Så enkelt lager du ostefat til dessert

Så enkelt lager du ostefat til dessert

Bytt ut tradisjonell, søt dessert med et spennende ostefat! På ostefatet kan du velge akkurat de ostene og det tilbehøret du ønsker, og skreddersy etter dine og gjestenes ønsker. Se hvordan du enkelt setter sammen et ostefat!

Ostefat til dessert passer ekstra godt om du for eksempel har spist fisk eller skalldyr til middag. En lettere middag passer godt når du ønsker å servere en mektigere dessert.

Det trenger ikke å være mer avansert enn et par-tre ulike oster, kjeks og litt fersk frukt eller chutney.

Slik lager du det perfekte ostefatet

  • Velg oster de fleste liker. Det viktigste er at alle finner en eller flere oster på fatet de liker, og da er brie, camembert, blåmuggost og en vellagret Jarlsberg gode alternativer. Beregn ca 100-150 gram ost per person.
  • Hold tilbehøret enkelt. La gjerne ostene få spille hovedrollen, og server tilbehør som fikensyltetøy, frisk fiken, hasselnøtter, nøytrale kjeks og flytende honning.
  • La ostene tempereres i romtemperatur. Romtemperert ost har mer smak og delikat konsistens, så husk å ta ut ostene et par timer før de skal serveres. Husk likevel å ha de innpakket, ost tørker fort ut på kjøkkenbenken!
La ostene få spille hovedrollen og server tilbehør som komplimenterer smakene. Søtt tilbehør og nøytrale kjeks er alltid en sikker vinner. La ostene få spille hovedrollen og server tilbehør som komplimenterer smakene. Søtt tilbehør og nøytrale kjeks er alltid en sikker vinner.

Flere tips til ostefatet

Et ostefat kan varieres i det uendelige, og blant de 2500 matskattene våre finner du mange deilige oster som gjør seg godt på et ostefat.

Hva med en moden og smaksrik Camembert og Mutschli fra Eiker Gårdsysteri, Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri eller Raudberg fra Himmelspannet?

Spør gjerne våre dyktige matarbeidere i ostedisken om tips, råd og smaksprøver til den store ostekvelden!

Vi anbefaler disse ostene:


Tilbehør til ostefat

Generelt er ulike typer nøtter, frukt og grønt en vinner på ostefatet. Både salte og ristede nøtter er godt til ost, og blant annet er brente mandler til brie eller camembert en nydelig smakskombinasjon.

Skal du servere skarpe og kraftige blåmuggoster, bør du derimot styre unna salt tilbehør, ettersom blåmuggost ofte er ganske salt i seg selv. Til disse typene passer det godt med søtt tilbehør og nøytrale eller litt søtere kjeks som speltkjeks eller rugkjeks.

Prøv disse til ostefatet:


Ønsker du å servere fersk frukt til passer pære, eple, fiken og druer til nesten alle oster. Du kan også servere tørket frukt som aprikos, dadler og fiken.

Marmelader og syltetøy er ofte et must hos de fleste på ostebordet. Men hva skal man egentlig velge? En sikker vinner er enten fiken- eller eplesyltetøy. Disse passer til det aller meste. Ønsker du noe litt annet, prøv aprikossyltetøy eller en spennende kvedemarmelade med urter.

Bon appétit!

Tilbehør til ostefatet

Tilbehør til ostefatet

Hva trenges for en vellykket aften med ost og vin? Det er viktig å velge tilbehør ut ifra hvor skarp osten er og hvilken ostefamilie den hører til. Smakene skal komplementerer hverandre, ikke overgå hverandre.