så senk skuldrene og nyt både forberedelsene og selve kvelden.